USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Тбилиси
რა ვითარებაა ამ დროისთვის უკრაინაში - გიორგი კობერიძე
дата:  294
21.02.2024 - საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში:
- ავდიივკის აღებით გათამამებულმა რუსულმა სამხედრო ნაწილებმა მასირებული იერიშები წამოიწყეს ზაპორიჟიას ოლქში ლობკოვე-პიატიხატკისა და რობოტინეს მონაკვეთზე, დონეცკის ოლქში ვუჰლედარზე, ლუგანსკის ოლქში კრემინას შემოგარენზე ხოლო ხარკივის ოლქში სინკივკაზე. რაც რუსებმა ამ შეტევების შემდეგ გამოიღეს მხოლოდ 2022 წლის უგუნური შეტევების შემდეგ დამდგარ რეალობა შეედრება - რობოტინესა და პიატიხატკის მონაკვეთებზე ასეულობით სამხედრო და ათეულობით ტექნიკა დაკარგეს, ვუჰლედარში წინა წლის კადრები განმეორდა სადაც ქალაქის შემოგარენი დამწვარი ტექნიკითა და დახოცილი რუსი სამხედროებით იყო სავსე, კრემინას ტყეში უკრაინელებმა რამდენიმე ადგილას ჩასაფრება მოუწყვეს რუსებს ხოლო სინკივკაში რუსული შეტევა სრულად ჩავარდა.
მიუხედავად ამხელა მსხვერპლისა ჯერჯერობით რუსული შეტევები არ შეჩერებულა. აშკარაა 2023 წლის უკრაინული კონტრშეტევის შემდეგ გათავისუფლებული ტერიტორიის ხელახლა დაკავება და დონეცკის ოლქში მაქსიმალურად დიდი ტერიტორიის ათვისება სურთ, მაგრამ დანაკარგების სიუხვიდან გამომდინარე ამას რამდენად შეძლებენ ძალიან საეჭვოა. ჯერჯერობით უკრაინული თავდაცვა შესანიშნავად უმკლავდება რუსულ დაწოლას ყველაზე ცხელ მონაკვეთებზე. ავდიივკას ევაკუაციასაც სამხედრო მკვლევარები გონივრულ ნაბიჯად აფასებენ. უკრაინა იმხელაა სტრატეგიული სიღრმე აქვს და პრაქტიკულად დაუცველი ქალაქის შენარჩუნებისათვის ძალიან დიდი ძალების დაკარგვა არ ღირდაო.
- ავდიივკას აღების შემდეგ რუსებმა მინიმუმ ოთხი სუ-34 და ორი სუ-35 დაკარგეს. დონეცკის ოლქში აქტიურობა ძალიან ძვირად დაუჯდათ რუსულ ბომბდამშენებსა და გამანადგურებლებს. როგორც ჩანს უკრაინელებმა ფრონტის ხაზთან ახლოს მისწიეს ჰაერსაწინააღმდეგო PATRIOT-ის სისტემები. საინტერესოა, რომ რუსული თვითმფრინავები მარიუპოლისა და აზოვის ზღვის სიახლოვეს იქნა ჩამოგდებული.
- რუსები ავდიივკასთან მდებარე მცირე დასახლება ლასტოჩკინეს უტევენ. აღების პირველი მცდელობა იმით დასრულდა, რომ რუსები ჩასაფრებაში მოყვნენ და დანაყოფი გაუნადგურდათ რის შემდეგაც ძირითადი ნაწილების დასახლების შემოგარენში გამაგრება მოხდა.
- უკრაინელებმა HIMARS-ით რუსული პოზიცია დაბომბეს დონეცკის ოლქში, ვოლნოვახასთან, მარიუპოლის გზაზე. მოკლულია 67 რუსი სამხედრო და პოლკოვნიკი. აშკარაა ისინი არასაბრძოლო ღონისძიებაში მონაწილეობდნენ რაც მათზე ზუსტი დარტყმებით დასრულდა. მიცვალებულები მდელოზეა მიმოფანტული.
- ხერსონის ოლქში, მდინარე დნეპრის აღმოსავლეთ პლაცდარმი, კრინკის მიმართულებაზე რუსმა პროპაგანდისტებმა გამოაცხადეს დასახლება ავიღეთო. რუსმა სამხედროებმა უარყვეს არ აგვიღიაო. შემდეგ დროშის დაკიდების ვიდეო გაავრცელეს, რომელიც როგორც აღმოჩნდა სრულიად სხვა ვითარებას აღწერდა: დროშა დაკიდეს, ადგილი მიატოვეს და უკან გაიქცნენ. შესაბამისად, კრინკის პლაცდარმი უკრაინელთა ხელში რჩება.
- უკრაინელებმა დონეცკის საოკუპაციო ადმინისტრაციის შენობაზე მიიტანეს საარტილერიო იერიში.
- შვედეთი 700 მილიონამდე დოლარის შეიარაღებას გამოვიდა უკრაინისათვის. მათ შორისაა საარტილერიო ამუნიცია, რომელიც ასე სჭირდება უკრაინას ახლა.
- ირანი რუსეთს 400 მძლავრ ბალისტიკურ რაკეტას გადასცემს. ჯერჯერობით უცნობია თუ რის სანაცვლოდ გააკეთებს თეირანი ამას, მაგრამ აშკარაა ის სამაგიეროდ ისეთ რამეს იღებს, რაც როგორც ისრაელს ისე მთელს რეგიონს შეუქმნის საფრთხეს. პრაქტიკულად, რუსეთის მთავარი აღმჭურველი ჩრდილოეთ კორეა და ირანია.
- ბოლო 48 საათია ნავთობტერმინალებზე აფეთქებებია როსტოვსა და ნიჟნი-ნოვგოროდში. უკრაინელები რუსების ყველაზე მნიშვნელოვან კომპონენტს ურტყამენ.
- დაუდგენელ ვითარებაში მკვდარი იპოვეს როსნეფტის უფროსის, იგორ სეჩინის 35 წლის ბიჭი, ოლიგარქის მემკვიდრე ივან სეჩინი. სიკვდილის თარიღად 5 თებერვალია დაფიქსირებული, თუმცა ინფორმაცია ამ დრომდე არ მჟღავნდებოდა. ის მოსკოვის სიახლოვეს ერთ-ერთ სოფელში იპოვეს მკვდარი. სიკვდილის სავარაუდო მიზეზად თრომბი სახელდება, მაგრამ ეს ძალიან საეჭვო ინფორმაციაა. სეჩინი ხასიათდებოდა ადამიანად, როგორც "ერთადერთი პირი, რომელსაც პუტინი ენდობა". უცნობია რა არის მისი სიკვდილის მიზეზი და ისიც საინტერესოა თავად თუ სეჩინი ენდობა ოფიციალურ ინფორმაციას.
- ოფიციალური ვერსიით თავი თვითმკვლელობით დაასრულა რუსმა პროპაგანდისტმა და რუსული სამხედრო ტელეგრამ არხის Murz-ის ხელმძღვანელმა ანდრეი მოროზოვმა. მან ავდიივკაში რუსულ კატასტროფულ დანაკარგებზე დაიწყო საუბარი, რის გამოც სხვა პროპაგანდისტები მის თავს ითხოვდნენ. ჩრდილოეთ კორეიზაციას ვადევნებთ თვალს.
- ოფიციალური ინფორმაციით ის რუსი შვეულმფრენის პილოტი, რომელმაც რამდენიმე თვის წინ უკრაინის მხარეს Mi-8 გადააფრინა ესპანეთში გარდაცვლილი იპოვეს. ამას უკრაინის სამხედრო დაზვერვაც ადასტურებს. მოკლა თუ არა ის რუსულმა დაზვერვამ თუ მისი სიცოცხლის დასაფარად მიზანმიმართული დადგმული ოპერაციაა ამას ალბათ ვერ გავიგებთ.
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати