USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
რა ვითარებაა ამ დროისთვის უკრაინაში - გიორგი კობერიძე
Date:  488

2023 წლის 12-13 ოქტომბრის შეჯამება უკრაინაში:

- დონეცკის ოლქში ავდიივკაზე ფლანგური რუსული შეტევა გრძელდება, მაგრამ შეტევის შედეგად მიღებული რუსული ზიანი ძალიან დიდია. საუბარია რამდენიმე ათეული მძიმე ტექნიკის - ტანკი, ქვეითთა საბრძოლო მანქანა, არტილერია და სხვა - სრულ განადგურებაზე ან მიტოვებაზე. ამ მასშტაბის ასე მოკლე პერიოდში დანაკარგები წელს შეიძლება არც კი ყოფილა უკრაინაში. არის შეცდომებიც - გაშლილ მდელოებზე გადაადგილებისას რუსებმა ერთმანეთის ტექნიკაც დაბომბეს და დანაღმულ ველებზე პირდაპირ გაიჭრნენ. რამდენიმე ადგილას ტექნიკა ტალახშიც ჩარჩა. საჰაერო მხარდაჭერა რუსებს აქვთ, მაგრამ ამ ფონზე უკრაინელებმა რუსული მოიერიშე სუ-25 ჩამოაგდეს.
ამ იერიშისას ჩანს, რომ უკრაინელებს იმაზე კარგად აქვთ გამაგრებული ავდიივკა, ვიდრე რუსები ელოდნენ მას. აშკარაა, რომ კიევს როტაციის რესურსიც აქვს, რადგან უწყვეტად ავდიივკას ერთი და იგივე ელიტური დანაყოფი ვერ დაიცავდა. ამაზე თავად რუსები ბრაზობენ და ამბობენ რომ ჩვენი ენერგია და მოტივაცია იფიტება და მხოლოდ მობილიზებულებით ივსება, ხოლო უკრაინულ არმიას პროფესიონალური ჯარის გამოყენება შეუძლიაო.
რუსები ავდიივკაზე დაწოლას აგრძელებენ. იყენებ მოტოციკლეტებსა და სამოქალაქო მანქანებსაც კი. პრაქტიკულად ყველა სახის შეიარაღებით მიმდინარეობს დაწოლა. აშკარაა რუსები ამ იერიშისათვის დიდი ხანია ემზადებიან.
ავდიივკას დასაცავად მუშაობენ უკრაინული დრონებიცა და უკრაინული ავიაციაც. პრაქტიკულად ყველაზე აქტიური საბრძოლო მოქმედების ზონადაა ქცეული დასახლების ჩრდილო და სამხრეთ აღმოსავლეთი.
ჯერჯერობით ავდიივკაზე რუსული დაწოლა სრულად არ მოგერიებულა.
- ავდიივკას სამხრეთით, მარიინკასაკენაც ცდილობენ რუსები გააქტიურებას. იბომბება მარიინკას შემოგარენი, თუმცა ცენტრში რუსების გადაადგილება ჩავარდა. უკრაინელებს ძალიან მყარად უჭირავთ პოზიციები. ზოგადად, მარიინკა და ავდვიივკა ის საკვანძო ქალაქებია, რომელიც რუსული შეტევის წარუმატებლობის სიმბოლოდაა ქცეული. სწორედ ამიტომ უტევენ გაშმაგებით მათ.
- ყირიმში, სევასტოპოლში აფეთქებების სერია გრძელდება. ხანძარი იყო პორტის ზონაში. უცნობია დეტალები, მაგრამ სავარაუდოდ დაზიანებული რუსული საბრძოლო ხომალდი - Буян-ის კლასის კორვეტი, რომელსაც ფრთოსანი რაკეტების გადატანა შეეძლო.

- კვლავ გრძელდება რუსეთის ბრიანსკის ოლქის უკრაინის მომიჯნავე ტერიტორიის დაბომბვა. სამიზნეები ქარხნები, გზები და რკინიგზაა. ბრიანსკიდან რუსები წერენ რომ სატრანსპორტო ქალაქებში დაძინების გვეშინიაო.

მიყევით ბმულს - გიორგი კობერიძე

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way