USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Тбилиси
საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში - გიორგი კობერიძე
дата:  318
საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში [19.01.2024]:
- უკრაინელები აქტიურად იყენებენ დრონებს რუსეთის ტერიტორიის დასაბომბად. ბოლო კვირის განმავლობაში იერიში მიტანილ იქნა ბრიანკისა და ლენინგრადის ოლქის ნავთობტერმინალებზე. ბრიანსკის შემთხვევაში ზარალი ხელშესახები და მნიშვნელოვანია. დაიბომბა ტამბოვსკის დენთის საწარმოც. იყო აფეთქება და აალება, თუმცა ზარალის შესახებ ინფორმაცია უცნობია. თითქმის ყოველდღიურ ხასიათს ატარებს იერიშები ყირიმის მიმართულებით, სადაც საჰაერო განგაში როგორც სევასტოპოლის ისე დიდ სანაპირო ქალაქებში განმეორებით ხასიათს ატარებს.
- უკრაინელთა აქტიურობის თვალსაზრისით ყველაზე ცხელი წერტილია დასახლება კრინკი, მდინარე დნეპრის აღმოსავლეთ სანაპიროზე, ხერსონის ოლქში, სადაც რუსებმა აბსოლუტური უპირატესობის პირობებშიც კი ვერ მოახერხეს და ვერ გაანეიტრალეს უკრაინული პლაცდარმი. პრაქტიკულად ყოველი 10 რუსული ტექნიკიდან 2 თუ ბრუნდება უკან - უკრაინული არტილერია, დრონები და ქვეითი ნაწილები ჭაობიან პოზიციებს ძალიან კარგად იცავენ. ეს არის ამ მონაკვეთზე რუსული ძალების გამოფიტვის საუკეთესო ტაქტიკა.
- რუსების აქტიურობის თვალსაზრისით ყველაზე ცხელი მონაკვეთი ავდიივკა და ბახმუტის შემოგარენია. დონეცკის მომიჯნავედ, ავდიივკაზე რუსული ფლანგური შეტევაც გრძელდება და პირდაპირი ურბანული იერიშებიც. გუშინ რუსებმა ავდიივკას აღმოსავლეთ წერტილში შეაღწიეს. საბრძოლო მოქმედებები უშუალოდ ქალაქის პერიმეტრზე, სობორნას ქუჩაზე მიმდინარეობს. ჯერჯერობით მჭიდროდ დასახლებულ ზონებში რუსებს არ შეუღწევიათ.
ავდიივკას ფლანგებზე სიტუაცია უკეთესია. უკრაინელებმა რამდენიმე რუსული მასირებული იერიში მოიგერიეს, დიდი დანაკარგი მიაყენეს მოწინააღმდეგეს და ტყვეების აყვანაც შეძლეს.
ბახმუტის შემოგარენში, ქალაქისგან ჩრდილო-აღმოსავლეთით კი რუსებმა განადგურებული სოფელი ვესელე დაიკავეს. ამ სოფლისათვის ბრძოლა თვეებია გრძელდება.
- ტექნიკის დანაკარგის თვალსაზრისით რუსულ არმიაში მძიმე სიტუაციაა. თითქმის ყველა სახის დაკონსერვებული ტექნიკიდან მოხსნილ იქნა ყველა გამოყენებადი ნაწილი. ამაზე თავად დასავლური მედიაც კი ალაპარაკდა, რომელიც ასეთ დეტალებზე, როგორც წესი, არ საუბრობს ხოლმე. საინტერესოა ისიც, რომ ფრონტის ხაზზე მასიურად გამოჩნდა ისეთი რუსული მძიმე ტექნიკა, რომელსაც დინამიური დაცვაც კი არ უყენია.
- სანამ აშშ-ში შიდა კრიზისი გრძელდება კვლავ აქტიურად აგრძელებს გერმანია უკრაინის შეიარაღებას. მიუხედავად ამისა ფრთოსანი რაკეტა TAURUS-ის გადაცემაზე ჯერ კიდევ არც მომხდარა შეთანხმება.
სამაგიეროდ 40 ფრთოსანი რაკეტა Storm Shadow გადასცა საფრანგეთმა. ზოგადად, საექსპორტოდ გამზადებული Storm Shadow-ბის რაოდენობა იწურება. ალბათ, სამომავლოდ რამდენიმე ათეულის გადაცემა კიდევ იქნება შესაძლებელი და დიდ ბრიტანეთს, საფრანგეთსა და იტალიას კვლავ აქვთ დარჩენილი რეზერვები, მაგრამ მეტწილად ისინი საკუთარი მოხმარებისათვის ინახავენ მათ, სანამ ახალი ტიპის ფრთოსანი რაკეტებით არ ჩაანაცვლებენ მათ. TAURUS-ის გადაცემა რაოდენობრივად უფრო თავისუფლად შეიძლება, მაგრამ გერმანიაში ჯერ კიდევ ვერ მოხდა ამაზე შეთანხმება.
მიუხედავად ამ პროცესებისა ბრიტანული სამხედრო ინდუსტრია საკმაოდ აქტიურად ვითარდება და უკრაინისათვის თავდაცვითი შეიარაღების მიწოდება კვლავ აქტიურად ხდება. ათიათასობით ახალწვეული კვლავ გადის დიდ ბრიტანეთში მომზადებას.
დიდი რაოდენობით სამხედრო და ფინანსურ დახმარებას სწევენ ისეთი პატარა სახელმწიფოები, როგორიც ესტონეთი, ლატვია და ლიეტუვაა.
აქტიური დახმარების პაკეტებით გამოდიან ჩრდილოევროპული ქვეყნებიც, მათ შორის დანია, შვედეთი და ფინეთი.
ბულგარეთის მთავრობის წარმომადგენელმა კი განაცხადა, რომ ქვეყნის სამხედრო ინდუსტრიის დიდი ნაწილი სწორედ უკრაინელთა საჭიროებებზეა მომართული. არადა ბულგარეთი რუსეთთან მიმართებით მეტ-ნაკლებად მეგობრული სახელმწიფო იყო არცთუ დიდი ხნის წინ.
- ორი დღის წინ კალინინგრადის ოლქიდან რუსეთმა პოლონეთის ნაწილზე GPS სიგნალები ჩაახშო. ამით კი საფრთხე შეუქმნა სახმელეთო, საჰაერო და საზღვაო ტრანსპორტს. რუსეთი სხვადასხვა სახით ღიად ცდის დასავლეთს.
- ომის დაწყებიდან დღემდე 2500-მა მაღალი კვალიფიკაციის მეცნიერმა დატოვა რუსეთის ტერიტორია. შემცირებულია არასამხედრო აკადემიური კვლევებიც. ამ გაგებით ქვეყანა ირანსა და ჩრდილოეთ კორეას ჰბაძავს, რომელშიც ტვინების გადინების მიუხედავად მთელს ინტელექტუალურ რესურსს სამხედრო მომართულებით დებენ ხოლმე.
- CNN-ის მიერ დასავლურ დაზვერვაზე დაყრდნობით გამოქვეყნებული ინფორმაციით ომი კიდევ ორიდან ხუთ წლამდე შეიძლება გაგრძელდეს. უკრაინელების დიდი კონტრშეტევა კი შეიძლება 2025 წლამდე არ განხორციელდეს.
ცხადია ეს ყველაფერი ვარაუდი და შეფასებაა. სინამდვილეში კი როგორ შეიცვლება ვითარება წინასწარ ძალიან რთული სათქმელია. მაგრამ ეს ინფორმაცია იმასაც ემსახურება, რომ მოხდეს ფსიქოლოგიური შემზადება დასავლური პოლიტიკოსებისა და საზოგადოებისა, რომ ომის დასრულებას ხანგრძლივი დახმარება დასჭირდება. ამასთან, ესაა სიგნალი რუსეთისათვისაც, რომ დასავლეთი ამ ხნის განმავლობაში მზადაა დაუდგეს უკრაინას გვერდში. რეალურად კი რა იქნება ეს მხოლოდ ფრონტის ხაზზე გახდება ცნობილი.
 
მიყევით ბმულს - გიორგი კობერიძე
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати