USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Tbilisi
გიორგი კობერიძე - საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში
Date:  428

02.12.2023 - საბრძოლო მოქმედებების შეჯამება უკრაინაში:

- ქალაქი დონეცკის მომიჯნავედ, მარიინკაში რუსებმა შეძლეს და ნაქალაქარის უმეტესობა დაიკავეს. მარიინკა საბრძოლო მოქმედების ზონად იყო ქცეული 2014 წლიდან მოყოლებული და 2022 წლის 24 თებერვლამდეც კი პერმანენტული შეტაკების ზონას წარმოადგენდა. სრულმასშტაბიანი ომის შემდეგ კი მასზე რუსების დაწოლა თითქმის ორი წლის განმავლობაში უწყვეტად მიმდინარეობს. ამის გამო ნასახლარი სრულად განადგურებულია და აღარ არსებობს არცერთი მთელი შენობა. შეტაკებები კვლავ გრძელდება ნასახლარის უკიდურეს დასავლეთ ნაწილში, სადაც უკრაინელები კვლავ ინარჩუნებენ რამდენიმე პოზიციას, მაგრამ რუსები ყველაფერს აკეთებენ ნასახლარის სრულად ასაღებად. უკრაინელებს ურჩევნიათ რუსები კვლავ ნასახლარის ტერიტორიაზე დააკავონ, ამიტომაც ნელა იხევენ უკეთ გამაგრებული პოზიციებისაკენ.
მარიინკასათვის ბრძოლაში, ავდიივკასთან ერთად, რუსების მიერ გამოყვანილი სეპარატისტული დანაყოფების ძალიან დიდი ნაწილი სრულად იქნა განადგურებული.
- ქალაქი დონეცკის აგრეთვე მომიჯნავედ, ჩრდილო-დასავლეთით, ავდიივკაზე რუსების დაწოლა გრძელდება, მაგრამ ქალაქში შეღწევა კვლავ ვერ მოახერხეს რუსებმა, რის გამოც შეტევამ უფრო პოზიციური სახე მიიღო, სადაც რუსები კვლავ აქტიურობენ, მაგრამ წინ წაწევას ვეღარ ახერხებენ.
- რამდენიმე აფეთქება მოხდა ციმბირში ჩინეთთან დამაკავშირებელ რკინიგზაზე და გვირაბში, რომლითაც რუსეთს ჩინეთიდან სამხედრო ტვირთები გადმოჰქონდა. რუსები დივერსიაზე საუბრობენ, თუმცა ოფიციალური განცხადებები საკმაოდ ბუნდოვანია.
- რუსეთში დიდი მსხვერპლის ფონზე მოკლული სამხედროების ოჯახებში უკმაყოფილებაა, თუმცა როგორც ბრიტანული დაზვერვა იუწყება მათ გასაჩუმებლად ფულის დარიგება დაიწყეს. ამ ფონზე მომდევნო წელს რუსეთის არმიის ზრდა იგეგმება - 170 ათასი ადამიანიდან 500 ათასამდე დანამატზეა საუბარი. აშკარა დიდი მსხვერპლის ფონზე რუსეთის არმიას შევსება სჭირდება.
- ბოლო კვირებია უკრაინისათვის იარაღის ერთ-ერთი უმთავრესი მიმწოდებელი გერმანიაა. პრაქტიკულად თავდაცვის იარაღიდან დაწყებული, ჰაერსაწინააღმდეგო სისტემებით დამთავრებული, გერმანია უზრუნველყოფს უკრაინის მოკლევადიან შეიარაღებას, სანამ აშშ არ დაბრუნდება დახმარების ახალი პაკეტებით.

- ჯერჯერობით პოზიციური ბრძოლები და საარტილერიო დუელები მიმდინარეობს მდინარე დნეპრის სანაპიროზე, ხერსონის ოლქში. მას შემდეგ რაც უკრაინელებმა მდინარის ფორსირება რამდენიმე ადგილას შეძლეს რუსებს დამატებითი ძალები ჰყავთ შეყვანილი და სიტუაციის კონტროლს ცდილობენ. თუმცა მათ წინააღმდეგ უკრაინულია არტილერია აქტიურია.

მიყევით ბმულს - გიორგი კობერიძე

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way