USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
ავთო გოგიჩაიშვილი-მექსიკაში მოღვაწე არქეომაგნეტოლოგი
Date:  3180
ამჟამად მექსიკის ეროვნული უნივერსიტეტის (UNAM) დაქვემდებარებაში არსებულ არქეომაგნიტიზმის ეროვნულ ცენტრს ვხელმძღვანელობ. თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ფიზიკის ფაკულტეტის დასრულების შემდეგ საფრანგეთის მთავრობის სტიპენდიით სამაგისტრო და სადოქტორო პროგრამებზე სამხრეთ საფრანგეთში, ქალაქ მონპელიეში გავაგრძელე სწავლა, რაშიც დამეხმარა ფრანგული ენის ცოდნა. ჯამში ექვსი უცხო ენა ვიცი. პოსტდოკის გასაკეთებლად ვულკანურად აქტიური რეგიონი შევარჩიე და წამოვედი მექსიკის ეროვნული უნივერსიტეტის გეოფიზიკის ინსტიტუტში. ეს არის მსოფლიოს ერთ-ერთი უდიდესი უნივერსიტეტი, სადაც სტუდენტთა და პროფესორ-მეცნიერთა რაოდენობა ნახევარ მილიონს აჭარბებს.
 
ერთი წელი ვაპირებდი დარჩენას, თუმცა უკვე ოცდამეორე წელია აქ ვარ. დავოჯახდი მექსიკელ მეუღლეზე, შვილებიც აქ შეგვეძინა. ბედნიერი ვარ, რომ მომეცა საშუალება შემესწავლა საყვარელი პროცესი არქეოფიზიკაში, რასაც წარმოადგენს გეომაგნიტური ინვერსია. დედამიწის მაგნიტური პოლუსები ჩვენი პლანეტის ისტორიაში ბევრჯერ შეცვლილა, რაც იმას ნიშნავს, რომ კომპასი ზოგჯერ სამხრეთსაც მიუთითებდა. საინტერესოა ე.წ. გარდამავალი პოლარობა, ანუ მაგნიტური ველის მესამე მეტასტაბილური მდგომარეობა, რაზეც ჩემს 200- ზე მეტ ნაშრომში ვსაუბრობ.
ჩემი კვლევის ძირითადი საგანია დედამიწის მაგნიტური ველის ფლუქტუაციების, ანუ ერთგვარად ვარიაციების შესწავლა დროსა და სივრცეში. გეომაგნიტური ველი, რომლის ძირითადი წყარო დედამიწის თხევად ბირთვშია, წარმოადგენს სტაბილურ ფარს, ჯავშანს მზის ქარიდან მომდინარე მაღალი ენერგიის ნაწილაკების წინააღმდეგ. ფართო გაგებით, ეს არის გეომაგნიტიზმი - გეოფიზიკის ერთ-ერთი მთავარი დარგი. რაც შეეხება არქეომაგნიტიზმს, ის იკვლევს დედამიწის მაგნიტური ველის ისტორიას წარსულში განცდილი მიმართულების და ინტენსივობის ვარიაციების გათვალისწინებით. ეს ხდება მაღალი ტემპერატურის ზეგავლენით გამომწვარი არქეოლოგიური მასალების გამოყენებით. არქეოლოგიაში ქრონოლოგიის დადგენა უმთავრესი ამოცანაა. ცალკე საკითხია ფრესკული და ე.წ. გამოქვაბულის მხატვრობის შესწავლა. უნივერსიტეტებში რამდენიმე წელია არსებობს არქეომეტრიის დამოუკიდებელი მიმართულება, რომელსაც სასაზღვრო მეცნიერების თავისებურებები ახასიათებს. არის მოსაზრება, რომ მეცნიერი აპოგეას აღწევს, როდესაც სადოქტორო დისერტაციას იცავს, ასევე შემდეგ, რამდენიმე წელი პოსტდოქტურანტურის დროს. ეს ნაწილობრივ ასეა, მაგრამ ბედნიერი ვიქნები,. თუ მომეცემა საშუალება გამოვიკვლიო რაც შეიძლება მეტი ვულკანური ქანები და არქეოლოგიური არტეფაქტები საქართველოში-ეს არის ჩემი პროფესიული მიზანი.
 
სამშობლო 1993 წელს დავტოვე, თუმცა არასდროს შემიწყვეტია მეცნიერული თვალსაზრისით საქართველოში მოღვაწეობა. ყოველ წელს ჩამყავს საერთაშორისო ექსპედიცია ჯავახეთის ზეგანის ახალგაზრდა ვულკანური ლავური ნაკადების შესასწავლად. აქტიური მონაწილეობა მივიღე დმანისის უძველესი ადამიანის ასაკის დადგენაში. რაც შეეხება არქეომაგნიტურ კვლევებს, მათ გრაკლიანის გორის უნიკალური არქეოლოგიური ზეგალის გარშემო ვაწარმოებ. ვიზიარებ კონფუციუსის მოსაზრებას: “აირჩიე საქმე, რომელიც გიყვარს და არასდროს მოგიწევს მუშაობა ცხოვრებაში.” ეს ჩემთვის ნიშნავს, რომ რასაც ვაკეთებ, ამ საქმეს ვერ დავარქმევ მუშაობას სტანდარტული გაგებით. ეს არის სასიამოვნო პროცესი, გატაცება, რასაც ყოველდღიურად უდიდესი სიამოვნება და ბედნიერება მოაქვს.
 
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way