USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Tbilisi
5 წლის შემდეგ, რუსეთი შესაძლოა NATO-ზე დასარტყმელად მზად იყოს
Date:  195
დანიის დაზვერვის სამსახურის უახლესი შეფასებით, 5 წლის შემდეგ, რუსეთი შესაძლოა NATO-ზე დასარტყმელად მზად იყოს.
დაზვერვის ინფორმაციის მიხედვით, უკრაინაში შეჭრის შემდეგ რუსეთმა ფართომასშტაბიანი რეფორმები გაატარა სამხედრო წარმოებასა და შეიარაღებულ ძალებში. დღეს ის უკვე ახერხებს რესურსების გამოყოფას სამხედრო გადაიარაღებისთვის, რათა მომავალში ნატოსთან ომისთვის მოემზადოს. დანიელი ანალიტიკოსები აღნიშნავენ, რომ რუსეთის სამხედრო-სამრეწველო პოტენციალის ზრდა „გარე მატერიალური დახმარებით“ გახდა შესაძლებელი.
თუ ომი უკრაინაში შეჩერდება, რუსეთს მეტი რესურსი დარჩება სამხედრო გადაიარაღებისთვის. მათ მიერ განსაზღვრული სამზადისის სამი ეტაპი ასეთია, თუ ნატო ვერ შეინარჩუნებს მოსკოვის გადაიარაღების ტემპს:
- ომის შეწყვეტიდან 6 თვის განმავლობაში რუსეთი მზად იქნება მეზობელ ქვეყნებთან ახალი კონფლიქტისთვის.
- 2 წლის განმავლობაში შეძლებს ერთ ან რამდენიმე ნატოს წევრთან ომს და რეგიონის მასშტაბით ბალტიისპირეთში სამხედრო ოპერაციების წარმოებას.
- 5 წლის განმავლობაში მზად იქნება ფართომასშტაბიანი ომისთვის ევროპაში, იმ შემთხვევაში, თუ აშშ მასში არ ჩაერევა.
ეს ანგარიში კიდევ ერთხელ უსვამს ხაზს, რომ უკრაინაში არასწორად მიღწეული მშვიდობა მხოლოდ გააძლიერებს რუსეთს. მათი ეკონომიკა უკვე სამხედრო რეჟიმში მუშაობს, და არც არსებობს სურვილი, რომ ეს მიმართულება შეიცვალოს. ევროპას თავდაცვის გაძლიერება სჭირდება, ხოლო უკრაინა ამ პროცესში საკვანძო როლს ითამაშებს. სამართლიანი მშვიდობა და საიმედო უსაფრთხოების გარანტიები უზრუნველყოფს, რომ უკრაინამ მაქსიმალურად გაზარდოს ევროპის თავდაცვისუნარიანობა. ძლიერი უკრაინა ნიშნავს ძლიერ ევროპას.
აღსანიშნავია, რომ დანიის დაზვერვის განცხადებას გამეხმაურა, NATO-ს გენმდივანი მარკ რუტე და აღნიშნა - „მათ ვურჩევთ, ამის შესახებ არც კი იფიქრონ, რადგან ისინი სასტიკად წააგებენ. ჩვენ ვიცით, თუ რამდენად ძლიერი არის ნატოს თავდაცვითი პოტენციალი“.
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way