USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
მასშტაბური საერთაშორისო აფიორა, რომელმაც საქართველოს ასეულობით მოქალაქე დააზარალა
дата:  357

რამდენიმე თვეა საქართველოს მოქალაქეები, ძირითადად ქალები, ათასობით აშშ დოლარს ვესტერნ იუნიონის საშუალებით ამერიკის შეერთებული შტატების სხვადასხვა ქალაქებში, ამერიკის მოქალაქეების სახელზე გზავნიან.

ირკვევა, რომ სოციალურ ქსელში ქართველ ქალბატონებს უცნობი, ამერიკის სამხედრო ბაზაზე მომუშავე ექიმის სახელით ეცნობა, შედის ნდობაში და სულ მალე სთხოვს პირველ ჯერზე 1500 აშშ დოლარს.

სქემა და ტექსტი ყველა დაზარალებულთან ერთმანეთის მსგავსია : " ქიმი" ყვება, რომ 5 წელია სამხედრო ბაზაზე მუშაობს, არ ყოფილა ამ ხნის მანძილზე შვებულებაში და შვებულების თანხა მილიონი, ზოგ შემთხვევაში კი მილიონ ნახევარი აშშ დოლარი მის ანგარიშზეა დაგროვილი, თუმცა ამ თანხის გამოყენებას ვერ ახერხებს, რადგან არ აქვს სამხედრო ბაზის დატოვების უფლება. სამხედრო ბაზის დატოვების შესაძლებლობას მხოლოდ იმ შემთხვევაში მისცემენ, თუ მისი საცოლე ( ამ შემთხვევაში დაზარალებული ქართველი ქალბატონი) მიმართავს თხოვნით ცენტრალურ ოფისს და გადარიცხავს მითითებულ მისამართზე 1500 აშშ დოლარს. როგორც კი "ამერიკელი ექიმის" " ქართველი საცოლე" ამ თანხას რიცხავს, მოსდის შეტყობინება, რომ შვებულების სერთიფიკატის მისაღებად 1900 აშშ დოლარია საჭირო.

ბევრი ამ ეტაპზე უკვე ხვდება , რომ მოატყუეს და "თამაში" სრულდება. თუმცა რამდენიმე ათეულ შემთხვევაში ქართველი ქალბატონები დარჩენილ 400 დოლარსაც იხდიან. ამის შემდეგ აღმოჩნდება, რომ სამხედრო ბაზიდან წამოსასვლელად კერძო თვითმფრინავის დაქირავებაა საჭირო და ეს თანხა 5000 აშშ დოლარს შეადგენს...

ამ თანხის ჩარიცხვის შემდეგ, თაღლითი ამბობს, რომ წამოვიდა ბაზიდან, აღარ დაბრუნდება, დაარღვია კონტრაქტი , ამის გამო შეექმნა ფინანსური პრობლემები და კიდევ სჭირდება თანხა. დაუჯერებელია ,მაგრამ ფაქტია ,რომ თაღლითურ სქემაში უამრავი ქალბატონი გაება. ყველა ფაქტს აქვს საერთო ან მსგავსი შინაარსი : ამერიკელ ექიმი მსხვერპლს უყვება, რომ გაიზარდა ობლად, ჰყავს შვილი, მეუღლეს გაშორდა , ან გარდაეცვალა, შვილი სწავლობს კერძო სკოლაში და წლებია არ უნახავს. სტატიას თან ახლავს ერთ ერთი დაზარალებულის მიწერ - მოწერა თაღლითთან და ფოტოები.

ავტორი : ესმა ხიდაშელი

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати