პარტია “ქართული ოცნების” გენერალური მდივნის, კახა კალაძის განცხადებით, 2024 წლის საპარლამენტო არჩევნები ძალიან რთული არჩევნები იქნება.
მისივე თქმით, მაქსიმალური მობილიზაცია, ყურადღება არის საჭირო იმისთვის, რომ არჩევნები მაღალ დონეზე ჩატარდეს.
გარდა ამისა, კალაძე განმარტებით, აშშ-საპრეზიდენტო კანდიდატზე, დონალდ ტრამპზე თავდასხმა “ძალიან მძიმე ფაქტია”.
„რაც შეეხება აშშ-საპრეზიდენტო კანდიდატზე, დონალდ ტრამპზე თავდასხმა სრული კატასტროფაა, რაც ვიხილეთ. საარჩევნო კამპანიის დროს მცდელობა იყო პრეზიდენტობის კანდიდატის და ყოფილი პრეზიდენტის ლიკვიდაციის. საოცრებაა, ძალიან მძიმე ფაქტია.
რაც შეეხება ჩვენს არჩევნებს, ძალიან რთული არჩევნები იქნება იმიტომ, რომ ჩვენ ვიცით რა ძალასთან გვაქვს საქმე, ვინ არიან ეს ადამიანები და რას წარმოადგენენ. პირდაპირ შეიძლება ითქვას, რომ ყველა სიბინძურე და ბოროტება შეიძლება იკადრონ. ასევე, ყველაფერზე წამსვლელები არიან. ამიტომ მაქსიმალური მობილიზაცია, ყურადღება არის საჭირო იმისთვის, რომ არჩევნები მაღალ დონეზე ჩატარდეს”, - განაცხადა კალაძემ.
ამასთან, “ქართული ოცნების” გენერალური მდივნის თქმით, საზოგადოებას დღეს ძალიან მარტივი არჩევანია აქვს გასაკეთებელი - ერთ მხარეს არის მშვიდობა, სიმშვიდე, ქვეყნის ეკონომიკური განვითარება და მეორე მხარეს არის აგენტურა, მოღალატეები, ქვეყნის მტრები.
“ძალიან მარტივად შეიძლება ანალიზი, დღეს რა ვითარებაა? - ქვეყანაში გვყავს მოღალატეები, აგენტურა, სრული ამ სიტყვის მნიშვნელობით, რომელიც იმართება უცხო ძალებისგან, პირდაპირ რასაც ავალებენ - ქვეყნის საწინააღმდეგოც, რომ იყოს საერთოდ პრობლემა არ აქვთ, ყველაფრის გამკეთებლები და შემსრულებლები არიან. ეს ადამიანები არიან მომხრე იმისი, რომ ქვეყანაში მეორე ფრონტი იყოს. ჩვენ ხომ გვახსოვს ეს განცხადებები არასამთავრობო სექტორის მხრიდან, რომ გვეუბნებოდნენ, რომ “გვირჩევნია პრემიერ-მინისტრის განცხადების მოსმენას, ქვეყანაში ბომბები ცვიოდესო”. წარმოიდგინე, რა ტიპის და რა მსოფლმხედველობის ადამიანებთან გვაქვს საქმე. შესაბამისად, საზოგადოება, ყველა ჯანსაღად მოაზროვნე ადამიანი გააკეთებს სწორ არჩევანს. ერთ მხარეს არის მკვლელები, მოძალადეები, ბოროტები - თუ კი რაიმე სიბინძურე შეიძლება ადამიანმა მოიფიქროს ყველაფრის მკადრებლები არიან. ეს უბრალოდ ვირტუალობა არ არის, ეს გაკეთებული აქვთ, როდესაც ხელისუფლებაში იყვნენ ამას აკეთებდნენ. დღეს ოპოზიციაში იმავეს იმეორებენ და აკეთებენ. საზოგადოებას აჩვენებენ, როგორი არ უნდა იყოს ოპოზიცია, ამიტომ დღეს ყველაზე მარტივი არის გასაკეთებელი არჩევანი. ორი არჩევანი გვაქვს: ერთ მხარეს არის მშვიდობა, სიმშვიდე, ქვეყნის ეკონომიკური განვითარება, წინსვლა, აღმშენებლობა, განვითარება და მეორე მხარეს არის აგენტურა, მოღალატეები, ქვეყნის მტრები, ბოროტები, მოძალადეები”, - აღნიშნა კალაძემ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.