USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
იანვარ-თებერვალში საქართველომ რუსეთში ექსპორტზე $93 მლნ-ის საქონელი გაიტანა - რა გაგვაქვს?
дата:  696

გამოქვეყნდა 2022 წლის იანვარ-თებერვლის საგარეო ვაჭრობის ანგარიში. დოკუმენტის მიხედვით, მიმდინარე წლის პირველ ორ თვეში საქართველომ მსოფლიოს ქვეყნებში 760.4 მილიონი დოლარის საქონელი გაიტანა. ექსპორტი წელს ჯამურად 54.5%-ით გაიზარდა. 

ექსპორტის ბაზრების მიხედვით, პირველ ადგილზეა ჩინეთი, რომელშიც ექსპორტირებულია $95.4 მილიონის საქონელი (ზრდა77%); მეორეზე რუსეთი, სადაც $92.9 მილიონის საქონელი გავიდა (ზრდა 35.6%); მესამეზე კი აზერბაიჯანი, სადაც $92.3 მილიონის პროდუქცია გავიდა (ზრდა 39%).

2022 წლის იანვარ-თებერვალში უკრაინა საქართველოს რიგით მეექვსე საექსპორტო ქვეყანა იყო, სადაც $47.6 მილიონის ღირებულების საქონლის ექსპორტი განხორციელდა. წინა წელთან შედარებით, უკრაინაში ექსპორტი 19%-ით გაიზარდა.

2022 წლის იანვარ-თებერვალში რუსეთში საქართველოს მთავარი საექსპორტო საქონელი ფეროშენადნობებია, რომელიც მეტალურგიული ინდუსტრიისთვის წარმოადგენს ნედლეულს. მეორე და მესამე პოზიციებს ღვინო და მინერალური წყლები იკავებენ.

რა საქონელი გაიტანა საქართველომ რუსეთში 2022 წლის იანვარ-თებერვალში:

1 ფეროშენადნობები - $32.7 მილიონი დოლარი, 17,658 ტონა;
2 ყურძნის ნატურალური ღვინოები - $20.1 მილიონი დოლარი, 7,190 ტონა;
3 მინერალური და მტკნარი წყლები - $9.5 მილიონი დოლარი, 17,205 ტონა;
4 თამბაქოს ნაწარმი - $4.9 მილიონი დოლარი, 339 ტონა;
5 ბრენდი და სხვა სპირტიანი სასმელები - $4.1 მილიონი დოლარი, 1,005 ტონა;
6 გაზიანი სასმელები, შაქრით - $3.5 მილიონი დოლარი, 5,243 ტონა;
7 ციტრუსების ნაყოფი - $2.8 მილიონი დოლარი, 4,650 ტონა;
8 ნარჩენები და ჯართი სპილენძისა - $2.3 მილიონი დოლარი, 264 ტონა;
9 მსუბუქი ავტომობილები - $1.7 მილიონი დოლარი,
10 სამკურნალო საშუალებები დაფასოებული - $1.5 მილიონი დოლარი, 9 ტონა.

რაც შეეხება მთლიან ექსპორტს, იანვარ-თებერვალში, საქართველოს მთავარი სავაჭრო საქონელი ასე ნაწილდებოდა:

1 მადნები და კონცენტრატები სპილენძის - $156.3 მილიონი, მატება 65%;
2 ფეროშენადნობები - $100.5 მილიონი, მატება 93%;
3 მსუბუქი ავტომობილები - $72.6 მილიონი, მატება 45%;
4 სასუქები მინერალური ან ქიმიური, აზოტოვანი - $58.2 მილიონი, მატება 214%
5 ყურძნის ნატურალური ღვინოები - $33.2 მილიონი, მატება 43%;
6 მინერალური და მტკნარი წყლები - $23.3 მილიონი, მატება 26%;
7 სამკურნალო საშუალებები დაფასოებული - $20.2 მილიონი, 120%;
8 სპირტიანი სასმელები - $17.6 მილიონი, კლება 4%; 
9 ოქრო დაუმუშავებელი ან ნახევრად დამუშავებული, ან ფხვნილის სახით - $13.4 მილიონი, მატება 53%;
10 თხილი და სხვა კაკალი - $13.3 მილიონი, კლება 18%.

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати