Meta-ს რეკლამების მონაცემთა ბაზის (Ad Library) თანახმად, 2025 წლის პირველ სამ თვეში საქართველოში პოლიტიკური და სოციალური რეკლამების სახით სულ 382 ათას დოლარამდე დაიხარჯა. მათ შორის პირველ ადგილზეა ირაკლი კობახიძის ფეისბუქ გვერდი, რომელმაც 40,082 დოლარი დახარჯა სულ 225 პოსტის დასარეკლამებლად. მეორე ადგილზეა თავად "ქართული ოცნების" გვერდი, რომელმაც 169 პოსტის გარეკლამებისთვის 35,455 დოლარი დახარჯა, მესამეზე კი "პოსტივის" გვერდი Postv რეალობაა, რომელმაც 453 პოსტის რეკლამირებისთვის 24,520 დოლარი დახარჯა. ამასთან Postv მის დაქვემდებარებაში არსებული სხვა გვერდებითაც აქტიურად არის ამ სიაში წარმოდგენილი.
მთლიანობაში 20 უმსხვილესი მხარჯველის ჯამური სარეკლამო ბიუჯეტი 248 ათასი დოლარი იყო, საიდანაც უშუალოდ "ქართული ოცნების" და მასთან დაკავშირებული გვერდების ხარჯები 200 ათას დოლარს შეადგენდა.
# | გვერდის სახელი | დამატებითი ინფორმაცია | დახარჯული თანხა |
სარეკლამო პოსტების რაოდენობა |
1 | ირაკლი კობახიძე / Irakli Kobakhidze | Georgian Dream | $40,082 | 225 |
2 | ქართული ოცნება / Georgian Dream | Georgian Dream | $35,455 | 169 |
3 | POSTV - რეალობა | POSTV | $24,520 | 453 |
4 | POSTV News | POSTV | $22,140 | 1906 |
5 | საქართველოს მთავრობა | საქართველოს მთავრობა | $21,357 | 214 |
6 | შალვა პაპუაშვილი • Shalva Papuashvili | Georgian Dream | $14,451 | 173 |
7 | POSTV - პოლიტიკა | POSTV | $11,411 | 297 |
8 | მამუკა ხაზარაძე Mamuka Khazaradze | ძლიერი საქართველო • Dzlieri Sakartvelo | $11,378 | 101 |
9 | Protest 24 | Protest 24 | $10,082 | 105 |
10 | იმედის კვირა /Imedis Kvira | TV Imedi | $9,042 | 26 |
11 | ეკონომიკისა და მდგრადი განვითარების სამინისტრო | ეკონომიკისა და მდგრადი განვითარების სამინისტრო | $5,977 | 47 |
12 | Nika Melia / ნიკა მელია | Nika Melia / ნიკა მელია | $5,707 | 69 |
13 | ერთიანი ნეიტრალური საქართველო | ერთიანი ნეიტრალური საქართველო | $5,630 | 96 |
14 | ძლიერი საქართველო • Dzlieri Sakartvelo | ძლიერი საქართველო • Dzlieri Sakartvelo | $5,616 | 85 |
15 | მამუკა მდინარაძე / Mamuka Mdinaradze | Georgian Dream | $5,322 | 41 |
16 | TV Imedi | TV Imedi | $5,063 | 15 |
17 | Georgia First NEWS | Geo-first.com | $4,673 | 434 |
18 | Badri Japaridze • ბადრი ჯაფარიძე | ძლიერი საქართველო • Dzlieri Sakartvelo | $3,665 | 67 |
19 | გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტრო | გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტრო | $3,472 | 106 |
20 | Isaubre • ისაუბრე | Isaubre • ისაუბრე | $3,360 | 93 |
განმარტება: რეკლამის პოლიტიკურად კატეგორიაზაციას თავად Meta ახდენს. შესაბამისად, იმის მიუხედავად რომ ამ სიაში ზოგიერთი მონაწილე არ არის პოლიტიკური პარტია მათი რეკლამები Meta-მ მაინც პოლიტიკურ რეკლამებად დააკვალიფიცირა.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.