USD 2.7573
EUR 3.0518
RUB 3.2415
Tbilisi
2023 წლის ყველაზე მაღალ შემოსავლიანი სპორტსმენების რეიტინგი - Forbes
Date:  441
ავტორი - ირაკლი მოდებაძე
 

ამერიკული გამოცემა Forbes 1990 წლიდან დღემდე, ყოველწლიურად ადგენს ყველაზე მაღალშემოსავლიანი სპორტსმენების რეიტინგს, რომლებიც თანხებს როგორც მოედანზე გატარებული დროიდან, ისე მოედანს მიღმა სასპონსორო შეთანხმებებიდან გამოიმუშავებენ.

2023 წელსაც ისევე, როგორც 2022 წელს, სიაში ფეხბურთელები ლიდერობენ, თუმცა ამჯერად სათავეში “ალ-ნასრის” პორტუგალიელი შემტევი კრიშტიანუ რონალდუ მოექცა. 38 წლის რონალდუს საუდის არაბეთში ტრანსფერმა მისი შემოსავლები მნიშვნელოვნად გაზარდა. მან 2023 წელს 136 მილიონი დოლარი გამოიმუშავა.

რეიტინგში მეორე ადგილს 2022 წლის სიის პირველადგილოსანი ლიონელ მესი იკავებს, რომელმაც 2023 წელს 130 მილიონი გამოიმუშავა და მხოლოდ 6 მილიონით ჩამორჩა რონალდუს მაჩვენებელს. აღსანიშნი ფაქტია, რომ მესი მოედანზე და მოედანს მიღმა ზუსტად თანაბარ 65-65 მილიონს გამოიმუშავებს და კარიერის დასრულების შემდეგ მისი შემოსავლები კიდევ უფრო გაიზრდება, რადგან “ინტერ მაიამისთან” დადებული ხელშეკრულების მიხედვით, ის როგორც კლუბის, ისე ტექნოლოგიური გიგანტის Apple-ის წილებსაც მიიღებს.

სამეულს კიდევ ერთი ფეხბურთელი, კილიან მბაპე ხურავს, რომელიც ამჟამად ევროპის ყველაზე მდიდარ ფეხბურთელად მიიჩნევა. ფრანგი მსოფლიოს ვიცე-ჩემპიონის ანაზღაურება 120 მილიონს შეადგენს, რაც ძალიან კარგი შედეგია იმის გათვალისწინებით, რომ 2022 წელს მბაპე აღნიშნულ სიაში საერთოდ არ იმყოფებოდა.

მბაპეს შემდეგ სიაში NBA-ის ლეგენდა ლებრონ ჯეიმსია 119,5 მილიონი დოლარით. ლებრონი 39 წლის ასაკშიც არ აპირებს კალათბურთისთვის თავის დანებებას და საკალათბურთო პარკეტზე ისე გამოიყურება, როგორც ლიგის ახალწვეული.

ხუთეულში მოხვდა მსოფლიოში უმდიდრესი მოკრივე საულ კანელო ალვარესი, რომელმაც 2023 წელს ორი ბრძოლა ჩაატარა და ორივე დამაჯერებლად მოიგო. შედეგად, მექსიკელმა კრივში 110 მილიონი დოლარი გამოიმუშავა.

მთლიანობაში Forbes მიერ შედგენილი რეიტინგი ასე გამოიყურება:

1. კრიშტიანუ რონალდუ (ფეხბურთი) - 136$ მილიონი
2. ლიონელ მესი (ფეხბურთი) - 130$ მილიონი
3. კილიან მბაპე (ფეხბურთი) - 120$ მილიონი
4. ლებრონ ჯეიმსი (კალათბურთი) - 119,5$ მილიონი
5. კანელო ალვარესი (კრივი) - 110$ მილიონი
6. დასტინ ჯონსონი (გოლფი) - 107$ მილიონი
7. ფილ მიკელსონი (გოლფი) - 106$ მილიონი
8. სტეფ კარი (კალათბურთი) - 100,4$ მილიონი
9. როჯერ ფედერერი (ჩოგბურთი) - 95,1$ მილიონი
10. კევინ დურანტი (კალათბურთი) - 89,1$ მილიონი

წყარო:https://bm.ge/

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way