USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
ნიკოლოზ გუდაძე- გერმანიაში მოღვაწე მეცნიერი
Date:  1067
სამეცნიერო გამოცდილება აბასთუმნის ასტროფიზიკური ობსერვატორიის დედამიწის ატმოსფეროს ლაბორატორიაში მივიღე. 2015 წელს სადოქტორო პროგრამაზე წამოსვლა გადავწყვიტე, გერმანიაში, როსტოკის უნივერსიტეტის და დაბა კულუნგსბორნში ატმოსფეროს ფიზიკის ინსტიტუტის ბაზაზე. ჩვენი ინსტიტუტი დედამიწის ატმოსფეროს საშუალო სიმაღლეებზე (60-120 კმ დედამიწის ზედაპირიდან) იკვლევს, რაც მეზოსფერო-ქვედა თერმოსფეროს სახელითაა ცნობილი. ატმოსფეროს ეს არე გარდამავალია და საკვანძო როლი აქვს ატმოსფერულ პროცესებში. ატმოსფეროს სხვადასხვა ფენა ურთიერთკავშირშია ერთმანეთთან, რასაც ძირითადად ქვედა ატმოსფეროში წარმოქმნილი და მაღალ სიმაღლეებზე გამჭოლი ატმოსფერული ტალღები უზრუნველყოფს. მათ გადააქვთ ენერგია, რისი ზემოქმედებითაც გავლენას ახდენენ გარემოს დინამიკაზე, ტემპერატურულ რეჟიმზე, რისი შესწავლაც ატმოსფეროს ფიზიკის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ნაწილია.
 
ტალღური პროცესების გავლენით ატმოსფერო ყველაზე ცივი ადგილია დედამიწაზე. პოლარულ განედებზე ტემპერატურა შეიძლება -140 ცელსიუსის გრადუსს ჩამოსცილდეს. ექსტრემალურად დაბალი ტემპერატურა და იქ არსებული წყლის ორთქლი კი, ყველაზე მაღალ, მოელვარე, ვერცხლისფერ ღრუბლებს (Noctilucent clouds) ქმნის. ამ ღრუბლებს ნორვეგიის ჩრდილოეთით მდებარე ერთ-ერთი მძლავრი რადარის საშუალებით ვაკვირდებით. ღრუბლის შემადგენელი ყინულის ნაწილაკების დამუხტვის შემდეგ, ეს გარემო რადიოტალღების გაბნევის წყარო ხდება, რომლის შედეგიც ცნობილია, როგორც პოლარული მეზოსფეროს ზაფხულის ექო (PMSE). დროსა და სივრცეში მაღალი გარჩევის თითქმის უწყვეტი დაკვირვების მასალა საშუალებას გვაძლევს, შევისწავლოთ იქ მიმდინარე მოვლენები.
 
ჩემი ამოცანაა რადარის მონაცემებზე დაყრდნობით ატმოსფეროს ტურბულენტური პროცესების შესწავლა. ტურბულენტური პროცესების ცოდნა მნიშვნელოვანია ყველგან, სადაც სითხის თუ აირის ნაკადები გვხვდება, მათ შორის ატმოსფეროში. ეს ცოდნა გვეხმარება, ატმოსფერულ პროცესებზე და რაც მთავარია, მის სხვადასხვა სიმაღლეებს შორის ურთიერთკავშირების გამომწვევ მექანიზმებზე უფრო დეტალური წარმოდგენა გვქონდეს. წინა პროექტი, რომლის დროსაც გამოვიკვლიე აღნიშნული რადარის საშუალებით ატმოსფეროში ვერტიკალური, აღმავალი ნაკადის შესწავლის შესაძლებლობა, ცოტა ხნის წინ გამოქვეყნდა წამყვან სამეცნიერო ჟურნალში. ეს საკითხი ოცდაათ წელზე მეტია პრობლემა იყო თეორიული გათვლების და ექსპერიმენტული გაზომვების წინააღმდეგობრივი შედეგების გამო. ჩვენი კვლევით დავადგინეთ შეუსაბამობის მიზეზები და რიგ შემთხვევაში, ზუსტი შეფასების შესაძლებელი არეები. ატმოსფეროს მასების ვერტიკალური წანაცვლების კლიმატოლოგიის შესწავლა მნიშვნელოვანია, რამდენადაც ასეთი გადაადგილება მკვეთრ გავლენას ახდენს აირის ტემპერატურის ცვლილებაზე.
 
სამომავლოდ, მსურს საქართველოში ატმოსფეროს რადარულ კვლევებს ჩავუყარო საფუძველი. ეს, პირველ რიგში, ხელს შეუწყობს ფუნდამენტური სამეცნიერო ამოცანების გადაჭრას, რაც უნიკალური იქნება ჩვენი ქვეყნისთვის და რეგიონისთვის. თუმცა, თანამედროვე სამეცნიერო ხელსაწყოების გამოყენება და განვითარება ელექტროსაინჟინრო, საინფორმაციო ტექნოლოგიების, მონაცემთა დამუშავების ახალი ალგორითმების შექმნის, თუ სხვა თანმდევი მიმართულებით გამოცდილებასაც იწვევს. მართალია, სამეცნიერო კვლევის მთავარი მიზანი ახალი ცოდნის შექმნაა, თუმცა ამ გზაზე მიღებული გამოცდილება ხშირად ინდუსტრიის განვითარებისთვის მნიშვნელოვანი ხელშემწყობია. ვფიქრობ, ეს რომ შესრულდეს, მნიშვნელოვანია, მეცნიერებს განვითარების მიზნები ცხადად გვქონდეს ჩამოყალიბებული. ჩემი აზრით, ჩვენი შესაძლებლობის ქვეყნისთვის მეცნიერება განათლების პროცესის აუცილებელი და მნიშვნელოვანი შემადგენელი ნაწილი უნდა იყოს.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way