USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
ასტროლოგი - რას გვპირდება 19 ოქტომბერი?!
 456

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

მომდევნო ორი დღის განმავლობაში შეეცადეთ, თქვენი ამჟამინდელი სურვილი სრულად არ გამოამჟღავნოთ - ამით თავიდან აიცილებთ ბევრ უსიამოვნებას. ყურადღება მიაქციეთ საკუთარ ბიუჯეტს და მოერიდეთ სარისკო ინვესტიციებს. პირად ცხოვრებაში სასიამოვნო სიურპრიზებია მოსალოდნელი.

 კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

რთული და დაძაბული დღეა, შეიძლება ერთდროულად რამდენიმე საქმის კეთებაც მოგიწიოთ. თუმცა, ეს სარგებელსაც მოგიტანთ - ნაყოფიერი მუშაობა პროფესიულ განვითარებაში დაგეხმარებათ. დღის მეორე ნახევარში ეცადეთ, დაისვენოთ. ძველი მეგობარი სასარგებლო ინფორმაციას გაგიზიარებთ. მოუსმინეთ, მაგრამ თქვენი ინტუიციით იმოქმედეთ: ისინი ზუსტი და დროული იქნება.

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

უმჯობესია, სასიამოვნო საქმეები საღამოსთვის გადადოთ და, პირველ რიგში, რთულ ამოცანებთან გამკლავებაზე იზრუნოთ. ეცადეთ, წვრილმანებს მეტი ყურადღება მიაქციოთ - ეს საბოლოო შედეგისთვის ძალიან მნიშვნელოვანია. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ენერგია ჩხუბისა და დაპირისპირების ნაცვლად, სიყვარულზე დახარჯოთ.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

ბოლო დღეები სტრესული იყო, ამიტომ დღეს შეგიძლიათ ცოტა დაისვენოთ და მარტივი სამუშაო აკეთოთ. შემოქმედებითი ხედვის წყალობით ნებისმიერ უინტერესო საქმესაც კი საინტერესოს გახდით. ამ დღეს შეგიძლიათ, გასაოცარი კულინარიული შედევრიც კი შექმნათ. მთავარია, მოინდომოთ.

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

ეს დღე რუტინულ საკითხებს უნდა დაუთმოთ. ეცადეთ, დაასრულოთ დავალებები, რომლებიც თქვენს მაგიდაზე დაგროვდა. ახლობლებს თქვენი მხარდაჭერა სჭირდებათ, ამიტომ მათთან ურთიერთობის და საერთო პრობლემების გადაჭრისთვის დრო უნდა გამონახოთ. ამ დღეს შეიძლება ის შენიშნოთ, რასაც სხვა დროს ვერ ხედავდით. ეს ნებისმიერ საქმეში დაგეხმარებათ, რომელიც ყურადღებას მოითხოვს.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

ამ დღეს თქვენს ნებისმიერ ქმედებას მნიშვნელოვანი შედეგი მოჰყვება, ამიტომ გადაწყვეტილების მიღებისას განსაკუთრებული სიფრთხილე და წინდახედულობა უნდა გამოიჩინოთ. გარშემო მყოფთა დახმარების იმედი ნუ გექნებათ, ამ დღეს ყველაფერი საკუთარ თავზე უნდა აიღოთ. დღის მეორე ნახევარი უფრო ნაყოფიერია, ამიტომ მნიშვნელოვანი საქმეები ამ დროისთვის უნდა დაგეგმოთ.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

გირჩევთ, თქვენი გეგმებისა და მოლოდინების შესახებ არავის უამბოთ და საიდუმლოდ შეინახოთ. ეცადეთ, პირად ურთიერთობებს მეტი დრო დაუთმოთ, საყვარელ ადამიანს ყველა საკითხში მხარი დაუჭიროთ და გამოცდილება გაუზიაროთ. უსმინეთ საკუთარ ინტუიციას, რომელიც შეცდომებისა და იმპულსური ქმედებებისგან დაგიცავთ.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

თქვენი დღევანდელი გადაწყვეტილება მომავალ საქმიანობაზე გავლენას მოახდენს, ამიტომ ნუ აჩქარდებით და წვრილმანების მიმართ მეტი ყურადღება გამოიჩინეთ. თუ ვითარება გართულდა, შეგიძლიათ დახმარებისთვის ახლობელ ადამიანს მიმართოთ.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

რთული, დაძაბული დღეა, რომელიც დასვენების დროსაც არ დაგიტოვებთ. ვარსკვლავები მოსალოდნელ პრობლემებსა და უსიამოვნებებზე გაფრთხილებენ. გირჩევთ, საღამოს საკუთარი თავი რაღაც გემრიელით გაანებივროთ - რთული დღისთვის ჯილდოს ნამდვილად იმსახურებთ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

თქვენი ჩანაფიქრი რომ წარმატებით განხორციელდეს, უმცირეს წვრილმანებსაც კი ყურადღება უნდა მიაქციოთ. ინტუიცია შეცდომებისა და არასწორი გადაწყვეტილებისგან დაგიცავთ, ამიტომ უფრო ხშირად უნდა უსმინოთ. ეცადეთ პერსპექტიულ, ფინანსურად მოგებიან საქმიანობას მეტი დრო დაუთმოთ.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ სამოქმედო გეგმა შეადგინოთ და მთელი დღის განმავლობაში ეტაპობრივად განახორციელოთ. ნებისმიერ გადაწყვეტილებას სიფრთხილით მოეკიდეთ, რისკები და ექსპერიმენტები კი მთლიანად გამორიცხეთ - ახლა ამისთვის არახელსაყრელი დროა. ხელიდან არ გაუშვათ შესაძლებლობა, რომ მნიშვნელოვან ადამიანებს თავი მოაწონოთ.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

ამ დღის დაგეგმვას აზრი არ აქვს - გარემოებები სწრაფად იცვლება და ინტუიციურად მოქმედება მოგიწევთ. თქვენი ნებისმიერი წამოწყება გარშემო მყოფთა მოწონებას დაიმსახურებს. გახსოვდეთ, რომ წარმატებული ექსპერიმენტებით ბევრის მიღწევა შეგიძლიათ.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way