USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
„იმაზე მეტი გვაქვს გაკეთებული, რაც კანონმდებლობით მოგვეთხოვება“ - გაგრძელდება თუ არა ნამახვანჰესის მშენებლობა
Date:  363

როგორ მოიპოვა კომპანია „ენკა რინიუებლზმა“ ნამახვანჰესის მშენებლობის ნებართვა, რის განხორციელებას აპირებს და რა გეგმები აქვს კომპანიას ამ და სხვა თემებზე „რადიო კომერსანტის“ გადაცემა პროფესიონალებში „ენკა რინიუებლზის“  წარმომადგენელმა ელენე  ღუბიანურმა ისაუბრა. იგი აცხადებს, რომ აღნიშნული პროექტი კომპანიამ, თითქმის უკვე მზა მდგომარეობაში ჩაიბარა.  ღუბიანური განმარტავს, რომ გარკვეული პერიოდის მანძილზე პროექტზე ენერგეტიკის ფონდი მუშაობდა, 2015 წელს კი როგორც გარემოსდაცვითი გადაწყვეტილება, ასევე მშენებლობის ნებართვა მიიღეს.

სამწუხაროდ ჩვენ ქვეყანას იმის შესაძლებლობა არ აქვს, რომ ამ მასშტაბის პროექტები თვითონ განახორციელოს, აქედან გამომდინარე გამოცხადდა საერთაშორისო ტენდერი, სადაც 2017 წელს წელს გამარჯვებულად იმ დროინდელი „ქლინ ენერჯი გრუპ ჯორჯია“ გამოცხადდა, მაშინ მფლობელების წილები ცოტა სხვანაირად იყო  დაკომპლექტებული, ამ კომპანიის 50%-ს ნორვეგიული „ქლინ ენერჯი“ ფლობდა, ხოლო 50-ს „ენკა“.  მას შემდეგ რაც 2019 წელს მთავრობასთან საკმაოდ ხანგრძლივი მოლაპარაკებების შედეგად ამ პროექტის მშენებლობის და ოპერირებს ხელშეკრულებას ხელი მოეწერა, ენკამ  ნორვეგიული მხრიდან  წილი გამოისყიდა და დღეისათვის არა მხოლოდ სახელი, არამედ მფლობელიც შეცვლილია. პროექტი, პირდაპირ უცხოურ ინვესტიციას მოიცავს და 800 მილიონ აშშ დოლარს შეადგენს, რაც საკმაოდ მასშტაბურია და GDP- ის მიმართულებით დიდ წვლილს შეიტანს. ენკა საერთაშორისო დონის კორპორაციაა,რომელსაც მსოფლიო მასშტაბით 50 ფილიალი აქვს და 60-მდე ქვეყანაში ოპერირებს. მისი პორტფელი მოიცავს  არა მხოლოდ ენერგეტიკის, არამედ საკმაოდ მასშტაბურ მიმართულებებს, იქნება ეს მაგისტრალები, ავტობანები, უძრავი ქონება თუ სხვა. ენკაში 25 000 ადამიანია დასაქმებული. თვითონ ენერგეტიკის მიმართულებით მშენებლობის ნაწილში მისი პორტფოლიო დაახლოებით 27 ელექტროსადგურს მოიცავს, რომელიც  ჯამური დადგმული სიმძლავრით  22 000 მეგავატია, ხოლო თვითონ ენკა ფლობს რამდენიმე კობიდნირებული ციკლის სადგურს, რომელთა ჯამური სიმძლავრე 4 000 მეგავატია“, -  აღნიშნა ელენე ღუბიანურმა.

 ელენე ღუბიანურმა აღნიშნა, რომ ნამახვანჰესი „ენკას“- თვის პირველი მასშტაბური პროექტი არ არის და მან 2014-2019 წლებში BP-სთან ერთად სამხრეთ კავკასიის მილსადენების გაფართოების პროექტი წარმატებით განახორციელა, რაც იმას ნიშნავს, რომ „ენკას“- თვის საქართველო და საქართველოს მოსახლეობა უცხო არ არის. 

„ჩვენდა სამწუხაროდ, პროექტის განვითარების კუთხით მიწის და რიგის მოსამზადებელი სამუშაოები დაწყებული გვქონდა, რის შესაძლებლობასაც დღეისათვის არსებული მშენებლობის ნებართვა გვაძლევს. ნებართვის განახლებული ვერსიაც 2020 წელს გამოიცა. მოხდა პროექტის გარკვეული ოპტიმიზაცია. ის ნებართვები, რომელიც ენერგეტიკის განვითარების ფონდიდან გადმოგვეცა,  საჭიროებდა ცვლილებებს, შესაბამისად ამ განახლებული ცვლილებით მიმდინარეობდა მოსამზადებელი სამუშაოები და დაახლოებით ოქტომბრის ბოლოდან პროექტის ოპონენტებმა  პროტესტის  საკმაოდ  რადიკალურ ზომებს მიმართეს. თავიდან გვეუბნებოდნენ, რომ მათ  გარემოს დაცვის მიმართულებით ჰქონდათ  გარკვეული შეკითხვები. მინდა ავღნიშნო, რომ პროექტის გადმობარების შემდეგ, დიდი ხნის განმავლობაში ადგილობრივ მოსახლეობასთან გვქონდა როგორც ინდივიდუალური , ასევე  ჯგუფური შეხვედრები. გარემოს დაცვის სამინსიტროს ორგანიზებით ტარდებოდა  საჯარო  განხილვები,სადაც  ყველა მხარეს ჰქონდა თავისი მოსაზრების და წუხილის გამოთქმის შესაძლებლობა. ჩვენ ამის საფუძველზე გარემოს დაცვის სამინისტრომ გარკვეული დამატებითი ინფორმაციის წარდგენაც მოგვთხოვა, ეს  ყველაფერი იყო საჯარო, რაც მოგვიანებით მათ გვერდებზე გამოქვეყნდა“, - აღნიშნა ელენე ღუბინაურმა.

 ღუბინაურის განმარტებით, ენკას იმაზე მეტი აქვს გაკეთებული, რაც კანონმდებლობით მოეთხოვებოდა და ასეთი პროტესტი ძალიან დიდ წუხილს და შეშფოთებას იწვევს კომპანიაში, რომელიც ამხელა ინვესტიციას ახორციელებს. ღუბინაურმა აღნიშნა, რომ საბოლოოდ  ენკას და ჰესების ოპონენტებს შორის კონსტრუქციული დიალოგი ვერ შედგა, რადგან ოპონენტებმა პროტესტის რადიკალურ  ზომებს მიმართეს.

„რამდენიმე თვის მანძილზე გვქონდა  შეფერხება, არ გვსურდა სიტუაციის დაძაბვა და ვცდილობდით ამ საკითხის მშვიდობიანი გზით მოგვარებას, სამწუხაროდ ეს ესე არ მოხდა და იანვრის ბოლოს უკვე  შესაბამის უწყებას მივმართეთ, რადგან ჩვენი უფლებები, მათ შორის  საკუთრების უფლება ყოფილიყო დაცული. იმისათვის, რომ ჩვენი საქმიანობა  გაგვეგრძელებინა საჭირო გახდა სამართალდამცავების ჩარევაც“ - აღნიშნა ელენე ღუბინაურმა.

თაკო კვაჭანტირაძე

წყარო:commersant.ge 

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way