USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
რევაზ სოხაძე - ქალაქის სწორი სივრცითი მოწყობა ეკონომიკის განვითარებაზე მნიშვნელოვან გავლენას იქონიებს
дата:  

თბილისში ადგილობრივი ეკონომიკური განვითარების მე-14 ფორუმი გრძელდება. დღეს სესიაზე სახელწოდებით, „სივრცითი მოწყობის მნიშვნელობა მდგრადი განვითარების მიზნებისთვის“ პრეზენტაციით თბილისის საკრებულოს ურბანული დაგეგმარებისა და საქალაქო მეურნეობის კომისიის თავმჯდომარე და სამგორის რაიონის მაჟორიტარი დეპუტატი რევაზ სოხაძე წარსდგა.

ამის შესახებ ინფორმაციას თბილისის საკრებულო ავრცელებს.

მათივე ცნობით, რევაზ სოხაძემ სივრცითი დაგეგმარებისა და მდგრადი განვითარების მიმართულებით დედაქალაქის ადმინისტრაციის მიერ განხორციელებულ პროექტებზე ისაუბრა და ამ მიმართულებით თბილისის გენერალური გეგმის მიღება ერთ-ერთ უმნიშვნელოვანეს წინ გადადგმულ ნაბიჯად დაასახელა.

ამას გარდა, რევაზ სოხაძემ სატრანსპორტო გეგმის, მწვანე სივრცეების მოწყობის და ქალაქის პოლიცენტრული განვითარების შესახებაც ისაუბრა.

„სატრანსპორტო რეფორმა წარმატებით მიმდინარეობს. საზოგადოებრივი ტრანსპორტის მიმართულებით ძალიან მნიშვნელოვანი ნაბიჯებია გადადგმული. დედაქალაქის ადმინისტრაცია აქტიურად მუშაობს მწვანე სივრცეების შექმნაზე. მხოლოდ სამგორში ასი ათასზე მეტი ხე დაირგო. ეს არ არის მხოლოდ მუნიციპალიტეტის მიერ განხორციელებული ინვესტიცია. ჩვენ ვთანამშრომლობთ კერძო სექტორთან და მნიშვნელოვანია, რომ ყველა პროექტის განხორციელებაში კერძო სექტორი აქტიურად იყოს ჩართული. ამას გარდა, აუცილებელია ქალაქის პოლიცენტრული განვითარება და ამ მიმართულებითაც მნიშვნელოვანი ნაბიჯები იდგმება. ქალაქის სწორი სივრცითი მოწყობა ეკონომიკის განვითარებაზე მნიშვნელოვან გავლენას იქონიებს“, - განაცხადა რევაზ სოხაძემ.

თბილისის საკრებულოს ურბანული დაგეგმარებისა და საქალაქო მეურნეობის კომისიის თავმჯდომარემ და სამგორის რაიონის მაჟორიტარმა დეპუტატმა, რევაზ სოხაძემ სამგორის რაიონში, კერძოდ ვარკეთილში განხორციელებულ და სამომავლოდ დაგეგმილ პროექტებზეც ისაუბრა.

„რაც შეეხება უკვე განხორციელებულ და მიმდინარე პროექტებს, რევაზ სოხაძემ პირველ რიგში გამწვანებული სივრცეების შექმნა დაასახელა. ამას გარდა, რევაზ სოხაძის თქმით, ვარკეთილში განხორციელდა ქუჩების რეაბილიტაცია; მოეწყო სკეიტპარკი, რეაბილიტირდა ბულვარი. ასევე, მოეწყო საფეხბურთო კომპლექსი, სადაც 900-ზე მეტი ბავშვი ვარჯიშობს.

დეპუტატის თქმით, მიმდინარეობს მულტიფუნქციური ცენტრის მშენებლობაც. ერთ-ერთ მთავარ და მნიშვნელოვან პროექტად, რომელსაც დედაქალაქის მერია სამგორში ახორციელებს, რევაზ სოხაძემ ავარიული კორპუსების ჩანაცვლება დაასახელა. მისი თქმით, ამ დროისთვის უკვე ხუთი კორპუსის ჩანაცვლება მიმდინარეობს.

სამგორის მაჟორიტარმა, სამომავლო პროექტებზეც ისაუბრა და სამხედრო ქალაქის დასახლებაში, 15 ჰექტარზე ცენტრალური პარკის მოწყობა დააანონსა. მისივე თქმით, აღნიშნული ტერიტორია სამგორის რაიონის მიზიდულობის ცენტრი გახდება.

რევაზ სოხაძემ ადგილობრივი ეკონომიკური განვითარების ფორუმის მნიშვნელობაზეც ისაუბრა და განაცხადა, რომ ფორუმი იდეების გაცვლისა და ამა თუ იმ მიმართულებით სიახლეების გაცნობისთვის საუკეთესო შესაძლებლობაა“, - აღნიშნულია გავრცელებულ ინფორმაციაში.

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати