USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
«Deutsche Welle» (გერმანია): „ორი უკრაინელი ქალის მკვლელობა გერმანიაში: პროკურატურის საბრალდებო დასკვნა ცოლ-ქმრის წინააღმდეგ“
дата:  334

გერმანულმა სამაუწყებლო კომპანიამ „დოიჩე ველემ“ (Deutsche Welle) თავის ვებ-გვერდზე 3 სექტემბერს გამოაქვეყნა სტატია სათაურით „ორი უკრაინელი ქალის მკვლელობა: პროკურატურის საბრალდებო დასკვნა ცოლ-ქმრის წინააღმდეგ“ (ავტორი - რომან სულიმა), რომელშიც გადმოცემულია 2024 წლის თებერვალში, ბადენ-ვიურტემბერგის მხარეში მომხდარი საზარელი მკვლელობის ისტორია. ტრაგიკულმა ფაქტმა დიდი გამოხმაურება ჰპოვა გერმანულ საზოგადოებაში.

გთავაზობთ პუბლიკაციას მცირე შემოკლებით:

მანჰეიმის პროკურატურამ, ჩატარებული გამოძიების საფუძველზე, ბრალდება წაუყენა გერმანელ ცოლ-ქმარს - 44 წლის ქალს და 43 წლის მამაკაცს - ორი უკრაინელი ქალის ერთობლივად მოკვლისა და ბავშვის გატაცების თაობაზე, რომელიც ბადენ-ვიურტემბერგის მხარეში მოხდა. დანაშაულის მიზეზი, როგორც ცნობილი ხდება, იყო ცოლ-ქმრის განუხორციელებელი სურვილი - ჰყოლოდათ შვილი, გოგონა, რომლის შემდეგ მათ, „არაუგვიანეს 2023 წლის მარტისა“, ჩაიფიქრეს და მოამზადეს გეგმა „მოეტაცებინათ ახალშობილი მდედრობითი სქესის ბავშვი, რომელსაც თავისად გაასაღებდნენ“.

დანაშაულის ისტორია: დააძინეს, მოკლეს და დაწვეს

როგორც პროკურატურაში აცხადებენ, ორმა ბრალდებულმა, ახლადაბადებული ბავშვის გატაცების მიზნით, ორი უკრაინელი ლტოლვილი მოკლა - 51 წლის ქალი და მისი 27 წლის ქალიშვილი, რომელიც რამდენიმე დღის ნამშობიარევი იყო. „ბავშვის გასატაცებლად მეტი შანსები რომ ჰქონოდათ, 44 წლის ქალი უკრაინელი ლტოლვილების მხარდამჭერი ჯგუფის წევრი გახდა და Telegram-არხის მეშვეობით, 2024 წლის იანვრის ბოლოს, დაუკავშირდა 27 წლის მსხვერპლს, როცა იგი თარჯიმანს ეძებდა გოგონას დაბადების წინ“, - ნათქვამია პროკურატურის მიერ გავრცელებულ ცნობაში.

პროკურატურის საბრალდებო დასკვნაში აღნიშნულია, რომ ბრალდებულებმა 27 წლის ქალიშვილისა და დედამისის მკვლელობა ბავშვის დაბადებიდან ერთ კვირაში განახორციელეს. „2024 წლის 6 მარტს, ცოლ-ქმარმა უკრაინელები რესტორანში მიიპატიჟეს და ორივე ქალს ჩუმად  დამამშვიდებელი პრეპარატი ჩაუყარეს. როცა ორივე უკრაინელმა თავი ცუდად იგრძნო, ცოლ-ქმარმა თვალთმაქცურად განაცხადეს, რომ ისინი საავადმყოფოში უნდა წაეყვანათ, ჩასვეს ავტომანქანაში და გულწასული ქალები ბად-შენბორნის ტბის ნაპირზე მიიყვანეს, 51 წლის ქალი იქვე მოკლეს, გვამი დაწვეს, მისი 27 წლის ქალიშვილი, რეინის ახლოს, ხოკენჰაიმის ტბასთან მიიყვანეს და ისიც მოკლეს, ჩვილი გოგონა კი სახლში წაიყვანეს. ამჟამად ბრალდებულებს წარდგენილი აქვთ ოფიციალური ბრალდება ორი პუნქტით - ერთობლივად ჩადენილი მეკვლელობისა და არასრულწლოვანის გატაცებისათვის.

ვინ არიან მსხვერპლნი?

მოკლულები დედა-შვილი მარინა და მარგარიტა სტეცენკოები არიან. ძებნის ოპერაცია მაშინ დაიწყო, როცა პოლიციამ 7 მარტს, მდინარე რეინთან ახლოს, 27 წლის მარგარიტა სტეცენკოს გვამი იპოვა. დაიწყეს ახალშობილის ძებნაც. 51 წლის მარინა სტეცენკოს ნახევრად დამწვარი გვამი კი ორკვირიანი ძებნის შემდეგ, 20 მარტს აღმოაჩინეს.

დედა, ბებია და შვილიშვილი რეინ-ნეკარის ოკრუგში, ლტოლვილთა განთავსების ცენტრში ცხოვრობდნენ მას შემდეგ, რაც ისინი გერმანიაში უკრაინიდან ჩავიდნენ, ომის გამო. პოლიციამ ცოლ-ქმარი 13 მარტს დააკავა, ახალშობილი გოგონა, საბედნიეროდ, უვნებელი აღმოჩნდა.

წყარო: https://p.dw.com/p/4kDVSa

 

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати