თბილისი: მოღრუბლული, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +2°C, ღამით -4°C.
ბათუმი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
ქუთაისი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +7°C.
რუსთავი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
გორი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +8°C, ღამით +2°C.
თელავი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
მცხეთა: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +8°C, ღამით +2°C.
კასპი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +8°C, ღამით +2°C.
ხაშური: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +8°C, ღამით +2°C.
ზუგდიდი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
ფოთი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
სამტრედია: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +7°C.
სენაკი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +7°C.
წყალტუბო: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +7°C.
ოზურგეთი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
ლანჩხუთი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
ჩოხატაური: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +7°C.
ქობულეთი: წვიმიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +14°C, ღამით +8°C.
ხულო: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
შუახევი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
ქედა: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
ახალციხე: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
ბორჯომი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -10°C.
ასპინძა: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
ადიგენი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
ახალგორი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -5°C, ღამით -10°C.
ნინოწმინდა: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -10°C, ღამით -20°C.
ახალქალაქი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -10°C, ღამით -20°C.
მარნეული: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
ბოლნისი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
დმანისი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
წალკა: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -12°C.
გარდაბანი: მცირე წვიმა, გრილი. ტემპერატურა: დღისით +9°C, ღამით +3°C.
თელავი: მოღრუბლული, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -6°C.
ლაგოდეხი: მოღრუბლული, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -2°C, ღამით -6°C.
საგარეჯო: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -6°C.
სიღნაღი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -6°C.
გურჯაანი: თოვლიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -6°C.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.