USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Tbilisi
აშშ-ის სენატმა Burisma-ს საქმეზე ჯო ბაიდენის შვილის მოწმის სახით გამოკითხვას მხარი დაუჭირა
Date:  483
აშშ-ს სენატის უშიშროების კომიტეტმა მხარი დაუჭირა დემოკრატიული პარტიის მხრიდან პრეზიდენტობის ყველაზე რეალური კანდიდატის ჯო ბაიდენის შვილის, ჰანთერ ბაიდენის საქმეზე მოწმის გამოძახების მიზანშეწონილობას, - წერს Washington Times.
 
8 რესპუბლიკელის ხმით 6 დემოკრატის წინააღმდეგ მიღებული გადაწყვეტილების შესაბამისად, ამ დროიდან კომიტეტის რესპუბლიკელ თავმჯდომარეს რონ ჯონსონს უფლება აქვს მოწმედ გამოიძახოს PR ფირმა Blue Star Strategies-ის წარმომადგენელი, დაკითხოს და გამოითხოვოს დოკუმენტაცია.
 
Blue Star Strategies-ი თანამშრომლობდა უკრაინულ ენერგოკომპანიასთან Burisma, რომლის დირექტორთა საბჭოს წევრი იყო ჰანთერ ბაიდენი. სენატის გამოძიების ერთ-ერთი მიზანია გაირკვეს, ხომ არ ახდენდა უკრაინული ენერგოკომპანია Burisma ერთ-ერთი დირექტორის, აშშ-ის ვიცე-პრეზიდენტის ვაჟის, ჰანთერ ბაიდენის დახმარებით და PR ფირმა Blue Star Strategies-ის საშუალებით გავლენას ობამას ადმინისტრაციის ჩინოვნიკებზე.
 
Burisma-ს საქმიანობას სწავლობდა უკრაინის გენპროკურორი ვიქტორ შოკინი, რომლის სამსახურიდან გათავისუფლების მიზეზად ჯო ბაიდენის მიერ პეტრო პოროშენკოზე განხორციელებულ ზეწოლას ვარაუდობენ. დაუდასტურებელი ინფორმაციით, 2016 წელს, ვიცე-პრეზიდენტი ჯო ბაიდენი 1 მილიარდი დოლარის დახმარების შეფერხების მუქარით უკრაინის გენპროკურორის მოხსნას მოითხოვდა. ყოფილმა გენპროკურორმა ბაიდენს 2020 წლის თებერვალში უკრაინის სასამართლოში უჩივლა.
 
გაუგებარია რატომ მოიქცა სენატი ასე იმ დროს, როცა Blue Star Strategies-ი უპრობლემოდ თანამშრომლობდა სენატთან, - წერს Blue Star Strategies-ის გენერალური დირექტორი კარენ ტრამანტარო სენატორ ჯონსონისადმი გაგზავნილ წერილში.
 
„უნდა გაირკვეს სიმართლე ბაიდენისა და Burisma-ს ურთიერთობებზე. სენატში გამართული მოსმენები სრულ სურათს გვაჩვენებს“, - განაცხადა რესპუბლიკელმა სენატორმა რიკ სკოტმა.
 
„იმ დროს, როცა ამერიკელებს ჩვენი ერთიანობა ძალიან სჭირდებათ, ეს პროცესი გთიშავს და გვაზარალებს“, - თქვა უშიშროების კომიტეტის წევრმა დემოკრატებიდან სენატორმა ჰარი პიტერსმა.
 
Burisma Holdings-ი დონალდ ტრამპის იმპიჩმენტის პროცედურის ერთ-ერთი საბაბი გახდა. სწორედ ეს კომპანია ახსენა აშშ-ის მოქმედმა პრეზიდენტმა უკრაინელ კოლეგა ვოლოდიმირ ზელინსკისთან სატელეფონო საუბარში. ტრამპმა ზელენსკის კომპანიაში ჰანტერ ბაიდენის საქმიანობასთან დაკავშირებით გამოძიების დაწყება სთხოვა.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way