USD 2.7632
EUR 2.9848
RUB 3.2640
Tbilisi
გიორგი კობერიძე: სერბეთი, უნგრეთი, სლოვაკეთი - წლევანდელი წელი საერთაშორისო სივრცეში დიდი პოლიტიკური რყევებისა და ცვლილებების წელი იქნება
Date:  784
დღეს სერბეთის დედაქალაქ ბელგრადში თითქმის ერთი მილიონი ადამიანი გამოვიდა პრეზიდენტ ვუჩიჩის გადადგომის მოთხოვნით - ვუჩიჩის დანიშნული მთავრობა რამდენიმე კვირის წინ ისედაც გადადგა, მაგრამ ახლა უშუალოდ მისი გადადგომაა უმთავრესი მოთხოვნა.
 
ვუჩიჩს კონტროლის დაკარგვის ეშინია და გადატრიალების საფრთხეებზე ალაპარაკდა. მას მოსახლეობა იმ კორუფციულ სქემებში ადანაშაულებს, რომელმაც მოქალაქეთა სიცოცხლე შეიწირა და ქვეყნის განვითარება შეწყვიტა. ვუჩიჩის წინააღმდეგ რამდენიმე ფლანგია გაერთიანებული - სტუდენტები, ფერმერები, პრო-ევროპელი ნაციონალისტები და მწვანეები. ეს საკმაოდ საკმაოდ დიდი კოალიციაა. დღევანდელი დემონსტრაციის ფონზე ვუჩიჩის ლეგიტიმაცია ძალიან დასუსტებულია, რის გამოც საშინაო თუ საგარეო პოლიტიკაში ყურადღების გადატანას შეიძლება ეცადოს.
 
დღესვე უნგრეთის დედაქალაქ ბუდაპეშტის ქუჩები ორბანის მთავრობის მოწინააღმდეგეებით გაივსო. ქუჩაში 100 ათასი ადამიანი გამოვიდა. და ეს მაშინ, როდესაც ოპოზიციური კოალიციის რეიტინგმა მკვეთრად გადაუსწრო ორბანის მთავრობის რეიტინგს - პირველად მთელი 15 წლის განმავლობაში. ოპოზიციის ლიდერი პეტერ მადიარია - ახალგაზრდა ქარიზმატული ლიდერი, რომელიც ორგანის უმთავრეს მეტოქედაა მოაზრებული. მისი შეხედულებები ვიქტორ ორბანის აბსოლუტურად საპირისპიროა. საინტერესო კიდევ ერთი დეტალია: მაგიარის ყოფილი ცოლი, ორბანის იუსტიციის მინისტრი იყო. 
 
ამ ფონზე სლოვაკეთშიც არაა მყარად სიტუაცია. რობერტ ფიცოს მთავრობას 150 მანდატიდან 76 მანდატი ანუ უბრალო მინიმუმი აქვს მთავრობის ჩამოყალიბებისათვის. მის ირგვლივ განვითარებულმა სკანდალმა რომელიც პუტინთან შეხვედრას და შემდეგ ვიეტნამში 5 ვარსკვლავიან სასტუმროში დასვენებას უკავშირდება მისი პარტიის რეიტინგი ოპოზიციური ძალების რეიტინგზე დაბლა ჩამოწია.
 
როგორც მოსალოდნელი იყო წლევანდელი წელი საერთაშორისო სივრცეში დიდი პოლიტიკური რყევებისა და ცვლილებების წელი იქნებოდა და არის კიდეც. მაგრამ ერთი რამ ფაქტია: ბევრი რამის გადაჯგუფების მცდელობას ვადევნებთ თვალს. შედეგები რომელიც წელს და შესაძლოა უახლოეს წლებში მიიღება, ალბათ შემდგომი ათწლეულის ან ათწლეულების განმსაზღვრელი გახდება.
 
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way