USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
27 ოქტომბერი - ეს დღე ისტორიაში
дата:  895

27 ოქტომბერი — გრიგორიანული კალენდრის მე-300 დღე (ნაკიან წლებში – 301-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 65 დღე.

დღის მოვლენები

  • 1275 : ამსტერდამის დაფუძნების ტრადიციული თარიღი.
  • 1553 : ერეტიკოსად შერაცხილი მიგელ სერვეტი ჟენევასთან კოცონზე დაწვეს.
  • 1644 : ნიუბურის მეორე ბრძოლა ინგლისის სამოქალაქო ომში.
  • 1682 : პენსილვანიაში ქალაქი ფილადელფია დაარსდა.
  • 1795 : აშშ და ესპანეთი მადრიდის ხელშეკრულებას დებენ, რითაც განისაზღვრა საზღვარი ესპანურ კოლონიებსა და აშშ-ს შორის.
  • 1795 : კამპოფორმიოს ზავი დაიდო საფრანგეთსა და ავსტრიას შორის.
  • 1810 : აშშ-მ დაიპყრო ყოფილი ესპანეთის კოლონია დასავლეთ ფლორიდა.
  • 1904 : ნიუ-იორკის მეტროს პირველი ხაზი გაიხსნა; სისტემა მალე აშშ-ში უდიდესი და მსოფლიოში ერთ-ერთი უდიდესი გახდა.
  • 1924 : უზბეკეთის სსრ დაარსდა საბჭოთა კავშირში.
  • 1953 : ბრიტანეთის ბირთვული გამოცდა ტოტემ 2 განხორციელდა ემუს ველზე სამხრეთ ავსტრალიაში.
  • 1971 : კონგოს დემოკრატიულ რესპუბლიკას ზაირი დაარქვეს.
  • 1990 : ყირგიზეთის სსრ-ის უზენაესი საბჭო ქვეყნის პირველ პრეზიდენტად ასკარ აკაევს ირჩევს.
  • 1991 :
    • თურქმენეთმა დამოუკიდებლობა გამოაცხადა სსრ კავშირისაგან.
    • ჩეჩნეთის პრეზიდენტად დანიშნულ იქნა ჯოჰარ დუდაევი.
  • 1998 : გერჰარდ შრიოდერი გერმანიის კანცლერი გახდა.
  • 1999 : სომხეთის პარლამენტის შენობაზე განხორციელებული თავდასხმის შედეგად დაიღუპა პრემიერ-მინისტრი ვაზგენ სარკისიანი და ექვსი პარლამენტარი.
  • 2008 : პარლამენტის ყოფილი თავმჯდომარე ნინო ბურჯანაძე ახალ, მკვეთრად ოპოზიციურ, პარტიას დემოკრატიული მოძრაობა — ერთიანი საქართველო აყალიბებს.
  • 2011 :
    • არაბული გაზაფხულის 5 აქტივისტი, მოჰამედ ბუაზიზი (ტუნისი), ასმაა მაჰფუზი (ეგვიპტე), აჰმედ ალ-სენუსი (ლიბია), ალი ფარზატი და რაზან ზეიტუნეჰი (სირია), სახაროვის პრემიით დააჯილდოეს.
    • ირლანდიის საპრეზიდენტო არჩევნებში, 70 წლის პოეტმა, ლეიბორისტმა მაიკლ ჰიგინსმა გაიმარჯვა.
  • 2013 : გიორგი მარგველაშვილი საქართველოს პრეზიდენტად აირჩიეს.
  • 2016
    • იეზიდი უფლებების დამცველები ნადია მურადი და ლამია აჯი ბაშარი სახაროვის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.
    • 46-ე მცდელობის შემდეგ ლიბანის პრეზიდენტად მიშელ აუნი აირჩიეს.
  • 2019 : არგენტინის პრეზიდენტად პერონისტი ალბერტო ფერნანდესი აირჩიეს.

ამ დღეს დაბადებულნი

  • 1466 : ერასმუსი — ნიდერლანდელი თეოლოგი (გ.1536)
  • 1728 : კაპიტანი კუკი — ინგლისელი მოგზაური და მკვლევარი.
  • 1782 : პაგანინი, ნიკოლო — იტალიელი მევიოლინე, კომპოზიტორი (გ.1840)
  • 1840 : გოგებაშვილი, იაკობ — ქართველი პედაგოგი და საბავშვო მწერალი.
  • 1858 : რუზველტი, თეოდორ — აშშ-ის 26-ე პრეზიდენტი (გ.1919)
  • 1862 : ანდრონიკაშვილი (ზურაბიშვილი), ქეთევან — ქართველი მსახიობი
  • 1900 : ჟაროვი, მიხეილ — საბჭოთა ეპოქის რუსი მსახიობი და რეჟისორი (გ.1981)
  • 1904 : ასტაუროვი, ბორის — საბჭოთა ბიოლოგი-ციტეგენეტიკოსი (გ.1974)
  • 1986 : მაყაშვილი, რუსუდან — ქართველი მსახიობი

ამ დღეს გარდაცვლილნი

  • 1439 : ალბრეხტ II — გერმანიის, უნგრეთის და ჩეხეთის მეფე.
  • 1505 : ივანე III — რუსეთის მეფე (დ.1440)
  • 1949 : ჰალასი, ფრანტიშეკ — ჩეხი პოეტი (დ.1901)
  • 1980 : წერეთელი, დავით — ქართველი ფერმწერი
  • 2013 : ლუ რიდი — ამერიკელი როკ-მუსიკოსი

დღესასწაულები

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
    • ნაზარი და კელსი, გერვასი და პროტასი
    • სილუანე ხუცესი
    • პარასკევა სერბი
  • აგრეთვე:
    • თურქმენეთი : დამოუკიდებლობის დღე
    • სენტ-ვინსენტი და გრენადინები : დამოუკიდებლობის დღე
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати