USD 2.7563
EUR 3.0143
RUB 3.2162
Tbilisi
გიორგი კობერიძე - პოლიტიკაში გამოყენებულ ხელოვნურ ინტელექტის როლი ძალიან სწრაფად იზრდება
Date:  373
დღეს მედვედევის გამოსვლას ვუყურებდი, სადაც მან კვლავინდებურ მუქარებთან ერთად ხელოვნური ინტელექტის მიერ შექმნილი ზელენსკისა და მაკრონის დამამცირებელი ფოტოებიც გვანახა. ეს პოსტი მედვედევზე არაა, არამედ პოლიტიკაში გამოყენებულ ხელოვნურ ინტელექტზე, რომლის როლის ძალიან სწრაფად იზრდება.
2023 წლის სლოვაკეთის არჩევნების წინ ხელოვნური ინტელექტის მიერ შექმნილი არარსებული დიალოგი გავრცელდა, რომლის მიხედვითაც ქვეყნის ლიბერალ-პროგრესიული პარტია ვითომ არჩევნების გაყალბებისათვის ემზადებოდა. ეს კი არჩევნებამდე 48 საათით ადრე მოხდა და ამომრჩევლის ნაწილის გადაწყვეტილებაზე მნიშვნელოვანი ზეგავლენა მოახდინა, რის შემდეგაც ხელისუფლებაში პრო-რუსულად განწყობილი ძალები მოვიდნენ.
აშშ-ს წლევანდელ არჩევნებში უკვე გამოჩნდა ხელოვნური ინტელექტის როლი. აქტიურად ვრცელდება მის მიერ შექმნილი ფოტოები, თითქოს ტრამპი ფერადკანიან ამომრჩევლებს ხვდება ან მის მხარდასაჭერად რომელიმე პატარა ქალაქში თითქოს არარსებული შეკრება გაიმართა. ამ ყველაფერს კი თანდართული აქვს ფოტოები, რომელიც რეალურისაგან მახვილი თვალი თუ გაარჩევს მხოლოდ. რამდენიმე თვის წინ ხელოვნურ ინტელექტს თითების გამოსახვაც კი უჭირდა. ახლა აღარც ეს აღარაა პრობლემა. მალე კიდევ უფრო დაიხვეწება ის.
აქტუალურია ვიდეოებიც, რომლებსაც Deep Fake-ად ვიცნობთ. რუსეთის უკრაინაში შეჭრიდან რამდენიმე დღეში პრო-რუსულმა წყაროებმა ინტერნეტში გაავრცელეს ზელენსკის არარსებული ვიდეო მიმართვა თითქოს ის უკრაინის სამხედრო ძალებს დანებებისაკენ მოუწოდებდა. მაშინ ძალიან მარტივად მოხდა მისი გაშიფვრა. თუმცა ტექნოლოგია საკმაოდ დაიხვეწა. ათობით კადრისა და ხმოვანი ჩანაწერის დაგროვებითა და შესწავლით კომპიუტერი თავად აწყობს ახალ ვიდეოს ან არსებულ ვიდეოში სვამს თავის შექმნილ გამოსახულებას, რომელიც რეალურთან მიახლოებულია. Deep Fake-ის პოლიტიკურ იარაღად გამოყენება განსაკუთრებით საშიში ხდება, რადგან მისი მეშვეობით რიგი ისეთი განცხადების გავრცელება შეიძლება მოჰყვეს, რაც მომენტალურ ზეგავლენას მოახდენს ეკონომიკასა და უსაფრთხოებაზე ან რომელიმე მხარეს იმის მტკიცება მაინც მოუწევს, რომ ეს ტყუილი იყო და საბოლოოდ ძალიან ბევრი რამ შეიძლება დადგეს ეჭვქვეშ, მათ შორის სამართლებრივი კუთხითაც - ადამიანს შეიძლება დანაშაული დააბრალო ან პირიქით, ალიბი შეუქმნა.
ბოლო ასეთი ყველაზე გახმაურებული ინციდენტი ერთი თვის წინ მოხდა აშშ-ში, როდესაც ტეილორ სვიფტს გაუვრცელეს პორნოგრაფიული ვიდეო, რომელიც სინამდვილეში არ ასახავდა რეალობასო. ამაზე განცხადება თეთრმა სახლმაც გააკეთა და აღნიშნა, რომ პოლიტიკური თვალსაზრისით ეს ძალიან სერიოზულ გამოწვევას ქმნის. ზოგიერთი გამოცემა ვარაუდობს, რომ ტეილორ სვიფტზე ზეწოლა პოლიტიკური მიზეზებით მოხდა.
ხელოვნური ინტელექტი ქმნის ახალ ამბებსაც. მას დამოუკიდებლად შეუძლია მოიძიოს, დაამუშაოს, გააანალიზოს და დაწეროს ამბის თავისებური, სახეცვლილი ვერსია, რომელიც შესაძლოა სხვანაირადაც მოხდა. ცხადია ხელოვნური ინტელექტი ქმნის ნამდვილ ახალ ამბებსაც (ნაყალბევის გარეშე), მაგრამ ესაა იარაღი, რომლითაც ნებისმიერი რამის შექმნაა შესაძლებელი.
კიდევ ერთი ახალი ტექნოლოგია, რომელსაც მალე ვიხილავთ ხელოვნური ინტელექტის მქონე უპილოტო საფრენი აპარატები და შეიარაღებაა. მას თავად შეეძლება მოწინააღმდეგის ცოცხალი ძალისა და ტექნიკის აღმოჩენა, გადევნება და განადგურება. სავარაუდოა, რომ მსგავს ტექნოლოგიას არათუ შორეულ ომებში, არამედ რუსეთ-უკრაინის ომშიც ვიხილავთ (თუ უკვე არ ვხედავთ, რაზეც მხოლოდ ზედაპირულად საუბრობენ).
გამოწვევებით სავსე ტექნოლოგიურ მომავალს ვადევნებთ თვალს, რომელშიც მოწინავე სახელმწიფო აშშ-ს მიღმა სწორედ ჩინეთი და რუსეთია. თუ რას შეიძლება მოველოდეთ მათგან და ვის გაუზიარებენ ისინი ამ ტექნოლოგიებს ჯერ კიდევ არაა ცნობილი. რუსეთი და ჩინეთი საინფორმაციო ომებში ძალიან დიდ რესურსებს დებენ.
მიყევი ბმულს - გიორგი კობერიძე
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way