USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
Galt & Taggart-ი: თბილისის რომელ უბანში რამდენი ბინა გაიყიდა 2023 წელს?
дата:  

თბილისში 2023 წელს 39 949 ბინა გაიყიდა, რაც 2022 წელთან შედარებით 7%-ით ნაკლები მაჩვენებელია, ხოლო 2021 წელს გაყიდული ბინების მაჩვენებელს აღემატება.

Galt & Taggart-ის მიერ გამოქვეყნებული თბილისის საცხოვრებელი ბინების ბაზრის 2023 წლის მიმოხილვის მიხედვით, ტრანზაქციების შემცირების მიუხედავად, გაყიდული ბინების ღირებულება 9.9%-ით გაიზარდა და 2,9 მლრდ დოლარი შეადგინა. მიმოხილვის ავტორები განმარტავენ, რომ ეს ზრდა ბინების პირველად ბაზარზე ფასების მატებას უკავშირდება.

მიმოხილვის ავტორებმა თბილისის უბნების რეიტინგი მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასის მიხედვით წარმოადგინეს, სადაც ქირის ფასი და გაყიდული ბინების რაოდენობაა მითითებული. მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი ყველაზე მაღალი მთაწმინდაზე, ვაკეში და ჩუღურეთშია. გაყიდული ბინების მიხედვით რეიტინგში კი პირველ ადგილებს საბურთალო, დიდი დიღომი და სამგორი ინაწილებენ:

  1. მთაწმინდა - გაიყიდა 779 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 2 580 დოლარი იყო, ქირა კი 14.8 დოლარი;
  2. ვაკე - გაიყიდა 1 490 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 2 151 დოლარი იყო, ქირა კი 15.9 დოლარი;
  3. ჩუღურეთი - გაიყიდა 1 026 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 583 დოლარი იყო, ქირა კი 11.7 დოლარი;
  4. კრწანისი - გაიყიდა 1 372 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 466 დოლარი იყო, ქირა კი 12 დოლარი;
  5. საბურთალო - გაიყიდა 6 956 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 445 დოლარი იყო, ქირა კი 12.4%;
  6. ისანი - გაიყიდა 3 121 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 207 დოლარი იყო, ქირა კი 11.1 დოლარი;
  7. დიდუბე - გაიყიდა 3 212 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 166 დოლარი იყო, ქირა კი 10.3 დოლარი;
  8. ნაძალადევი - გაიყიდა 3 700 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 1 103 დოლარი იყო, ქირა კი 9.8 დოლარი;
  9. დიდი დიღომი - გაიყიდა 6 755 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 965 დოლარი იყო, ქირა კი 8.8 დოლარი;
  10. სამგორი - გაიყიდა 5 797 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 958 დოლარი იყო, ქირა კი 8.6 დოლარი;
  11. ვაშლიჯვარი - გაიყიდა 1 057 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 945 დოლარი იყო, ქირა კი 9.8 დოლარი;
  12. გლდანი - გაიყიდა 4 684 ბინა, მ²-ის საშუალო გასაყიდი ფასი 931 დოლარი იყო, ქირა კი 9 დოლარი;

„2023 წელს ფასების ზრდის დინამიკა შენარჩუნდა. ამასთან, პირველად ბაზარზე ბინის ფასის წლიური ზრდის ტემპი ორჯერ აღემატებოდა მეორად ბაზარზე ფასის ზრდას (+21.3% და +10.0% წ/წ, შესაბამისად). აღსანიშნავია, რომ ფასები კიდევ უფრო მკვეთრად არის გაზრიდლი 2022 წლის დასაწყისიდან დღემდე. კერძოდ, პირველადი ბაზრის ფასები 45.2%-ით გაიზარდა, რაც ასევე აღემატება მეორად ბაზარზე დაფიქსირებულ ზრდას (+30.7% ახალი და +17.5% ძველი ბინებისთვის). ბინების ფასების მკვეთრი ზრდა გამოწვეული იყო მშენებლობის გაზრდილი ხარჯებით და მიგრანტების მხრიდან მოთხოვნით, თუმცა ეს ორივე მაჩვენებელი ამ ეტაპზე დასტაბილურებულია. შედეგად, თბილისში გასაყიდი ბინის მინიმალური ფასი ამჟამად $900/მ2-მდეა, მაშინ როცა ეს მაჩვენებელი 2021 წლის ბოლოსთვის $600/მ2 იყო“, - ნათქვამია მიმოხილვაში.

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати