USD 2.7648
EUR 2.9890
RUB 3.2460
Тбилиси
вапалпжлавыжпари
ავარიული სახლების ჩანაცვლების პროექტის ფარგლებში, ვარკეთილის მე-3 მასივში, კალოუბნის ქუჩა N18-ში სამშენებლო სამუშაოები მიმდინარეობს
04.01.2025
ილონ მასკი მსოფლიოს უმდიდრესი ადამიანი გახდა, მისი სუფთა შემოსავალი 2025 წლის მდგომარეობით 342 მილიარდი დოლარია
04.01.2025
BMG: Forbes-მა ივანიშვილის ქონების შეფასებას გადახედა და $2.7 მილიარდამდე შეამცირა
04.01.2025
ავარიული სახლების ჩანაცვლების პროექტის ფარგლებში, ვარკეთილის მე-3 მასივში, კალოუბნის ქუჩა N18-ში სამშენებლო სამუშაოები მიმდინარეობს
04.01.2025
თბილისის მერია მეტროს ახალი სადგურების მშენებლობას და გვირაბების გაყვანას გეგმავს
04.01.2025
"თელასი" - თბილისის ქუჩები რომელთაც 1 აპრილს დენი გაეთიშებათ
03.31.2025
სახელმწიფო დეპარტამენტი - დონალდ ტრამპი უკრაინაში დროებითი ადმინისტრაციის შექმნას ეწინააღმდეგება
04.01.2025
მარინ ლე პენს საჯარო თანამდებობის დაკავება 5 წლით აეკრძალა, 4 წლით თავისუფლების აღკვეთა მიესაჯა და 100 000 ევროს ჯარიმის გადახდა დაეკისრა
03.31.2025
ჩინეთის ხელისუფლებამ უკვე შეაჩერა გარიგება, რომლის მიხედვითაც ამერიკულ საინვესტიციო ფონდს, Black Rock-ს უნდა შეეძინა ორი ჩინური პორტი პანამის არხზე
03.31.2025
თბილისის პოლიციის დეპარტამენტის თანამშრომლებმა განსაკუთრებით დიდი ოდენობით ნარკოტიკი ამოიღეს
04.01.2025
1 აპრილილიდან საქართველოში თამბაქოს ნაწარმის რეალიზაცია მხოლოდ სადა, სტანდარტიზებული შეფუთვით იქნება ნებადართული
04.01.2025
34 წლის წინ, 1991 წლის 31 მარტს საქართველოში ჩატარებულ რეფერენდუმზე მოსახლეობის 99%-მა დამოუკიდებლობას დაუჭირა მხარი
03.31.2025
ილონ მასკი მსოფლიოს უმდიდრესი ადამიანი გახდა, მისი სუფთა შემოსავალი 2025 წლის მდგომარეობით 342 მილიარდი დოლარია
04.01.2025
BMG: Forbes-მა ივანიშვილის ქონების შეფასებას გადახედა და $2.7 მილიარდამდე შეამცირა
04.01.2025
BM.GE: „არაბული ქვეყნები, ისრაელი, თურქეთი“ - ვინ ყიდულობს უძრავ ქონებას ბათუმში?
03.25.2025
რა შემთხვევაში შეეძლება საკონსტიტუციო სასამართლოს პარტიის აკრძალვა - ახალი კანონპროექტი
03.31.2025
პრემიერ-მინისტრის განცხადებები მთავრობის სხდომაზე
03.31.2025
ირაკლი კობახიძე: „ბრითიშ ეარვეისი“ და „იზი ჯეტი“ შემოდიან საქართველოში, ეს ხელს შეუწყობს მობილობის კიდევ უფრო მეტად გაზრდას და ტურიზმის მეტად განვითარებას ჩვენს ქვეყანაში
03.31.2025
მთაწმინდის რაიონში, საჯარო სკოლებს შორის, რაიონული ტურნირი “ფრენბურთის ტურნირი 2025“ ჩატარდა
03.31.2025
დიდუბის რაიონში, სასკოლო გუნდებს შორის ფრენბურთის ტურნირი „დიდუბე 2025“ ჩატარდა
03.25.2025
«Голос Армении» (სომხეთი): „სირცხვილი და თავის მოჭრა - საფეხბურთო მოედანზე და მოედნის გარეთ“
03.25.2025
რუსთავის მუნიციპალიტეტსა და ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკის ქალაქ შაოგუანს შორის დამეგობრების მემორანდუმი გაფორმდა
03.31.2025
ბათუმში, ივანე მესხის პირველ ჩიხში, ახალი საბავშვო ბაღი შენდება
03.29.2025
აჭარის პოლიციამ განსაკუთრებით დიდი ოდენობით ნარკოტიკი ამოიღო - დაკავებულია უცხო ქვეყნის მოქალაქე
03.29.2025
ტურიზმის სექტორის წარმომადგენლებისთვის British Airways-მა პრეზენტაცია გამართა
04.01.2025
რა ეღირება დღეს დოლარი, ევრო, ფუნტი, რუბლი და სხვა ვალუტები?
04.01.2025
რომელ ქვეყნებში არის საქართველოს საპენსიო აქტივები ინვესტირებული?
03.31.2025
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“
03.25.2025
„მამის მეგარმუნე ქალი“ – ლელა თათარაიძე
03.12.2025
„ოსკარის“ გამარჯვებულები მამაკაცის და ქალის როლების შემსრულებლების ნომინაციებში ედრიუ ბროუდი და მაიკი მედისონი გახდნენ
03.03.2025
საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში [2025 წლის 29 მარტის მდგომარეობით] - გიორგი კობერიძე
03.29.2025
გუშინ დიდი ბრიტანეთის დაზვერვის სამსახურმა MI6 გამოაქვეყნა თავისი კვლევა რუსეთის არმიის პირადი შემადგენლობის დანაკარგების შესახებ
03.21.2025
გიორგი კობერიძე: სერბეთი, უნგრეთი, სლოვაკეთი - წლევანდელი წელი საერთაშორისო სივრცეში დიდი პოლიტიკური რყევებისა და ცვლილებების წელი იქნება
03.15.2025
«The Economist» (დიდი ბრიტანეთი): „უკრაინელი ლტოლვილები შესაძლოა ევროპაში სამუდამოდ დარჩნენ“
03.31.2025
«BBC» (დიდი ბრიტანეთი): „ჯეი დი ვენსის ავისმომასწავებელი ვოიაჟი გრენლანდიაში“
03.31.2025
«The Sunday Times» (დიდი ბრიტანეთი): „პუტინის მომგებიანი სტრატეგია: მან ზუსტად იცის, როგორც აცდუნოს დონალდ ტრამპი“
03.31.2025
დავით ჯაბუა: თავს ვიწონებდი, რომ ჩემი დიპლომის ხელმძღვანელი ირაკლი ანდრიაძე იყო, ადამიანი ვინც სამების ტაძარი ააშენა
03.15.2025
გურამ ახალაია - კაცი, რომლის სახელთანაც არის დაკავშირებული პირველი ქართული პასპორტის გაცემა და XXI საუკუნეში გაკეთებული ხელნაწერი „ვეფხისტყაოსნი“
01.21.2025
მერაბ კოკოჩაშვილი: ყველაფერი, რაც ჩვენი ქართველობის გამომხატველია, ადრე ცოცხლად იყო ჩვენს ეზოებში, ჩვენს სახლებში, ჩვენს აივნებზე
01.15.2025
2 აპრილის ჰოროსკოპი - რას გვპირდებიან ვარსკვლავები?
რომელ წმინდათა ხსენების დღეა 1 აპრილს?
04.01.2025
1 აპრილის ჰოროსკოპი - რას გვპირდებიან ვარსკვლავები?
03.31.2025
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати