USD 2.7544
EUR 3.1229
RUB 3.3528
Tbilisi
ასტროლოგი - რას გვპირდება 17 ოქტომბერი?!
 570

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

დღეს თქვენი წარმატების გასაღები სიფრთხილეა: შეიძლება უამრავ დაძაბულ სიტუაციას შეეჯახოთ, რასაც კონფლიქტი მოჰყვება ახლობელ ადამიანებთან ან კოლეგებთან. უზარმაზარი მოთმინების გამოჩენა მოგიწევთ იმისთვის, რომ პროვოკაციებს არ აჰყვეთ.

 კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

ეს დღე თქვენს სიმტკიცეს და ნებისყოფას გამოცდას მოუწყობს. სავარაუდოდ, საკუთარი ინტერესების დაცვა და თავდასხმის მოგერიება მოგიწევთ. რაც არ უნდა მოხდეს, ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ არ აღელდეთ და საჭირო არგუმენტები მშვიდად იპოვოთ. არ აჰყვეთ ემოციებს და ნებისმიერი სიტუაციიდან გამოსავალს იპოვით.

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

ვარსკვლავები ტყუპებს ნაყოფიერ დღეს ჰპირდებიან, თუმცა ის უმიზეზო იმედგაცრუებას განიცდით და ყველაფრით უკმაყოფილო ხართ. შესაძლოა, ამის მიზეზი ისაა, რომ ბოლო დროს თქვენს ცხოვრებაში ბევრი რამ მოხდა და გადაიღალეთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, თავი ხელში აიყვანოთ და ბედის საჩუქრებს კმაყოფილებით შეხვდეთ.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

ამ დღეს თქვენში ორგანიზაციული უნარები გაიღვიძებს, რაც მენეჯმენტს შეუმჩნეველი არ დარჩება და შეიძლება, ახალი პროექტის განხორციელებაც მოგანდონ. თქვენი ყურადღების მიღმა არც ოჯახის წევრები დარჩებიან.

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

ამ დღეს ახალი საქმის დაწყება არც კი სცადოთ, რადგან ვარსკვლავების აზრით, ის, პრობლემების გარდა, არაფერს მოგიტანთ. ასე რომ, ჯობს არ აჩქარდეთ და ერთი დღე დაიცადოთ.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

ამ დღეს რაღაცის გამოსწორების შანსი გაქვთ. ეს შეიძლება ძველი პრობლემა იყოს, რომელიც გამუდმებით თავს გახსენებთ ან მოვლენა, რომელიც შეგიძლიათ საჭირო მიმართულებით მიმართოთ. ვარსკვლავები გახსენებენ, რომ პესიმისტი ყველა შესაძლებლობაში საფრთხეს ხედავს, ხოლო ოპტიმისტი - ყველა საფრთხეში შესაძლებლობას.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

ეცადეთ, საკუთარი ან სხვა ადამიანის საიდუმლო არ გაამხილოთ და, ზოგადად, ამ დღეს ურთიერთობებში ნაკლებად გულწრფელი იყოთ. ეს ეხებათ როგორც ახლობლებს, ისე უცნობ ადამიანებს. ფინანსურ საკითხებში მეტი სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ - მოერიდეთ ძვირად ღირებული ნივთების შეძენას და სარისკო ინვესტიციებს.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

ეცადეთ, საკუთარი ან სხვა ადამიანის საიდუმლო არ გაამხილოთ და, ზოგადად, ამ დღეს ურთიერთობებში ნაკლებად გულწრფელი იყოთ. ეს ეხებათ როგორც ახლობლებს, ისე უცნობ ადამიანებს. ფინანსურ საკითხებში მეტი სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ - მოერიდეთ ძვირად ღირებული ნივთების შეძენას და სარისკო ინვესტიციებს.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

ამ დღეს თქვენს ცხოვრებაში დაიწყება ცვლილებების ეტაპი, რომელიც თქვენს მომავალზე გავლენას მოახდენს. ყურადღება მიაქციეთ, რა ხდება თქვენ ირგვლივ და ეცადეთ, მოვლენების განვითარება იწინასწარმეტყველოთ. ახალი საქმის დაწყება რამდენიმე დღით უნდა გადადოთ, რადგან ამ დღეს წარმატებას ვერ მიაღწევთ. ეცადეთ პარტნიორს უფრო ხშირად მოუსმინოთ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

ამ დღეს გარშემო მყოფებს არ უნდა დაეყრდნოთ - ნებით თუ უნებლიეთ, შეიძლება იმედი გაგიცრუონ. თუ გარშემო ყურადღებით მიმოიხედავთ, შეიძლება აღმოაჩინოთ, რომ ვიღაც ხაფანგს გიგებთ, ჭორებს გივრცელებთ ან თქვენს ზურგს უკან ინტრიგებს ხლართავს. ასე რომ არ მოხდეს, განსაკუთრებული სიფხიზლე და ყურადღება გმართებთ.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

ამ დღეს შეიძლება როგორც საკუთარი თავის, ასევე სხვების მიმართ ზედმეტად მომთხოვნი იყოთ! გსურთ, გარშემო ყველაფერი აკონტროლოთ. თქვენი ასეთი დამოკიდებულება გარშემო მყოფთა უკმაყოფილებას გამოიწვევს. იმისთვის, რომ ამ დღემ მეტი დადებითი ემოცია მოგიტანოთ, უნდა შეეგუოთ, რომ ყველაფერი თქვენს სურვილებზე არ არის დამოკიდებული.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

ამ დღეს ნებისმიერ წამოწყებაში მხარდაჭერას მიიღებთ. უპირველეს ყოვლისა, ეს ურთიერთობებს ეხება. თუ ერთობლივი ცხოვრების გეგმებზე საუბარს აპირებთ, ამისთვის უკეთეს დროს ვერ ნახავთ. გაუღიმეთ სამყაროს და ისიც საპასუხოდ გაგიღიმებთ.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way