USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
«The Daily Express» (დიდი ბრიტანეთი): „თბილისი - ლამაზი, მაგრამ ჯერ კიდევ შეუფასებელი საბიუჯეტო დასასვენებელი ადგილი ევროპაში“
Date:  313

ბრიტანულ გაზეთ „დეილი ექსპრესში“ (The Daily Express), რუბრიკით „მოგზაურობა“, გამოქვეყნებულია სტატია სათაურით „თბილისი - ლამაზი, მაგრამ ჯერ კიდევ შეუფასებელი საბიუჯეტო დასასვენებელი ადგილი ევროპაში“ (ავტორი - როზი ჯემპსონი).

გთავაზობთ სტატიას შემოკლებით:

თბილისი ლამაზი ევროპული ქალაქია და იდეალურ ადგილს წარმოადგენს საბიუჯეტო დასვენებისათვის. საქართველოს დედაქალაქში ერთმანეთში მომხიბლავად არის შერეული ევროპული, აღმოსავლური, შუა საუკუნეებისა და საბჭოური გავლენები.

თბილისი თავისი იაფი და გემრიელი საჭმელებით, ხელმისაწვდომი გასართობი დაწესებულებებით, თავისი მრავალრიცხოვანი ღირსშესანიშნაობებით და არქიტექტურით განუმეორებელ ქალაქად ითვლება.

მოგზაურებს საქარტველოს დედაქალაქში მზიური დღეები ელოდებათ - ივნისში აქ დღისით 30 გრადუსიანი ტემპერატურაა, ღამით კი დაახლოებით 18 გრადუსამდე ეცემა.

ამ მომხიბლავ და მიმზიდველ ქალაქში ბევრი რამ არის ისეთი, რაც უცხოელს დაანტერესებს და ნახვის სურვილს აღუძრავს.

ძველი თბილისი, რომელიც იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის სიაშია შეტანილი, წარმოადგენს აგურით აგებული და ხის აივნებიანი სახლების ლაბირინთს, ვიწრო ქუჩებს ისეთი განლაგება აქვთ, თითქოსდა ერთმანეთს არიან ჩახვეულნი.

მათთვის, ვისაც განტვირთვა სურს, აბანოთუბნის კვრტალში არის იაფფასიანი „სპა-ცენტრები“ სპარსულ სტილში. თბილისის ბალნეოლოგიური კურორტი ბუნებრივი გოგირდოვანი ცხელი წყლით მარაგდება.

იქვე ახლოს მდებარეობს „მაიდნის ბაზარი“, აფხაზეთის ქუჩა, რომელიც სუვენირებით არის სავსე, აგრეთვე ჟან შარდენის ქუჩა და „ბამბის რიგი“. ეს ყველაფერი, რევაზ გაბრიაძის საოცარი თეატრისა და საათიანი კოშკის ჩათვლით, ყველაზე ტურისტულ ადგილს წარმოადგენს.

ჩუღურეთის უბანში ასევე ბევრია გამორჩეული ვინტაჟური ბუტიკები, ანტიკვარული მაღაზიები, მყუდრო ბარები და კლუბები.

ტურისტებს ასევე შეუძლიათ მდინარე მტკვრის მარჯვენა ნაპირზე მდებარე მეტეხის ტაძარი დაათვალიერონ, რომელიც კლდოვან, შემაღლებულ ადგილზეა აგებული და იქიდან თბილისის ძველი უბნების თვალწარმტაცი პანორამა იშლება. ისეთი შეგრძნება გეუფლებათ, მეტეხი თითქოს მდინარეზეა დაკიდებული.

იქვე თქვენ შეგიძლიათ საბაგირო გზით ნარიყალას ძველ ციხე-სიმაგრეზე ახვიდეთ და მისი „დაგრეხილი კედლები“ დაათვალიეროთ.

თუ გსურთ თბილისის უფრო მშვიდად და აუჩქარებლად ნახვა, გაემგზავრეთ მდინარის აღმოსავლეთით მდებარე უბანში, სადაც თქვენს აღმოჩნდებით ქალაქის მე-19 საუკუნის ბრწყინვალე არქიტექტურის წინაშე, რომელიც, ასწლოვანი დროის ფონზე, თანდათან ფერკმრთალდება.

თბილისში შეგიძლიათ მეფურად ისადილოთ და თანაც ძალზე იაფად. საქართველო მთელ მსოფლიოშია განთქმული თავისი პოპულარული კერძებითა და საჭმელებით - მაგალითად, ხინკლით (მოხარშული ცომი ხორცის ფარშითა და სანელებლებით), აგრეთვე ხაჭაპურით (ერთგვარი ღვეზელი ყველით).

წყარო: https://www.express.co.uk/travel/articles/1906554/europe-travel-budget-tbilisi-georgia

 

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way