სულ რაღაც შვიდი თვე გავიდა 2020 წლის ოსკარის გადაცემის ცერემონიიდან, სადაც პრიზი საუკეთესო ფილმისათვის სამხრეთკორეელმა რეჟისორმა ბონგ ჯუნ ჰომ დაიმსახურა ფილმისათვის „პარაზიტი, მაგრამ დროის ამ ხანმოკლე პერიოდის მიუხედავად სამყაროში ბევრი რამ შეიცვალა...
ტრადიციული საოსკარო ცერემონია გადაჭედილი დარბაზითა და სხვა ხალხმრავალი ივენთებით დღეს უკვე წარსულის გადმონაშთად გვეჩვენება, ისეთივე დრომოჭმულად , როგორც, მაგალითად, ფილმის კასტინგში მხოლოდ თეთრკანიანთა მონაწილეობა.
გასული წლის 8 სექტემბერს აკადემიამ გაავრცელა განცხადება, რომ 2024 წლიდან ძალაში შედის ახალი რეგულაციები, რომლებიც ეკრანსა და ეკრანს მიღმა „ნაკლებად წარმოდგენილი ჯგუფებისა“ და ეთნიკური და რასობრივი უმცირესობების წარმომადგენლების სავალდებულო მონაწილეობას შეეხება. ნაკლებად წარმოდგენილ ჯგუფებში აკადემია ქალებს, ფერადკანიანებს, სექსუალური უმცირესობის წარმომადგენლებსა და ინკლუზიურ პირებს მოიაზრებს.
ახალი კრიტერიუმის მიხედვით საკონკურსო ფილმების მთავარ ან მეორე ხარისხის როლებიდან ერთ-ერთზე აუცილებლად უნდა იყოს წარმოდგენილი აზიური, აფრო ან ლათინოამერიკული წარმოშობის მსახიობი. ეს არ არის ერთადერთი ახალი სტანდარტი. ამოქმედდება ოთხი ახალი კრიტერიუმი: პირველით განისაზღვრება სამსახიობო შემადგენლობა და ფილმის შინაარსი, მეორე სტანდარტი შეეხება გადამღებ ჯგუფს, მესამე კინოსტუდიებს, მეოთხე კი დაარეგულირებს ფილმების დისტრიბუციას.
სტანდარტების ძალაში შესვლიდან ანუ 2024 წლიდან „ოსკარის“ ნომინანტებისათვის ოთხი ახალი კრიტერიუმიდან მინიმუმ ორის დაკმაყოფილება სავალდებულო გახდება. ეს ყველაფერი გველოდება მომავალში, მაგრამ სადღეისოდ აქტუალურია კითხვა, თუ როგორ ჩატარდება პოსტპანდემიურ ეპოქაში პირველი საოსკარო ცერემონია.
შევეცადეთ, თავი მოგვეყარა მიმდინარე მომენტისათვის ცნობილი ყველა ინფორმაციისათვის.
როდის გაიმართება დაჯილდოების ცერემონია
2021 წლის ოსკარის დაჯილდოების 93-ე ცერემონია, რომელიც 28 თებერვალს იყო ჩანიშნული, გადაიტანეს 25 აპრილს. შესაბამისად იცვლება საკონკურსო ფილმების შერჩევის პერიოდი. აქამდე საბოლოო ვადა 31 დეკემბერი იყო, დღეისათვის ეს თარიღი შეიცვალა 28 თებერვლით.
„საუკუნეზე მეტია, რაც კინო უმნიშვნელოვანეს როლს თამაშობს ჩვენს ცხოვრებაში: ნუგეშს გვცემს, შთაგვაგონებს და გვიმსუბუქებს ყოფას ყველაზე მძიმე მომენტშიც კი-განაცხადა აკადემიის პრეზიდენტმა დევიდ რუბინმა და გენერალურმა დირექტორმა დონ ჰადსონმა.
ჩვენ გავახანგრძლივეთ სელექციის პერიოდი და გადავავადეთ დაჯილდოების ცერემონიის თარიღი, რათა ავტორებს მივცეთ შესაძლებლობა მშვიდად დაასრულონ თავიანთი ნამუშევრები.“
როდის დაასახელებენ 2021 წლის „ოსკარის“ ნომინანტებს
ნომინანტები უნდა დასახელდეს 21 მარტს. ახალი კალენდარის მიხედვით წინასწარი კენჭისყრა გაიმართება 1-5 თებერვალს. ამის შემდეგ- 9 თებერვალს გამოცხადდება „შორტ-ლისტი“, ხოლო ნომინაციების მიხედვით ხმის მიცემა გაიმართება 5-10 მარტს. ყოველწლიური საზეიმო სადილი ნომინანტთა მონაწილეობით შედგება 15 აპრილს, ხოლო ფინალური ხმის მიცემის პროცედურა კი15-20 აპრილს.
რომელ ფილმებს წარადგენენ ოსკარზე
თუმცა შერჩევის გახანგრძლივებული პერიოდი მიგვანიშნებს, რომ ფილმების მეტ რაოდენობას (მათ შორის ბლოკბასტერებს, რომელთა პრემიერაც თავდაპირველად იგეგმებოდა 2020-ის გაზაფხულისა და ზაფხულისათვის და გადაიდო 2021-ის დასაწყისისათვის) ეძლევა საოცნებო ქანდაკების მოპოვების შანსი, მაგრამ, მიუხედავად ამისა, ბევრი რამ დამოკიდებულია იმაზე, რამდენად დიდხანს გასტანს პანდემია და აგრეთვე იმაზე, გაიხსნება თუ არა კინოთეატრები აშშ-სა და მსოფლიოს სხვა ქვეყნებში უახლოეს მომავალში.
კრისტოფერ ნოლანის „პრინციპი“ (TENET) უკანასკნელი თვეების ყველაზე შემოსავლიანი სურათია. მიუხედავად არაერთგვაროვანი კრიტიკისა მაყურებლისა და კინოკრიტიკოსთამხრიდან, საერთაშორისო კინოგაქირავებაში მისმა შემოსავალმა უკვე მიაღწია 150 მილიარდი დოლარის ნიშნულს. თუკი ის გახდება წლის ყველაზე „საკასო“ ფილმი და ამით სასიცოცხლო იმპულს მისცემს გამოკეტილ კინოთეატრებს, ეს ფილმს დამატებით უპირატესობად ჩაეთვლება ოსკარისათვის მარათონში. თუმცა სალარო შემოსავალი ყველაფერი არ არის. 2020 წლის აპრილში კინოააკადემიამ განაცხადა, რომ 2021-ში კონკურსში მონაწილეობისათვის იმ ფილმებსაც დართავს ნებას, რომლებიც არ გამოსულან დიდ ეკრანზე.
ასე, რომ კონკურსში ტრადიციულ ფილმებთან ერთად ნაჩვენები იქნება „ნეტფლიქსის“ ფილმები: მაგალითად, სპაიკ ლის (Da 5 Bloods). საკონკურსო მარათონში ჩაერთვება ამ პლატფორმის სხვა კინოპროდუქცია: დევიდ ფინჩერის „მანკი“ (Mank), აარონ სორკინის „ჩიკაგოს შვიდეულის საქმე“ (The Trial of the Chicago 7) და რონ ჰოვარდის „ჰილბილის ელეგია“ (Hillbilly Elegy), რომლებიც ციფრულად ხელმისაწვდომი იქნება უახლოეს თვეებში.
ოსკარისათვის ბრძოლაში კონკურენტები იქნებიან უეს ანდერსონის „ფრანგული მაცნე“ (The French Dispatch), სტივენ სპილბერგის „ვესტაიდური ისტორია“(West Side Story) ცნობილი მიუზიკლის რიმეიქი და დენი ვილნევის „Dune“ იმ პირობით, რომ მათი საპრემიერო ჩვენებები აღარ გადაიდება.
სად გაიმართება დაჯილდოება
წესისამებრ ოსკარების დაჯილდოების ცერემონიალი შედგება ჰოლივუდში, დოლბის კინოთეატრში.
როგორ წარიმართება ოსკარის გადაცემის ცერემონია
ოსკარი 2021 ტრანსლირებული იქნებ პირდაპირი ეთერით აშშ-სა და მსოფლიოს 225-ზე მეტ ქვეყანაში ტელეკომპანია ABC-ის მიერ. მისი პრეზიდენტის- კერი ბერკის განცხადებით, თუკი სააპრილოდ კვლავაც ძალაში დარჩა სოციალური დისტანციის დაცვის მოთხოვნა, მსოფლიო იხილავს კიდევ ერთით მეტ ვირტუალურ სანახაობას.
როგორიც არ უნდა იყოს ეპიდვითარება, ნებისმიერ შეთხვევაში აკადემია შეეცდება გამოიჩინოს სიფრთხილე და თავი შეიკავოს ხალხმრავალი ივენთებისაგან.
იქნება თუ არა წითელი ხალიჩა
პანდემიის დასაწყისში გალა კონცერტები, პრემიერები და კინოფესტივალები სასწრაფო წესით გადაიდო და ბევრმა ის-ის იყო გადაწყვიტა, რომ „წითელი ხალიჩის ბილიკს“, როგორც ფორმატს, ყავლი გაუვიდა. მაგრამ ცოტა ხნის წინ MTV Video Music Awards და ვენეციის კინოფესტივალმა დაამტკიცა, რომ „დეფილე წითელი ხალიჩაზე“ გრძელდება და ეს მოასწავებს, რომ საოსკარო მოდის აღლუმი ჩაივლის ისე, როგორც ყოველთვის, ოღონდ პირბადეებითა და სოციალური დისტანციის დაცვით
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.