USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
2 ოქტომბერი - ეს დღე ისტორიაში
 772

2 ოქტომბერი — გრიგორიანული კალენდრის 275-ე დღე (ნაკიან წლებში – 276-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 90 დღე.

დღის მოვლენები

  • 1187 : იერუსალიმის ალყა — ჯვაროსანთა 88 წლიანი მმართველობის შემდეგ სალადინი იერუსალიმს იღებს.
  • 1552 : ივანე მრისხანე ყაზანს იღებს.
  • 1803 : გრიგოლ დადიანი ხელს აწერს სამეგრელოს რუსეთის მფარველობაში შესვლის ხელშეკრულებას.
  • 1835 : ტეხასის რევოლუცია იწყება გონზალესის ბრძოლით.
  • 1914 : ბრაზილიაში ქალაქი პორტუ-ველიუ დაარსდა.
  • 1924 : ჟენევის პროტოკოლი მიიღეს ერთა ლიგის განმტკიცებისთვის.
  • 1928 : მადრიდში საზოგადოება ოპუს დეი დაარსდა.
  • 1935 : იტალიის ჯარები აბისინიაში (ეთიოპია) შეიჭრნენ.
  • 1944 : მეორე მსოფლიო ომი - ნაცისტებმა ვარშავის აჯანყება ჩაახშეს, რომელმაც დაახლ. მეოთხედი მილიონი ადამიანი იმსხვერპლა.
  • 1958 : გვინეამ დამოუკიდებლობა გამოაცხადა საფრანგეთისაგან.
  • 1963 : სამხედრო გადატრიალება ჰონდურასში.
  • 1968 : მშვიდობიანი სტუდენტური დემონსტრაცია მეხიკოში ტლატელოლკოს ხოცვაში გადაიზარდა.
  • 2001 : გაკოტრდა შვეიცარიის ავიაკომპანია „Swissair“.
  • 2009 : საერთაშორისო ოლიმპიურმა კომიტეტმა 2016 წლის ზაფხულის ოლიმპიური თამაშების მასპინძლად რიო-დე-ჟანეირო, ბრაზილია, აირჩია.
  • 2013 : გამბიამ ერთა თანამეგობრობის რიგები დატოვა.
  • 2017 : ნობელის პრემიის ლაურეატები ფიზიოლოგიისა და მედიცინის დარგში ამერიკელი მეცნიერები ჯეფრი ჰოლი, მაიკლ როსბაში და მაიკლ იანგი გახდნენ.
  • 2018 : ამერიკელი არტურ ეშკინი, ფრანგი ჟერარ მურუ და კანადელი დონა სტრიკლენდი ფიზიკის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.

ამ დღეს დაბადებულნი

  • 1452 : რიჩარდ III — ინგლისის მეფე (გ.1485)
  • 1744 : უშაკოვი, ფოდორ — რუსი ადმირალი
  • 1798 : კარლოს-ალბერტი — სარდინიის მეფე
  • 1832 : ტეილორი, ედუარდ ბენეტ — ინგლისელი ეთნოგრაფი
  • 1847 : ჰინდენბურგი, პაულ ფონ — გერმანიის პოლიტიკური მოღვაწე (გ.1934)
  • 1851 : ფოში, ფერდინან — ფრანგი სამხედრო მოღვაწე
  • 1869 : მაჰათმა განდი — ინდოეთის პოლიტიკური ლიდერი (გ.1948)
  • 1904 : გრინი, გრემ — ინგლისელი მწერალი
  • 1912 : ფიფინაშნილი, კონსტანტინე — ქართველი რეჟისორი
  • 1951 : სტინგი — ბრიტანელი მომღერალი
  • 1954 : ჩოხელი, გოდერძი — ქართველი რეჟისორი
  • 1973 : პრუფი — ამერიკელი რეპერი (გ.2006)

ამ დღეს გარდაცვლილნი

  • 534 : ათალარიხი — იტალიის ოსტგოთი მეფე
  • 1266 : ურბან IV — რომის პაპი
  • 1817 : ფიოდორ უშაკოვი — რუსი ადმირალი
  • 1921 : ვილჰელმ I — ვიურტემბერგის მეფე
  • 1931 : თომას ლიპტონი — შოტლანდიელი ბარონეტი
  • 1968 : დუშანი, მარსელ — ფრანგი მხატვარი (დ.1887)
  • 1974 : შუქშინი, ვასილი — რუსი მწერალი, რეჟისორი და მსახიობი
  • 1983 : ბაბალაშვილი, ივანე — ქართველი გენერალ-მაიორი (დ.1906)
  • 2019 : გია ყანჩელი — ქართველი კომპოზიტორი (დ. 1935)

დღესასწაულები

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
    • ზოსიმე მეუდაბნოე
    • თეოდორე სმოლენსკელი
    • წმინდა ტროფიმე, საბატი და დორიმედონტი
  • ასევე:
    • გვინეა : დამოუკიდებლობის დღე
    • ინდოეთი : განდი ჯაიანთი (მაჰათმა განდის დაბადების დღე)
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way