რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 15 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს სამსახურში და ყოველდღიურ ურთიერთობებში კონფლიქტები და ნერვიულობა გელით. ეცადეთ, პროფესიულ სფეროში არ იაქტიუროთ. გამორიცხული არ არის, რომ რომელიღაც კოლეგას თქვენი შურს და მახეს გიგებთ. აკონტროლეთ საკუთარი სიტყვები და ქმედებები, რათა საყვარელი ადამიანი არ შეურაცხყოთ. არსებობს ტრავმის რისკი, რომელიც ხანგრძლივ მკურნალობას მოითხოვს.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ეცადეთ, საკუთარი პოზიციის გაძლიერებაზე იზრუნოთ და, რაც მთავარია, უფროსებთან ურთიერთობა არ გაიფუჭოთ - ეს ჩანაფიქრის განხორციელებაში ხელს შეგიშლით. თუ განმარტოების და დასვენების შესაძლებლობა გაგიჩნდათ, აუცილებლად უნდა ისარგებლოთ. ეცადეთ, საკუთარ გრძნობებსა და აზრებში გაერკვეთ, რათა მოქმედების სტრატეგია და ტაქტიკა განსაზღვროთ. მარტოხელა კუროებს შეიძლება სიყვარული ეწვიოს..
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ტყუპებისთვის ამ დღის სიმბოლო ცდუნებაა და არსებობს კანონის დარღვევისა და ამასთან დაკავშირებული უსიამოვნო შედეგების მაღალი რისკი. გარდა ამისა, სიფრთხილე გამოიჩინეთ გზაზე და საზოგადოებრივ ტრანსპორტში.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
იდეალური დღეა ქორწინებისა და სხვა ოჯახური ღონისძიებებისთვის. შეგიძლიათ საყვარელ ადამიანს ხელი ჩაჰკიდოთ და ქორწინების სახლს ეწვიოთ. გირჩევთ, საკუთარი გეგმები და ოცნებები საიდუმლოდ შეინახოთ, რათა ვიღაცამ თქვენთვის ხელის შეშლა არ სცადოს.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
მოერიდეთ საეჭვო ხარისხის ნივთების შეძენას. უმჯობესია, ფული ისესხოთ და ძვირად ღირებული, ხარისხიანი საქონელი შეიძინოთ, ვიდრე იაფი ნივთები. ამ დღეს თქვენი მთავარი მოკავშირე ემოციური მოქნილობა და ტაქტი იქნება. ხელსაყრელია ურთიერთობა საპირისპირო სქესის წარმომადგენლებთან. ეცადეთ, საკუთარი პოზიციები გააძლიეროთ, ინიციატივა და გამძლეობა გამოიჩინოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ნუ ეცდებით, საკუთარი პრობლემები და მოვალეობები კოლეგებს გადაულოცოთ, თორემ კონფლიქტს თავიდან ვერ აიცილებთ. არც ის პასუხისმგებლობები უნდა დაივიწყოთ, რომლებსაც ყოველდღიურად ასრულებთ. ამ დღეს შეგიძლიათ საკუთარი გრძნობები გულწრფელად გამოხატოთ. ბოლო დღეებში განვითარებულმა მოვლენებმა შეიძლება თქვენს მსოფლმხედველობაზე და წარმოდგენებზე სერიოზულად იმოქმედოს.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
გირჩევთ, ეს დღე ოჯახის წევრებთან ერთად, სახლში გაატაროთ. ეცადეთ, ბოლო დღეებში შექმნილი სიტუაცია სასწრაფოდ გამოასწოროთ, თორემ დახმარების გარეშე დარჩებით. თქვენივე დაუდევრობის გამო შეიძლება ტრავმა მიიღოთ, ამიტომ ერიდეთ ფიზიკურ დატვირთვას და გაუმართლებელ რისკს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ეცადეთ, იმედი არ გაუცრუოთ მას, ვინც გენდობათ და განვითარებაში გეხმარებათ. მოერიდეთ ყურადღების ცენტრში ყოფნას, თორემ შეიძლება უსიამოვნო სიტუაციაში აღმოჩნდეთ. მიუხედავად იმისა, რომ თავდაჯერება და მონდომება არ გაკლიათ, თქვენი ძალისხმევა სასურველ შედეგს არ მოიტანს. მოერიდეთ გარშემო მყოფებთან დაპირისპირებას და ეცადეთ, განსხვავებული აზრი მშვიდად მიიღოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს საკუთარი შრომის შედეგს ნახავთ. სადავო ვითარებაში ეცადეთ ტაქტი გამოიჩინოთ და სხვა ადამიანების გრძნობები გაითვალისწინოთ. სამსახურში იზრუნეთ საკუთარი პოზიციის გაძლიერებაზე და, რაც მთავარია, უფროსებთან ურთიერთობა არ გაიფუჭოთ - ეს ჩანაფიქრის განხორციელებაში ხელს შეგიშლით. თუ განმარტოების და დასვენების შესაძლებლობა გაგიჩნდათ, აუცილებლად უნდა ისარგებლოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს ყველა გარიგება საუკეთესო შედეგით დასრულდება. წარმატება და იღბალი ამ დღეს თქვენ მხარეზეა. ხელსაყრელი დღეა პირად ცხოვრებაში პრობლემების მოსაგვარებლად. შესაძლოა, გავლენიანი მფარველი გამოგიჩნდეთ, რომელიც თქვენს ცხოვრებას უკეთესობისკენ შეცვლის.
ამ დღეს მოვლენების შემდგომი განვითარების უამრავი ვარიანტი გამოჩნდება. ეცადეთ, წესიერების საზღვრებს არ გასცდეთ და საკუთარი სურვილები აკონტროლოთ. მოერიდეთ ახალ ნაცნობობას, რომელმაც შეიძლება ისედაც დაძაბული ვითარება კიდევ უფრო გაართულოს. უსიამოვნო სიურპრიზი გაიძულებთ, გარშემო მყოფ ადამიანებთან ურთიერთობას გადახედოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.