მას შემდეგ, რაც ბრიტანეთის ხელისუფლებამ სპეციალურად ვაქცინის შესაქმნელად ბიუჯეტიდან 90 მილიონი გირვანქა სტერლინგი გამოყო, პროფესორმა კაროლ სიკორამ, მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციის ყოფილმა დირექტორმა, გამოთქვა ვარაუდი, რომ რადგან საქმე ბუნებრივად წარმოშობილ ვირუსთან გვაქვს, მოსახლეობა იმუნიტეტს თავისთავად გამოიმუშავებს და სამომავლოდ covid -19 ერთი რიგითი ვირუსი იქნება.
"ვირუსი იმაზე მალე განეიტრალდება და დამარცხდება, ვიდრე ჩვენ გვგონია, ბუნებრივად გაჩნდა და ბუნებრივადვე დაგვტოვებს“ - წერს იგი საკუთარ სოციალურ ქსელში. "რა თქმა უნდა, საჭიროა ხელოვნურად შევანელოთ გავრცელების სისწრაფე, მაგრამ მას შემდეგ, რაც იგი ეტაპობრივად მთელ ქვეყანას მოივლის, ჩვენ უკვე გვექნება ძლიერი იმუნიტეტი და რეციდივი საშიში აღარ იქნება“.
პროფესორ სიკორას განცხადების პარალელურად ვრცელდება ალოკ შარმას, ინგლისის მთავრობის წარმომადგენლის კომენტარი იმის შესახებ, რომ ამჟამად სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ქვეყანამ ფული სწორი მიმართულებით დახარჯოს და 93 მილიონი გირვანქა სტერლინგის ინვესტიცია ახლა ყველაზე მეტად სწორედ ვაქცინის შესაქმნელადაა საჭირო, ასე რომ, მაქსიმალურად მოკლე ხანებში ბრიტანეთში ვაქცინის მანუფაქტურისა და ინოვაციების ცენტრი გაიხსნება. დამატებით 38 მილიონი გირვანქა კი მიწოდების ქსელის შექმნისთვისაა გამოყოფილი, რათა ვაქცინის შექმნისთანავე მისი გავრცელება დაუყონებლივ დაიწყოს.
აღნიშნული ცენტრი ჰარველის მეცნიერებისა და ინოვაციების კამპუსში განთავსდება და შეძლებს მთელი ბრიტანეთის მოსახლეობისათვის 6 თვის მანილზე სამყოფი ვაქცინის წარმოებას - აცხადებს ბრიტანეთის მთავრობა.
მარკ ვალპორტი - ბრიტანეთის კვლევებისა და ინოვაციების ცენტრის ხელმძღვანელი, ახალი ცენტრის გახნას მიზანშეწონილად მიიჩნევს და მას როგორც თავის გადასარჩენად აუცილებელ იარაღს და თავდაცვის საშუალებად ისე მოიხსენიებს. ზემოხსენებული მისტერ შარმა კი დარწმუნებულია, რომ ცენტრის მშენებლობა მილიონობით სიცოცხლეს გადაარჩენს და იგი მსოფლიო მნიშვნელობის გახდება.
ცხადია, ენთუზიაზმითაა განწყობილი ცენტრის მომავალი დირექტორი მეთიუ დუკარსი: “რა უნდა იყოს იმაზე მნიშვნელოვანი, ვიდრე ამ ჯოჯოხეთიდან თავის დაღწევა და მოსახლეობისთვის სიმშვიდისა და სტაბილურობის დაბრუნება, ჩვენ ახლა შიშში ვცხოვრობთ, ვაქცინის არსებობა კი ჩვენ ყველას ჩვეულ ყოველდღიურობას დაგვიბრუნებს და ახალი შემართებით გავაგრძელებთ შეჩერებულ საქმეებს“
აღსანიშნავია, რომ ამ მასშტაბის ინვესტიციის მიუხედავად, პრემიერი ბორის ჯონსონი ვაქცინის შექმნაში წარმატების მიღწევაში 100%-ით დარწმუნებული არაა და ამბობს, რომ შესაძლოა ვაქცინა ვერც კი შეიქმნას. „ რა შემიძლია ვთქვა, ჩვენ, ისევე როგორც მთელი მსოფლიო, ვალდებულები ვართ ყველანაირი რესურსი ჩავდოთ ვაქცინის შექმნის მცდელობებში, თუმცა ეს წარმატების გარანტიას არ იძლევა, განწყობილები ვართ პოზიტიურად, თუმცა მზად ვართ არასასურველი შედეგისთვისაც“ - აცხადებს იგი.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.