USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
ნათია ზაზაშვილი-ქართველი ჟურნალისტი იტალიაში და ორგანიზაცია "ჟალეთის" დამფუძნებელი
дата:  1545
იტალიაში 2009 წელს ჩემს დასთან ჩამოვედი. იმ პერიოდში, საქართველოში მედია მენეჯმენტის ფაკულტეტზე ვსწავლობდი. მოვლენები ისე განვითარდა, რომ გადავწყვიტე სწავლა იტალიაში გამეგრძელებინა.
 
ჟურნალისტური კარიერაც საქართველოდან დავიწყე,როდესაც 2002 წელს აკადემიკოს გარი ჩაფიძესთან და ქალბატონ ელისო სოფრომაძესთან ერთად დავაფუძნე ძალოვანი სტრუქტურების საზოგადოებასთან ურთიერთობის ჟურნალი "ფარი", სადაც კორესპონდენტადაც ვმუშაობდი. ამავე წელს ჩემი რედაქტორობით გამოიცა გაზეთ " ელიტარული ქრონიკის" რამდენიმე ნომერი.
 
ამ პერიოდში გავიარე ანტიკრიმინალური ჟურნალუსტიკის კურსიც. იტალიაში ჩამოსვლისთანავე დავიწყე მუშაობა ანტიკრიმინალურ ჟურნალთან, რომელსაც "ჩენტო პასი"( ასი ნაბიჯი) ჰქვია (რომლის ჟურნალისტსაც რეპორტაჟის მომზადების დროს ესროლეს და 100 მეტრში მოკლეს). ჟურნალში ყველა სტატიას ვბეჭდავდი პუტინის კრიმინალურ ქმედებებზე საქართველოს ტერიტორიაზე. იტალიური მედია სამწუხაროდ პუტინის მიმართ დიპლომატიურ დისტანციას ინარჩუნებს და დაახლოებით 10 სტატიის მომზადების შემდეგ დამბლოკეს, შემომთავაზეს წერა კულტურაზე გამეგრძელებინა, რაზეც მე უარი ვთქვი და სწავლა განვაგრძე საერთაშორისო, თანამედროვე მედეა მენეჯმენტის ფაკულტეტზე.
 
ამჟამად საერთაშორისო ჯგუფთან ერთად ვმუშაობ სხვადასხვა პროექტზე. ცოტა ხნის წინ რედაქციაში მომცეს უფლება, რომ გამოვაქვეყნო ქართულენოვანი სტატიები იტალიის პოლიტიკური ქრონიკის სახით. მიხარია, რომ ამ ფორმით მექნება საშუალება მოვახდინო ქართული დამწერლობის პოპულარიზაცია იტალიაში. ასევე ვმუშაობ პოლიტიკურ სტატისტიკებზე და ვემზადები ჟურნალისტთა კავშირში გასაწევრიანებლად.
 
დღეს, საერთაშორისო დონეზე ჟურნალისტიკის ტექნიკური ცივილიზაცია მეტნაკლებად თანასწორად მიმდინარეობს. პრობლემა ის არის, რომ მსოფლიო მედია ბაზარზე ჟურნალისტიკის ცივილიზაციას ასცდა თავად პროფესიონალი კადრიც და პოლიტიკურ წნეხში მოექცა.არაპროფესიონალიზმზე აღარ მაქვს საუბარი. ახალგაზრდებს ვურჩევდი, ჯერ კარგი განათლება მიიღონ და შემდეგ დაიწყონ წერა. ჟურნალისტისთვის ყველაზე დიდი იარაღი სამართლიანი სიტყვაა. მიზანი ამართლებს საშუალებას, თუმცა მიზნის მისაღწევად ჟურნალისტმა ყველა საშუალება არ უნდა გამოიყენოს. წარსულზე და მომავალზე ფიქრში დრო არ უნდა დაკარგოთ, ბოლომდე დაიხარჯეთ დღევანდელი დღით.
 
გარდა ჟურნალისტური საქმიანობისა, იტალიის შინაგან საქმეთა სამინისტროს დაქვემდებარებაში მყოფ საემიგრაციო განყოფილებაში ვმუშაობ. ასევე ვარ ორგანიზაცია "ჟალეთის" დამფუძნებელი და ბევრ საინტერესო პროექტს ვაკეთებთ, რომ გავაძლიეროთ ჩვენი დიასპორა.
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати