USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
ნინო ლეჟავა-იტალიაში მცხოვრები ქართველი საოპერო მომღერალი
Date:  1107
იტალიაში მაესტრო მარიო მელანისთან “პურიტანების” მოსამზადებლად ჩამოვედი და პირველივე მოსმენაზე მაღალი შეფასება მივიღე. ერთწლიანი ნაყოფიერი მუშაობის შემდეგ, პეზაროს საერთაშორისო საოპერო აკადემიის რექტორმა, მელანიმ, აკადემიის სამხატვრო ხელმძღვანელობა შემომთავაზა. ამ წლების განმავლობაში ბევრ საინტერესო კონცერტსა და სპექტაკლში მივიღე მონაწილეობა, თუმცა განსაკუთრებით მეამაყება ყველა ის პროექტი, რაც საქართველოს უკავშირდება. ვცდილობ, ნიჭიერ ქართველ ახალგაზრდებს დავეხმარო საერთაშორისო ასპარეზზე და რაც შეიძლება მეტი პოპულარიზაცია მოვახდინო ქართული მუსიკალური კულტურის იტალიაში.
 
საქართველოში, ჩემს პარტნიორებთან ერთად, პირველი ქართულ-იტალიური კლასიკური მუსიკის აკადემიაა დავაფუძნე, სადაც სასწავლო პროგრამა სტუდენტებზეა მორგებული და სწავლება იტალიის აკადემიის სასწავლო გეგმის მიხედვით მიმდინარეობს. აკადემიას აქვს თერთმეწლედი, სადაც ბავშვები დაწყებითი კლასებიდან ეუფლებიან სასცენო ხელოვნებას, იტალიურ ენას და ყველა იმ საგანს, რაც მათ კლასიკური მუსიკის სამყაროში ადგილის დამკვიდრებაში დაეხმარება.
 
ხელოვანი ადამიანისთვის მნიშვნელოვანია თვალსაწიერის გაფართოება, მოგზაურობა, სხვადასხვა კულტურასთან თუ მუსიკალურ ტრადიციასთან კავშირი. ეს არის პროფესია, სადაც სრულყოფილების და წარმატების პიკი არ არსებობს. აქ მუდმივი ძიებაა, ყოველდღე სხვა ემოცია და სხვა ჟღერადობაა. ჩვენს პროფესიას უსაზღვრო რაოდენობის წარმატების და ბედნიერების მოტანა შეუძლია. მეამაყება, რომ 23 წლის ასაკში თბილისის ოპერის თეატრის სოლისტი გავხდი და მქონდა ბედნიერება, მემუშავა ჯანსუღ კახიძის, ნ. ანდღულაძის, ც. ტატიშვილის, გ. ვიშნევსკაიას, კირი- ტეკანოვას, ფ. არაიზას, ზ. სოტკილავას, ე. აბრაზცოვას, მ. ქასრაშვილის , ჯ. მაცცას, ა. ვერონეზის, ლ. ბავაის , ა. ძედასს, მ. მელანის გვერდით.
 
დამწყებ საოპერო მომღერლებს მინდა ვუთხრა, რომ პროფესიის არჩევით თქვენ ცხოვრების სტილს ირჩევთ. ჩვენი პროფესიის ძირითადი აპარატი თავად ჩვენ ვართ და არა ცალკე აღებული სახმო იოგები, მუსიკალური ბგერა თუ სამსახიობო ტალანტი. იყავით მოთმინებით და შეიყვარეთ საკუთარი სასიმღერო ხმა ისე, რომ არასდროს დააყენოთ ის საფრთხის ქვეშ. სამწუხაროდ, ბევრი ახალგაზრდა ნიჭიერი მომღერალი რეპერტუარის არასწორად შერჩევის გამო 35-40 წლის ასაკში ემშვიდობება კარიერას. ამიტომ, ყველა დამწყებ მომღერალს ვურჩევ, პატივი სცენ საკუთარ ხმას. . საოპერო ხელოვნება - ეს არის სამყარო, რომელსაც შეუძლია არა მხოლოდ თქვენ მოგიტანოთ ბედნიერი წუთები, არამედ თქვენ თავად შეგიძლიათ, რომ უამრავი ადამიანის ცხოვრება გაალამაზოთ.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way