USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Тбилиси
გიორგი კობერიძე - რამდენიმე საინტერესო ამბავი რუსეთის ირგვლივ
дата:  751

I - არჩევნები:

რუსეთში საპრეზიდენტო არჩევნები შესამჩნევად დაბალი აქტივობის ფონზე მიმდინარეობს. განსაკუთრებით შესამჩნევია ეს დიდი ქალაქების ფონზე. სამი მიზეზი სახელდება ამის:
1. მიგრაციის გამო - ამომრჩევლის მნიშვნელოვანმა ნაწილმა უბრალოდ უკვე დატოვე ქვეყანა ორწლიანი საომარი მოქმედებების, მასობრივი გაწვევებისა და ეკონომიკური დესტაბილიზაციის გამო. იმ ფონზე რომ ძალიან მაღალი აქტივობაა რუსეთის ფარგლებს გარეთ, ეს მიგრაციის ვერსიას ამყარებს.
2. პროტესტის გამო - ბოიკოტი ერთგვარი პროტესტია. ვინც არჩევნებზე მივიდა მათგან იყო შემთხვევები მელნის ან სხვა გასაფერადებელი ნივთიერების საარჩევნო ყუთებში ჩასხმის, ბიულეტენების დაწვის, ე.წ. "მოლოტოვის კოქტეილების" სროლის და ასე შემდეგ.
3. ნიჰილიზმის გამო - ამომრჩევლის დიდ ნაწილს უბრალოდ არ აქვს არაფრის იმედი.
თუმცა კრემლი კამპანიას ატარებს და მოუწოდებს ყველას არჩევნებზე მივიდნენ. ზოგიერთი მოწოდება მუქარაშემცველია. ძალადობრივიც კი. ავტობუსებში ხალხის ძალით ჩასმა და არჩევნებზე მიყვანაც ხდება. ოკუპირებული უკრაინის ტერიტორიაზე სამხედროები იარაღით ემუქრებიან ადგილობრივებს და ისე დაჰყავთ არჩევნებზე. თუმცა თუკი ამან არ გაამართლა სავარაუდოა, რომ საბოლოოდ სასურველ რიცხვს მაინც დაწერენ. ვინ დაუშლის რო?!
II - დაბომბვები
როგორც გუშინ ისე დღეს დილიდან იბომბება რუსეთის მინიმუმ ოთხი ოლქი: ბრიანსკის, კურსკის, ბელგოროდისა და როსტოვის. რამდენჯერმე ჩაირთო სირენები ვორონეჟშიც. ბელგოროდის ოლქში, უშუალოდ სასაზღვრო ზონის დასახლებების ნაწილი დაცლილია მოსახლეობისაგან. შებეკინოს რაიონში განსაკუთრებით უჭირთ რუსებს. ოთხი დღის წინ უკრაინის მხარეს მებრძოლი სამხედროების მხრიდან რამდენიმე სასაზღვრო პუნქტის აღების ფონზე რუსეთის ტერიტორიაზე რეიდების განხორციელება გაადვილდა.
თავად პუტინმა გააკეთა ამ ყველაფერზე განცხადება და აღნიშნა, რომ რუსეთი იგერიებს ყველა სახის შეტევას და დაისჯებიან უკრაინელებიო. მისი მხრიდან დასჯა ალბათ ისევ ქალაქების დაბომბვა იქნება, როგორც ეს გუშინ ოდესაზე იერიშით განხორციელდა.
იმ ფონზე, რომ რუსეთის ქვეითი ჯარის აბსოლუტური უმრავლესობა უკრაინის ტერიტორიაზე იბრძვის ნებისმიერი უკრაინული რეიდი მნიშვნელოვანია რუსეთის ტერიტორიაზე როგორც დემორალიზებისათვის ისე იძულებისათვის, რომ საზღვრის გასამაგრებლად რესურსების გაღება და გადმოსროლა განახორციელონ კრემლში.
იბომბება ნავთობგადამამუშავებელი ქარხნებიც. წუხელ ნოვოკუიბიშევსკის ნავთობგადამამუშავებელი ქარხანა, სამარას ოლქში. დაიბომბა სიზრანის ქარხანაც. გუშინ კალუგას ოლქის საწარმოს დაბომბვა ვიხილეთ. სამი დღის წინ რიაზანში მოხდა იგივე. ყველა ეს საწარმო გამოეთიშა რუსეთის სამხედრო ეკონომიკას. ნავთობი რუსეთის ომის ხერხემალია.
III - საერთაშორისო მიდგომები
სავარაუდოა, რომ ევროკავშირი დაიწყებს რუსეთის გაყინული ანგარიშების უკრაინის მიმართებით გამოყენებას. ბრიუსელის განკარგულებაში 27 მილიარდის ღირებულების ევროა. მაკრონის, შოლცისა და ტუსკის შეხვედრის ფონზე ამ ანგარიშების გამოყენება რეალისტური ხდება. საერთო ჯამში დასავლეთში 300 მილიარდი დოლარის გაყინულ ანგარიშებზეა საუბარი.
ამასთან, პარიზი-ბერლინი-ვარშავა თავად იწყებს აქტიურ გადაიარაღებას და წარმოების გამართვას. ეს კი ბოლო 30 წლის ფაქტობრივი განიარაღებისა თუ დაკონსერვების ფონზე დიდი ცვლილებების დასაწყისია. საქართველოსთვის ძლიერი და შეიარაღებული ევროპა კრიტიკულად მნიშვნელოვანია.
საბერძნეთმა უკრაინისათვის სამხედრო დახმარების პაკეტი დაამტკიცა. ახლა ბერძნული დახმარება მნიშვნელოვანია უკრაინული იარაღის შევსებისათვის.
ჩეხეთი კი საარტილერიო ჭურვების გარკვეული მარაგის გადაცემისათვის ემზადება უკრაინისათვის, რომელიც დეფიციტს მცირედით შეავსებს.
აქტიურობს ბულგარეთიც, რომელიც ჭურვების გარდა ქვეითთა სატრანსპორტო მანქანებს გადასცემს უკრაინას.
ამ ფონზე უკონტროლო მედვედევი დასავლეთის ქვეყნებს კვლავ ემუქრება. მან ჯერ მაკრონს პერსონალური შეურაცხმყოფელი სიტყვები უწოდა, შემდეგ გერმანიას დაემუქრა და ბოლოს ლატვიის პრეზიდენტს დაუწერა ტვიტერზე - არარსებული ქვეყნის პრეზიდენტი ხარ და სახრჩობელაზე არ დაამთავროო. ბირთვულის გაჟღერებაზე არა და არ ჩერდებიან.

მე კარგად მახსოვს პირველად, რომ დაიმუქრა მედვედევი და პუტინი ბირთვული იარაღით, თუ როგორ შეცბუნდა ბევრი. მაგრამ ადამიანს ადაპტაციისა და შეჩვევის უნარი აქვს. მალე ეჩვევა და შემდგომ ჰბეზრდება კიდეც უსაფუძვლო მუქარები. პოლიტიკოსების მხრიდან ცარიელი დაპირება და მუქარა ყველაზე დიდი შეცდომაა, რაც კი ლიდერს არ უნდა ახასიათებდეს. არასერიოზული და კედელთან მიმწყვდეულ პოზიციაში დგანან კრემლში. "ჩინეთის უკანასკნელ გაფრთხილებასავითაა" ეს ყველაფერი. როგორც მთელი ცივი ომი ჩინეთი უკანასკნელად აფრთხილებდა დასავლეთს (40-ზე მეტჯერ გააფრთხილა "უკანასკნელად"), ისე მოსდით კრემლში. მისი ბირთვული მუქარა და წითელი ხაზები კი ვნახეთ რაც არის. და თავდასხმით ომში ბირთვული იარაღის გამოყენება (რაც უპრეცედენტოა) ნებისმიერ აგრესორი ლიდერის თავზე პოტენციური სამიზნის გაჩენას ნიშნავს. კრემლში მკვლელები კი სხედან, მაგრამ თვითმკვლელები?!

მიყევი ბმულს - გიორგი კობერიძე

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати