USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
რა ვითარებაა ამ დროისთვის უკრაინაში - გიორგი კობერიძე
Date:  543

2023 წლის 14-15 ოქტომბრის შეჯამება უკრაინაში:

- რუსულ არმიას ჯერ კიდევ აქვს ავდიივკას მიმართულებით წარმატების იმედია და სამხრეთიდან კვლავ ახორციელებს იერიშებს. საბრძოლო მოქმედებები აქტიურია ვოდიანესა და ტონენკეს მონაკვეთზე. ქალაქ ავდიივკას რუსები ინტენსიურად ბომბავენ. რუსი პროპაგანდისტები ავდიივკას დაკავების აუცილებლობას ღაზას სექტორის აღებას ადრიან და ამბობენ, რომ თუკი დენაციფიკაციაზე გვაქვს საუბარი მარიუპოლზე დიდი მნიშვნელობა აქვს ამ ქალაქის ფლობასო. ომიდან წლინახევრის შემდეგ ჯერ კიდევ სჯერათ რუს პროპაგანდისტებს რომ თავად არ არიან ნაცისტები.

რუსების აქტიური შეტევა აქტიური განადგურებითვე მიმდინარეობს. მოკლული რუსი სამხედროები და განადგურებული ტექნიკა როგორც ჩრდილოეთის ისე სამხრეთის სექტორში მიმოფანტულია მდელოებზე. ზოგადად, ასეთი მასშტაბის წარუმატებელი შეტევის შემდეგ სამხედრო მორალი საკმაოდ მალე ეცემა ხოლმე. არიან ტყვედ ჩავარდნილი რუსებიც. ეს ის შემთხვევაა როდესაც ამ მონაკვეთზე არამხოლოდ რუსული არამედ უკრაინული ავიაციაც აქტიურად მუშაობს.

როგორც რუკაზეც ჩანს რუსებმა საკმაოდ დიდი რაოდენობით სამხედრო ძალებს მოუყარეს თავი ავდიივკას ასაღებად. ზოგიერთი რუსი პროპაგანდისტი ამბობს, რომ თუნდაც ბახმუტის მდგომარეობა დადგეს და ათობით მეტრისათვის ასობით სამხედრო მოუკვდეთ ისინი თანახმანი არიან შეტევის გაგრძელებისათვის. თუმცა სინამდვილეში ეს ასე მარტივი არ არის, რადგან ავდიივკამ ომის პირველ კვირებში ისედაც შეიწირა დონეცკელი სეპარატისტების ერთ-ერთი ყველაზე გამოცდილი ნაწილები და ახლა იმავეს გამეორება შეიძლება სულაც უკრაინული კონტრშეტევით დასრულდეს.

ამ ფონზე უკრაინელებმა საარტილერიო დარტყმა მიიტანეს იასინუვატა-ჰორლივკას გზის რამდენიმე მონაკვეთსა და ხიდებზე. სავარაუდოა, რომ უკრაინელთა სამიზნე რუსული სამხედრო კოლონის განადგურება და მომარაგების ხაზების დაზიანება იყო.

- აღსანიშნავია, რომ უკრაინაში საარტილერიო ჭურვებისა და რაკეტების გასროლით უკრაინელებმა გადაუსწრეს რუსებს. ეს კი უმნიშვნელო მოვლენა არ არის და მიანიშნებს, რომ რუსულ არმიაში ჯერჯერობით ახალი შევსება არ მოსულა. იმ ფონზე, რომ ირანი ახლა ახლო აღმოსავლეთში იწყებს კუნთების თამაშს, იარაღის ექსპორტზე ასე ადვილად ვეღარ იქნება ორიენტირებული.

- ხერსონის ოლქში, ნოვა კახოვკას სიახლოვეს დაიბომბა  ყირიმისაკენ მომავალ ცენტრალურ არხზე გადებული ცუკური ხიდი. აღნიშნული არხის ირგვლივ ხიდებსა და მის მომიჯნავედ იერიშები სავარაუდოდ გააქტიურდება. ამით ნოვა კახოვკა ჩრდილოეთიდან (ტავრიისკისა და ცუკურის მონაკვეთებიდან) სწრაფი მომარაგება შეიზღუდება. ეს საკმაოდ მნიშვნელოვანია. თუმცა ჯერ იერიშების ახალ ეტაპზე ვართ.

- დაიბომბა რუსეთის ქალაქი ბრიანსკის ინდუსტრიული რაიონი. აფეთქებები იყო ქალაქი სოჭის სიახლოვესაც, რის შედეგადაც ადლერის სიახლოვეს არსებული აეროპორტი დროებით დაიხურა.

 მიყევით ბმულს - გიორგი კობერიძე

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way