USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
რა ვითარებაა ამ მომენტისთვის ისრაელში?
Date:  680

12.10.2023 ისრაელი:

- მას შემდეგ რაც ებრაული უშიშროება ვარაუდობდა დამატებითი ირანული შეიარაღებისა და ოფიციალური პირების ჩასვლას სირიაში, ისრაელის საჰაერო ძალებმა იერიში მიიტანეს დამასკოსა და ალეპოს აეროპორტებზე. მიუხედავად ჰაერსაწინააღმდეგო სისტემების აქტიური მუშაობისა აფეთქებები მაინც განხორციელდა აეროპორტის ტერიტორიაზე. ეს იყო რეალური პრევენციული დარტყმა.
- შეტაკებებმა აქტიური სახე შეიძინა პალესტინის დასავლეთ სანაპიროზე: წუხელ ებრაული სამხედრო პოლიცია საკვანძო ქალაქ ჯენინში ღრმად შევიდა, რასაც მთელი ღამის განმავლობაში შეტაკებები მოჰყვა. ჯენინის სრული კონტროლი ისრაელს არ მოუპოვებია და თუკი შეეცდება ეს პრაქტიკაში ძალიან რთული იქნება.
- სროლებია იერუსალიმის ტერიტორიაზეც. ებრაულ პოლიციას რამდენჯერმე დაესხნენ თავს. აღნიშნული ქმედებები ხორციელდება არამხოლოდ ქალაქის სხვადასხვა ურბანულ ზონაში, არამედ ძველ, ისტორიულ სივრცეებშიც. სიტუაცია საკმაოდ რთულია, რადგან სხვა მიმართულებისაგან განსხვავებით აქ თავდასხმები არა ჯგუფურად, არამედ ინდივიდების ხელით ხდება. შესაბამისად, სიტუაცია არ არის მარტივი.
- კვლავ მოხდა ჰამასის რაკეტების გაშვება ღაზას სექტორიდან. დაიბომბა ებრაული ქალაქი ბერშევა. ვარაუდობენ, რომ ჰამასმა რამდნიმე წლის წინ ღაზასთვის გადაცემული წყლის ხარისხიანი მილებისაგან რაკეტების გამშვები დანადგარები გააკეთა. რეალურად, ჰამასი ხშირად ითვისებდა ჰუმანიტარულ დახმარებას, როგორც სამხედრო რესურსს, შესაბამისად არც ეს იქნებოდა უცნაური.
- ებრაული ავიაცია ღაზას სექტორის აქტიურ დაბომბვას ახორციელებს. ჰამასის კონტროლქვეშ არსებული ობიექტები სამიზნედაა ქცეული ზღვიდანაც და ხმელეთიდან, არტილერიის გამოყენებით. ჯერჯერობით სახმელეთო ოპერაცია არ დაწყებულა.
- ისრაელის ოფიციალურმა პირებმა განაცხადეს, რომ იდენტიფიცირებულია ჰამასის ყველა ის პირი, რომელიც მონაწილეობდა ებრაულ დასახლებებზე თავდადხმებში და რომ შური აუცილებლად იქნება ნაძიები.
- შედარებით დამშვიდდა სიტუაცია ლიბანის მიმართულებით. ჰეზბოლას მხრიდან მხოლოდ ლიმიტირებული აქტივობა იყო დღის განმავლობაში. როგორც ჩანს ისრაელის იერიშებმა შედეგი გამოიღო.
- Washington post-ის ინფორმაციით მინიმუმ 64 ადამიანი იქნა გატაცებული ჰამასის ტერორისტების მიერ, რომელთაგან 49 სამოქალაქოა. ამ სამოქალაქოთაგან კი 11 ბავშვია. მანამდე დაკარგულად გამოცხადებულთაგან ნაწილი მოკლულია ჰამასის მიერ.
- ისრაელში მყოფმა აშშ-ს სახელმწიფო მდივანმა, ენტონი ბლინკენმა განაცხადა, რომ საჭიროების შემთხვევაში ამერიკა დაიცავს ისრაელს.

მიყევით ბმულს - გიორგი კობერიძე

 
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way