USD 2.7573
EUR 3.0518
RUB 3.2415
Tbilisi
ელისო ხარჩილავას ტრენინგ კურსი თსუ-ში - „ლანდშაფტის დიზაინი და ინტერიერის გამწვანება“
Date:  4215
ტრენინგკურსი „ლანდშაფტის დიზაინი და ინტერიერის გამწვანება“
 
ტრენინგ კურსის ტრენერი: ელისო ხარჩილავა, ლანდშაფტის დიზაინერი.
 
კურსი განკუთვნილია: კურსის სამიზნე ჯგუფს წარმოადგენდს  ნებისმიერი ადამიანი ვინც დაინტერესებულია ლანდშაფტის და ინტერიერის დიზაინით, ასევე მცენარეთა მოყვარულები. ვისაც აქვს სურვილი ჰქონდეს ქალაქში, სოფლად, აგარაკზე , ოფისში/საჯარო სივრცეებში, სასტუმროებსა თუ ბარების/კაფეების მიმდებარე ტერიტორია კეთილმოწყობილი და სწორად დაგეგმილი შერჩეული მცენარეებით. ასევე ამ სფეროში დასაქმების მაძიებლები და სხვა დაინტერესებული პირნი;
 
კურსში ჩართვის წინაპირობა მსმენელთათვის: კურსში ჩართულობის წინაპირობა არ არსებობს;
 
კურსის მიზანია: დაეხმაროს მცენარეთა მოყვარულებს სხვადასხვა ფაქტორების გათვალისწინებით სწორად შეარჩიონ მცენარეები, კეთილგონიერად დაგეგმოს ბიუჯეტი და ამის მიხედვით გაალამაზოს თავისი სივრცე, ქალაქის პირობებში ბინაში, პარატა ეზოში აგარაკზე. ოფისის/სასტუმროების/საჯარო სივრცეების პირობებში ლამაზი ყვავილნარის გასაშენებლად და ინტერიერის მოსაწყობად თანამედროვე დიზაინის გამოყენებით.
 
კურსის გავლის შემდეგ მსმენელებს ეცოდინებათ: 
კურსის წარმატებით დამთავრების შემდეგ მიღებული ცოდნა მსმენელს დაეხმარება თეორიული და პრაქტიკული კომპეტენციების ჩამოყალიბებასა და განვითარებაში საბაზისო პრინციპების გამოყენებისთვის    სახლისა და ოფისების/ სააჯარო სივრცეების მოსაწყობად, მსმენელი შეიძენეს უნარ– ჩვევებს იმისთვის რომ დამოუკიდებლად სხვადასხვა ფაქტორების გათვალისწინებით სწორად შეარჩიონ მცენარეები და გაამწვანონ თავის გარშემო გარემო, შეძლებენ ბინის/აგარაკის/ ბარების/კაფეების/ოფისის/სასტუმროების/საჯარო სივრცეების პირობებში ლამაზი ყვავილნარის გასაშენებლად და ინტერიერის მოსაწყობად.
მსმენელები შეისწავლიან:
-     ლანდშაფტის განვითარების ისტორიას;
-     ლანდშაფტის სტატისტიკას;
-     კლასიკა და მოდერნი კონცეფცია;
-     მცირე ეზოს დაგეგმვას;
-     მცირე არქიტექტურილი ნაგებობების, აგარაკებისა და მცირე ეზოების მოწყობა/სხვაობას;
-     მცენარეების გაცნობას (მარადმწვანეები, ფოთოლდეკორატიულები);
-     საყვავილეების მოწყობას (ალპინარიუმი, როკარიუმი, კლუმბა, კომპოზიცია);
-     ლამაზი აივნის ადვილად და იაფად მოწყობას;
-     ინტერიერის მცენარეებით მოწყობას;
-     ინტერიერში მცენარეების გამოყენებას;
 
მსმენელი გაერკვევა ლანდშაფტის დაგეგმარიების სტილისტიკაში, მიმართულებაში და სურვილის შემთხვევაში შეძლებს დაგეგმოს თავისი სააგარაკე ან ტერასა, აივანი, მენეჯერს შეეძლება თავისი სასტუმროს, ოფისებისა და საჯარო დაწესებულებების, რესტორნების, ქალაქსა და სოფლად/აგარაკებზე  ინტერიერის დაგეგმვა და მწვანე სივრცეებით მოწყობა.
 მსმენელები შეძლებენ მიაწოდოს შესაბამისი რჩევები და რეკომენდაციები ბინის/აგარაკის/ოფისის/საჯარო სივრცეების, სასტუმროების, ჰოსტელების, ბარებისა თუ კაფეების ინტერიერის მცენარეთა მოწყობით დაინტერესებულ ადამიანს.
 
კურსის მოცულობა: სრული  კურსის მოცულობა  12    საათი;
კურსი შედგება 2 (ორი) მოდულისაგან; პირველი მოდული „ლანდშაფტის    არქიტექტურა“   მოცულობა - 7 საათი; მე-2  მოდული „ინტერიერის   გამწვანება, კეთილმოწყობა/დიზაინი“  მოცულობა - 5 საათი;
 
კურსის ღირებულება:  100 ლარი.
კურსის დასრულების შემდეგ გაიცემა ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტის  სერტიფიკატი.
საკონტაქტო ინფორმაცია: თსუ  უწყვეტი განათლების ცენტრი (ი.ჭავჭავაძის გამზ. N1). ტელ.: 2250484 (შიდა ნომერი 1464 ). ;  ელფოსტა: registration@tsu.ge 
ცენტრი უფლებას იტოვებს,საჭიროების შემთხვევაში გააუქმოს ან შეცვალოს კურსის დაწყების თარიღი. ცვლილების შესახებ დაუყოვნებლივ ეცნობებათ უკვე დარეგისტრირებულ მსმენელებს.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way