USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
რა ვითარებაა ამ დროისთვის უკრაინაში - გიორგი კობერიძე
Date:  679
18.02.2024 - საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში:
- მას შემდეგ რაც უკრაინელებმა ქალაქ დონეცკთან სტრატეგიულად მნიშვნელოვანი დასახლება ავდიივკა დატოვეს ფრონტის ხაზი ორლივკა-ლასტოჩკინე-ტონენტკეს მონაკვეთზე გასწორდა. მიუხედავად იმისა, რომ რუსებს გუშინ კვლავ ჰქონდათ წინსვლის სურვილი, უკრაინელებმა რუსების წინსვლა შეაჩერეს.
ავდიივკა პრაქტიკულად სრულად განადგურებულია. ბოლო კვირების განმავლობაში ათასობით ჭურვი და რაკეტა იქნა ჩაგდებული ქალაქში. მძიმედაა დაზიანებული ინდუსტრიული ზონაც.
უკრაინელთა ახალი ცნობით 10 ოქტომბრიდან 17 თებერვლამდე პერიოდში რუსების დანაკარგები ასეთია: 47.186 სამხედრო, 364 ტანკი, 748 ქვეითთა საბრძოლო მანქანა, 248 საარტილერიო სისტემა და 5 საჰაერო აპარატი. ეს რიცხვები კატასტროფულად მაღალია. მარტივად რომ ვთქვათ ეს რიცხვები 2022 წლის თებერვლიდან 2023 წლის ოქტომბრამდე პერიოდის რუსების მიახლოებით დანაკარგებზე ორჯერ მეტია. რუსები დანაკარგების რაოდენობაზე არ საუბრობენ, თუმცა უკრაინელთა მონაცემებს უარყოფენ.
მნიშვნელოვანია ერთი დეტალის აღნიშვნაც: ავდიივკას აღების შემდეგ რუსებმა კიდევ ერთი სამხედრო დანაშაული ჩაიდინეს და უკრაინელი ტყვეები დახვრიტეს და გაძარცვეს. დახვრეტილი სამხედროების კადრებიც იქნა გავრცელებული.
- რუსები გააქტიურდნენ ზაპოირიჟიას ოლქშიც. ბოლო 72 საათის განმავლობაში მცდელობა ჰქონდათ უკრაინელთა მიერ გათავისუფლებული ტერიტორიები რობოტინესა და ლობკოვე-პიატიხატკის მიმართულებით კვლავ დაეკავებინათ, თუმცა უკრაინელებმა ყველა შეტევა მოიგერიეს და მნიშვნელოვანი დანაკარგიც მიაყენეს რუსებს.
- რუსების აქტიურობა იყო ბახმუტის დასავლეთითაც. მათი მცდელობა დასწოლოდნენ უკრაინულ თავდაცვის ზღუდეს და ჩასივ იარისაკენ გადაადგილებულიყვნენ დასაწყისშივე იქნა მოგერიებული.
- რუსების შეტევა კვლავ ინტენსიურ ფაზაშია ხარკივის ოლქში, კუპიანსკის მიმართულებით. კარგი ისაა, რომ უკრაინელების თავდაცვა იმდენად მაღალ დონეზეა, რომ რუსების ყველა მსგავსი შეტევა დიდი დანაკარგებით სრულდება ხოლმე.
ზოგადად, რუსების იერიშები მთელი ფრონტის ხაზზე მიმდინარეობს. ახლა რუსული ინიციატივა პიკშია და ალბათ რამდენიმე დღეში გამოჩნდება უკეთესი სურათი.
- ბოლო 48 საათში უკრაინელებმა 3 რუსული გამანადგურებელ-ბომბდამშენი Su-34 და ერთი მრავალფუნქციური Su-35 ჩამოაგდეს. რუსები მხოლოდ ამ უკანასკნელის დაკარგვას აღიარებენ. რეალურად, როგორც ჩანს ავდიივკადან უკრაინელთა ევაკუაციის შემდეგ რუსებმა სიფრთხილეს ნაკლები ყურადღება დაუთმეს და ფრონტის ჩამოშლის იმედად უფრო ახლოს დაიწყეს ფრენა. ეს კი მათ საკმაოდ ძვირად დაუჯდათ.
- ევროპის მხრიდან უკრაინელთა შეიარაღებაზე დამატებითი აქცენტები გაკეთდა. დანია უკრაინას თავის მთელ საარტილერიო პარკს გადასცემს. გერმანიამ და საფრანგეთმა კი უკრაინასთან უსაფრთხოების შესახებ თანამშრომლობის ხელშეკრულება გააფორმეს. ეს მოკლე ვადაში იმდენად ბევრს არ ნიშნავს, რამდენადაც გრძელვადიან პერსპექტივაში. მომდევნო ათი წლის განმავლობაში გერმანია და საფრანგეთი უკრაინის აქტიურ შეიარაღებას აწარმოებს. აღნიშნული თანამშრომლობა კი შემდგომ უკრაინის ნატოს წევრობას კიდევ უფრო გაამარტივებს.
- ამ ფონზე აშშ-ში ბაიდენის კამპანია რესპუბლიკელების მხრიდან უმოქმედობასა და პრო-რუსული პოლიტიკის გატარებაზე აკეთებს აქცენტს. სიტუაციას ისიც ამძიმებს, რომ კონგრესის ქვედა პალატა ახლა შესვენებაზეა გასული და რამდენიმე დღე პროცესები გაჩერებული იქნება. მაგრამ ვიმედოვნოთ, რომ ზეწოლა გაამართლებს და გადაწყვეტილება მაინც იქნება მიღებული. ზოგიერთი რესპუბლიკელი ტრამპის სიტყვებს იმეორებს და უკრაინის დახმარებას სესხის სახით ითხოვს.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way