ცნობილი იტალიელი კომპოზიტორი ენიო მორიკონე 93 წლის ასაკში გარდაიცვალა.
ოსკაროსანმა კომპოზიტორმა რამდენიმე დღის წინ ტრავმა მიიღო, რის გამოც საავადმყოფოში იყო გადაყვანილი.
ენიო მორიკონე თანამდროვეობის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი კომპოზიტორია. ის მრავალი ჯილდოს, მათ შორის 2 ოსკარის მფლობელია
ენიო მორიკონეს 10 ყველაზე ცნობადი მელოდია საკულტო ფილმებიდან
კარგი , ცუდი, ბოროტი (1996)
სერჟიო ლეონეს საკულტო ვესტერნი კლინტ ისტვუდით მთავარ როლში მსოფლიოს საუკეთესო ფილმების სიაში შედის. სწორედ ამ ფილმისთვის შექმნილი მთავარი მუსიკალური თემა მსოფლიოს ყველაზე ცნობად მელოდიად ითვლება.
მკის დღეები (1978)
ფილმი, რომელიც ვიზულურ შედევრად ითვლება და რომლის გადაღებების შემდეგ ტერენს მალილი 20 წლით ჩამოშორდა კინომატოგრაფს. ენიო მორიკონეს მუსიკამ ფილმზე ნამდვილი გარდატეხა მოახდინდა, განსაკუთრებით ფილმის დასაწყისში, ტიტრების დრო გაჟღერებულმა მელოდიამ.
ერთხელ ამერიკაში (1984)
კინოშედევრად მონათლული ლეგენდარული ფილმი მსოფლიო ვარსკვლავების მონაწილეობით არასოდეს ბერდება, ისევე როგორც თავად მუსიკა შექმნილი კინოფილმისთვის. კრიტიკოსები თვლიან, რომ კინოსურათი ეპიკურად სწორედ ენიო მორიკონეს მუსიკამ აქცია.
ხელშეუხებელნი (1987)
ამ ფილმით მორიკონემ კრიმინალურ დრამაში მუსიკალური ჟანრის ახალ მიმართულებას ჩაუყარა საფუძველი. რეალურ მოვლენებზე გადაღებული ამ ფილმის საუნდთრეკისთვის, მორიკონემ ბრიტანული კინოაკადემიის პირველი პრემია მიიღო.
ახალი კინოთეატრი „პარადიზო“ (1988)
ფილმი ჯუზეპე ტორნატორესა და ენიო მორიკონეს თანამშრომლობის ეპოქის დასაწყისად იქცა. კინოსურათი ერთნაირად ტრიუმფალური გახდა როგორც რეჟისორისთვის, ასევე კომპოზიტორისთვის. მან „ოკსარი“, „ოქროს გლობუსი“, „ბაფტა“ და კანის კინოფესტივალის პრიზი მოიპოვა.
მგელი (1994)
მაიკლ ნიკოლსის გახმაურებული საშინელებათა ფილმი „მგელი“, ჯეკ ნიკოლსონით მთავარ როლში, ასევე გამორჩეულია ფილმისთვის შექმნილი ორიგინალური მუსიკით. სწორედ ფილმის მთავარი მუსიკალური თემისთვის მორიკონე „გრემიზე“ იყო წარდგენილი.
მალენა (2000)
ჯუზეპე ტორნატორეს კიდევ ერთი გახმაურებული ფილმი მონიკა ბელუჩის მონაწილეობით. ენიო მორიკონეს მიერ შექმნილი საუნდტრეკი კი „ოქროს გლობუსის“ მფლობელი გახდა.
უსახელო ნაბიჭვრები (2009)
ქუენტინ ტარანტინოს ამ გახმაურებულ კინოსურათში ბრედ პიტისა და კრისტოფ ვოლთსის მონაწილეობით, ბევრი კომპოზიცია ჟღერს. დაწყებული ვესტერნისთვის დამახასიათებელი ჟანრით, დასრულებული რიტმ-ენ-ბლუზის ელემენტებით. სწორედ კლასიკური ჟანრის მელოდიები ფილმისთვის ტარანტინომ ენიო მორიკონეს მიანდო.
ჯანგო (2012)
ტარანტინოს კიდევ ერთი ფილმი-ვესტერნი, რომელიც მთლიანად გაჯერებულია მუსიკით და ყველაზე ცნობადი ბალადები აქაც მორიკონეს ანგარიშზეა.
ამაზრზენი რვიანი (2015)
საინტერესოა, რომ ფილმისთვის მუსიკა ენიო მორიკონემ ისე დაწერა, რომ თავად ფილმი არ უნახავს. სწორედ ფილმის მთავარმა თემამ კომპოზიტორს ნანატრი „ოსკარიც“ მოუტანა.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.