თბილისი: მოღრუბლული, ცივი. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -6°C.
სოხუმი: მოღრუბლული, მცირე წვიმა. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 5°C.
ცხინვალი: მოღრუბლული, ცივი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -3°C.
ქუთაისი: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 2°C.
წყალტუბო: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 3°C.
სამტრედია: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 15°C, ღამით 4°C.
ზესტაფონი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 2°C.
ტყიბული: ცვალებადი მოღრუბლულობა. ტემპერატურა: დღისით 9°C, ღამით -1°C.
ზუგდიდი: მოღრუბლული, უმეტესად მშრალი. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 4°C.
სენაკი: ცვალებადი მოღრუბლულობა. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 3°C.
ფოთი: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 7°C.
აბაშა: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 3°C.
ჩხოროწყუ: მოღრუბლული, მცირე წვიმით. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 3°C.
ბათუმი: ღრუბლიანი, სუსტი წვიმით. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 8°C.
ქობულეთი: მოღრუბლული, მცირე წვიმა. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 7°C.
ოზურგეთი: ცვალებადი მოღრუბლულობა. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 4°C.
ლანჩხუთი: უმეტესად ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 14°C, ღამით 4°C.
ონი: ცივი, ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 5°C, ღამით -6°C.
ამბროლაური: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 7°C, ღამით -4°C.
ლენტეხი: ნაწილობრივ ღრუბლიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -5°C.
ახალციხე: მოღრუბლული, მცირე თოვლით. ტემპერატურა: დღისით -3°C, ღამით -16°C.
ახალქალაქი: ცივი, ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 2°C, ღამით -10°C.
ბორჯომი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -3°C.
ბაკურიანი: მზიანი, ცივი. ტემპერატურა: დღისით 3°C, ღამით -8°C.
წალკა: ცივი, უმეტესად ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით -7°C, ღამით -17°C.
გორი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 0°C.
ხაშური: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით -1°C.
კასპი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 0°C.
ქარელი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით -2°C.
მცხეთა: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 1°C.
დუშეთი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით -2°C.
სტეფანწმინდა: ცივი, მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 1°C, ღამით -10°C.
გუდაური: ცივი, უმეტესად ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 0°C, ღამით -11°C.
თიანეთი: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 7°C, ღამით -5°C.
რუსთავი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 0°C.
მარნეული: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 13°C, ღამით 1°C.
ბოლნისი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით -2°C.
ლაგოდეხი: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 9°C, ღამით -1°C.
თელავი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით -2°C.
სიღნაღი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 9°C, ღამით -3°C.
გურჯაანი: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით -1°C.
საგარეჯო: ნაწილობრივ ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 0°C.
დედოფლისწყარო: მზიანი, გრილი. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით -2°C.
თეთრიწყარო: უმეტესად ღრუბლიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -4°C.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.