USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
ირაკლი პაჭკორია - დიდ ბრიტანეთში მოღვაწე მათემატიკოსი
Date:  1716
2008 წელს ბონის (გერმანია) უნივერსიტეტის დოქტორანტურაში ალგებრული ტოპოლოგიის განხრით ჩავირიცხე. ძალიან მნიშვნელოვანი იყო ჩემთვის იქ გატარებული წლები. შესაძლებლობა მომეცა, მონაწილეობა მიმეღო სხვადასხვა სამეცნიერო სემინარის თუ კონფერენციის მუშაობაში. ჩართული ვიყავი მათემატიკური პროექტების განხორციელებაში. მქონდა ყოველდღიური მეცნიერული ურთიერთობა ტოპოლოგიაში და მომიჯნავე დარგებში მომუშავე სხვა ახალგაზრდა მკვლევარებთან. ჩვენ ერთმანეთისგან ბევრს ვსწავლობდით. მუდმივად ვიყავით იდეების და ცოდნის გაცვლის რეჟიმში. ბონის უნივერსიტეტში მოღვაწე ცნობილი გერმანელი მათემატიკოსები მეხმარებოდნენ პროფესიულ ზრდასა და განვითარებაში. 2013 წელს, პროფესორ შტეფან შვედეის ხელმძღვანელობით, დავიცავი დისერტაცია ჰომოტოპიის თეორიაში.
 
ჩემი სამეცნიერო ინტერესების სფერო მოიცავს ალგებრულ ტოპოლოგიას, K-თეორიას და ჰომოლოგიურ ალგებრას. ალგებრული ტოპოლოგია შეისწავლის რთულ გეომეტრიულ ობიექტებს ალგებრული მეთოდების გამოყენებით. ეს ობიექტები, თავის მხრივ, გამოიყენება ფიზიკაში და მეცნიერების სხვა დარგებში. მე ძირითად ვმუშაობ ჰომოტოპიის თეორიაში, რომელიც ალგებრული ტოპოლოგიის უმნიშვნელოვანესი მიმართულებაა. კერძოდ, შევისწავლი სიმეტრიული ობიექტების დეფორმაციებს. ჩემი კვლევები ჰომოტოპიის თეორიაში უკავშირდება რიცხვთა თეორიას, გეომეტრიას და აბსტრაქტულ ალგებრას.
 
დისერტაციის დაცვის შემდეგ, 2013-2016 წლებში, ვმუშაობდი კოპენჰაგენის (დანია) უნივერსიტეტში, სადაც სამეცნიერო-კვლევით საქმიანობას ვეწეოდი, სტუდენტებისთვის ვკითხულობდი ლექციებს მათემატიკის მიმართულებით. ეს წლები მნიშვნელოვანი იყო იმით, რომ დავიწყე საერთო კვლევების განხორციელება მსოფლიოს წამყვან სამეცნიერო ცენტრებში მომუშავე მათემატიკოსებთან, რასაც ბუნებრივად მოჰყვა ჩემი სამეცნიერო ინტერესების გაფართოება. შემდეგ საქმიანობა ისევ ბონის უნივერსიტეტში გავაგრძელე, სადაც ორი წელი ვიმუშავე. 2019 წელს მუდმივი პოზიცია მივიღე დიდ ბრიტანეთში ერთ-ერთ უძველეს, აბერდინის (შოტლანდია) უნივერსიტეტში. აქ ძალიან კარგი პირობები და ატმოსფეროა ნაყოფიერი სამეცნიერო-კვლევითი მუშაობისთვის, რაც შესაძლებლობას მაძლევს მეტი შემართებით გავაგრძელო კვლევითი საქმიანობა. ასევე ვკითხულობ ლექციებს და ვარ სტუდენტების სამეცნიერო ხელმძღვანელი.
 
ვცდილობ, ხშირად ვიყო საქართველოში. ყოველ ჩასვლაზე მოხსენებას ვაკეთებ ანდრია რაზმაძის სახელობის მათემატიკის ინსტიტუტში. ვმუშაობ ქართველ სტუდენტებთანაც. მინდა აღვნიშნო, რომ საქართველოში მოღვაწე მეცნიერებს რთულ პირობებში უწევთ სამეცნიერო-კვლევითი მუშაობა. მიმაჩნია, რომ სახელმწიფომ უნდა უზრუნველყოს მათთვის ღირსეული სამუშაო პირობები. ეს იქნება დამატებითი მოტივაცია უცხოეთში მოღვაწე მეცნიერებისთვის, რომ დაბრუნდნენ საქართველოში და ემსახურონ თავის ქვეყანას.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way