საქართველოს მთავრობის ადმინისტრაცია საქართველოს დამოუკიდებლობის დღის აღსანიშნავად დედაქალაქში დაგეგმილი ღონისძიებების გრაფიკს აქვეყნებს.
როგორც გავრცელებულ ინფორმაციაშია აღნიშნული, საზეიმო ღონისძიებები, თბილისში, თავისუფლების მოედანზე წვევამდელების ფიცის დადების ცერემონიით დაიწყება და საღამოს რესპუბლიკის მოედანზე, გალა-კონცერტითდასრულდება.
„ერთად ვიზეიმოთ საქართველოს დამოუკიდებლობის დღე!
რაც გვეამაყება და გვაერთიანებს
თავისუფლების მოედანი
10:00 - ფიცის დადების საზეიმო ცერემონია (ფიცი წელს დაიდება თბილისში, დიდგორის ველზე, ბეთანიის მონასტერთან, კაცხის სვეტთან, გერგეტის სამებასთან, მცხეთაში - დედათა მონასტერთან)
ღვინის სივრცე
10:00-18:00 - მეღვინეების პროდუქციის გამოფენა-გაყიდვა
10:00-18:00 - სომელიეს მასტერკლასი, სხვადასხვა სახეობის ღვინის დეგუსტაცია, ქვევრის ღვინის მახასიათებლების გაცნობა
10:00-18:00 - საგამოფენო სივრცე „რაც გვეამაყება და გვაერთიანებს“
13:00 ანსამბლი „ჰერიო“
14:00 ანსამბლი „ალილო“
15:00 „თბილისური კვარტეტი“
16:00 კვარტეტი „რანინა“
17:30 – 20:00 ლევან ბერიშვილი DJ LEVI LOVE DISCO
საბავშვო სივრცე
11:00 -19:00 - საბავშვო ტკბილეულის სივრცე
12:00 -19:00 - DJ - საბავშვო მუსიკა
12:00-19:00 - გასართობი სივრცეები: ფოტოგადაღების ზონები, გიგანტური ქსილოფონი და საქანელა
14:00-19:00 - დიდი ტელევიზორი - ცეკვის თამაშები
14:00-19:00 - პატარებისთვის გიგანტური გასაფერადებელი
14:00 -19:00 - ზღაპრის გმირები და ანიმატორები
11:00-19:00 - საბავშვო გასართობი სივრცეები და გაკვეთილები: სახატავი და გასაფერადებელი სივრცე; კალიგრაფიის გაკვეთილები; შეჯიბრი მინი პინგპონგში და მაგიდის ფეხბურთში. სპორტულ-გასართობი თამაშები: ციფრების ფაზლი.
12:00/14:00/16:00 ილუზიონისტის შოუ
13:00-19:00 საბავშვო კინოთეატრი - ქართული მულტფილმების ჩვენება ("წუნა და წრუწუნა", "სიზმარა", "ჩხიკვთა ქორწილი", "ქვეყნის მაშენებლები", "გუდა გუდა")
13:00-19:00 თიხის ფიგურების გაფერადება, ოთხკუთხედი ლამპარის გაკეთება, მრგვალი სანათების დამზადება, სხვადასხვა ნახატების გაფერადება, ხატვა, ჭრა და სხვადასხვა ფიგურების დამზადება მუყაოს ქაღალდებისგან
13:00-19:00 საბავშვო სათამაშო მოედანი - საქანელა, აიწონა დაიწონა, X და 0, საანგარიშო, მოცულობითი კუბები, განსავითარებელი სათამაშო.
საბავშვო კონცერტი:
საბავშვო სახელოსნო:
საბავშვო მუსიკალური სცენა:
წამყვანები - დავით ალადაშვილი და ვაჩე ღვინიაშვილი
11:30 – 17:00 სატელევიზიო პროექტ "რანინას" მონაწილეები
17:30 – 18:00 ანსამბლი „ბუკმარკი“
რადიო სტუდია:
წამყვანები - გვანცა კილასონია, დავით ველიჯანაშვილი
12:00-12:30 ჯემალ სეფიაშვილი, ცისანა სეფიაშვილი
13:00-13:30 ნატალია ქუთათელაძე, ეკა მამალაძე
14:00-14:30 მარიკო ებრალიძე, სალომე ბაკურაძე
15:00-15:30 დათუნა სირბილაძე, აჩიკო ნიჟარაძე
16:00-16:30 ენრიკო ჯანელიძე, თემურ თათარაშვილი
17:00-17:30 ანსამბლი „ორერა“
თეატრისა და კინოს სცენა:
წამყვანები - გიორგი ხურცილავა, დავით (ჯაპანა) ხურცილავა, გრიგოლ ჩიგოგიძე
12:30 – 13:00 გიგი პიანომენი - კინომუსიკა
13:30 – 14:00 ანსამბლი „სიმი“, გრიგოლ ჩიგოგიძე, თენგიზ მალანია, ბაქარ შარაშენიძე, გიორგი თორაძე
14:30-15:00 ლევან ქორიძის ტრიო
დავით (ჯაპანა) ხურცილავა, ალექსანდრე მახარობლიშვილი, თემიკო ჭიჭინაძე
15:30-16:00 ვანიანო - მუსიკა კინოსა და თეატრისათვის
16:30 – 17:00 ცეკვა „სამაია“;
ქეთი ტრაპაიძე - კინომცოდნე;
ცეკვა „ქართული“
17:30 – 18:00 ანსამბლი „ახალი ხმები“
ინსტალაცია ოცხელი & ჩაკრულო
11:00-19:00 ოცხელის ინსტალაცია: ფუნიკულიორის კაფე, კალეიდოსკოპის ფერადი და მუდმივად ცვალებადი სივრცე.
11:00-19:00 ჩაკრულოს ინსტალაცია: ფოტოგადაღება კოსმოსურ ხომალდში და ჩაკრულოს ფირფიტასთან. ჩაკრულოს ფირფიტების გამოფენა-გაყიდვა
სპორტული სივრცე
11:00-19:00- სხვადასხვა სპორტული შეჯიბრება:
მსურველთა რეგისტრაცია ყოველ ნახევარ საათში,
გამარჯვებულების გამოვლენა და დასაჩუქრება
სპორტული ზონები:
შეხვედრა და ინტერვიუ სპორტსმენებთან:
წამყვანი - გიორგი თვალაბეიშვილი
14:00 - 17:00 სპეციალურად მოწყობილ პავილიონში ინტერვიუები ცნობილ, როგორც ვეტერან, ასევე მოქმედ, სპორტსმენებთან: ვლადიმერ გუცაევი, ნიკოლოზ ხატიაშვილი, ანატოლი ბოისა, ნიკა ცქიტიშვილი, დუდა სანაძე, ზუკა რურუა, რეზი იმნაიშვილი, ნიკა ამაშუკელი, ტიტე კალანდაძე, გიორგი ლაპიაშვილი.
აუდიტორიას შესაძლებლობა ექნება მონაწილეობა მიიღოს ვიქტორინაში და საჩუქრად მიიღონ სპორტსმენების ხელმოწერით მაისურები.
კულინარიული ზეიმი რუსთაველზე:
11:00 – 15:00 DJ სცენა #1 – DJ Dona ; DJ სცენა #2 - DJ Kashia
13:00 – 13:30 კულინარიული მასტერკლასი #1
თემო კარდენახიშვილი
ტრადიციული გებჟალია - გათანამედროვებული დრესინგით
14:00-14:30 კულინარიული მასტერკლასი #2
სოსო ჯაბანაშვილი
ტრადიციული ჩანახი - გათანამედროვებული ვიზუალიზაციით
15:00-19:00 DJ სცენა #1 – DJ Jashki; DJ სცენა #2 – DJ Juka
15:00 - 15:30 კულინარიული მასტერკლასი #3
ლუკა თოდუა & თორღვა გოგოჭური
თბილისური ჩახოხბილი - ტრადიციული ინგრედიენტებით, მოდერნიზებული ვიზუალიზაციით
16:00-16:30 კულინარიული მასტერკლასი #4
თამუნა წიკლაური
ქვევრი - დესერტი ქართულ მოტივებზე
17:00-17:40 სომელიეს მასტერკლასი
შალვა ხეცურიანი
ღვინისა და კერძების შეხამება
თამაზ თამაზაშვილი
ქართული ღვინის ისტორია და ტრადიციები
19:00-22:00 DJ სცენა #1 – DJ ALEX
DJ სცენა #2 – DJ Grekoff
სტარტაპ მარკეტი
11:00 – 19:00 სტარტაპერების პროდუქციის გამოფენა-გაყიდვა, მუსიკალური გაფორმება
17:10 საქართველოს დამოუკიდებლობის გამოცხადების ისტორიული დრო - საზეიმო აღნიშვნა
თავისუფლების მოედანზე 300 ბავშვი ჰიმნს უმღერებს თავისუფლებას!
პირველი რესპუბლიკის მოედანი
20:00 - საქართველოს დამოუკიდებლობის დღისადმი მიძღვნილი
გალა-კონცერტი, სადაც მონაწილეობენ: „თბილისის ქალთა გუნდი“, ანსამბლი „ერისიონი“, ანსამბლი „რუსთავი“, ანსამბლი „ჩაკრულო“, ანსამბლი „შილდა“, ქუთაისის სიმღერისა და ცეკვის სახელმწიფო აკადემიური ანსამბლი, ანსამბლი „ბასიანი“, ანსამბლი „ნართები“, აფხაზეთის სიმღერისა და ცეკვის სახელმწიფო აკადემიური ანსამბლი, ამბროლაურის ანსამბლი „საგალობელი“, აჭარის ანსამბლი „არსიანი“, ანსამბლი „მძლევარი“, პატრიარქის ნათლულთა გუნდი „საგალობელი“,
#26მაისი #ესდღეჩვენია“, - აღნიშნულია გავრცელებულ ინფორმაციაში.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.