ბრიტანული საინფორმაციო სააგენტო „როიტერი“ (Reuters) აქტიურად ავრცელებს მასალებს ახლო აღმოსავლეთში შექმნილი მწვავე სიტუაციის ირგვლივ. ერთ-ერთ ასეთ მასალას წარმოადგენს ისრაელზე ირანის სარაკეტო თავდასხმის შესახებ სათაურით „ისრაელი ირანის მიმართ საპასუხო ზომების მიღების პირობას დებს“ (ავტორები - სტივენ შირი, პარისა ჰაფეზი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას:
ირანმა სამშაბათს, ღამით, ისრაელის მიმართულებით ბალისტიკური რაკეტების დიდი რაოდენობა გაუშვა. ეს ისრაელის მიერ თეირანის მოკავშირე "ჰეზბოლას" ლიდერებზე ლიბანში განხორციელებულ თავდასხმებზე პასუხი იყო.
ისრაელის არაერთ ქალაქში განგაშის სირენები ჩაირთო და იერუსალიმისა და მდინარე იორდანეს ველის მიმდებარედ აფეთქებების ხმა ისმოდა. მოქალაქეებმა თავშესაფრებს მიაშურეს.
ირანის "რევოლუციური გვარდიის" წარმომადგენლებმა განაცხადეს, რომ ირანმა ისრაელისკენ ათობით რაკეტა გაუშვა და თუკი ისრაელი ამაზე შურს იძიებს, პასუხი კიდევ უფრო "დამანგრეველი" იქნებოდა.
წამყვანი ირანელი ოფიციალური პირები საინფორმაციო სააგენტო "როიტერთან" საუბარში მოგვიანებით ამბობდნენ, რომ საჰაერო იერიშის გადაწყვეტილება ქვეყნის უმაღლესმა ლიდერმა აიათოლა ჰომეინიმ მიიღო. თავად ის კი უსაფრთხო და საიდუმლო ადგილას იმყოფება.
ისრაელის შეიარაღებული ძალების რადიოს განცხადებით, ისრაელის არმიამ ქვეყნის საჰაერო სივრცე თავდასხმამდე "დახურა". ისრაელის ტერიტორიას ირანიდან 200-ზე მეტი რაკეტა ესროლეს. "როიტერის" ჟურნალისტები ამბობენ, რომ ნახეს, როგორ დაარღვია ისრაელის საჰაერო სივრცე იორდანიის მიმართულებიდან წამოსულმა რაკეტებმა.
ისრაელი საპასუხო ზომების მიღების პირობას დებს. თეთრი სახლის მრჩეველმა ეროვნული უშიშროების საკითხებში ჯეიკ სალივანმა თქვა, რომ ვითარება სწრაფად იცვლება და ამერიკულ მხარეს ექნება კონსულტაციები ისრაელთან იმის თაობაზე, თუ როგორი იქნება მათი პასუხი ირანის თავდასხმაზე. სახელმწიფო დეპარტამენტი ამბობს, რომ ამერიკას ირანისგან შესაძლო თავდასხმის შესახებ არანაირი გაფრთხილება არ მიუღია.
ვითარება ახლო აღმოსავლეთში კიდევ ერთხელ მას შემდეგ დაიძაბა, რაც დაახლოებით ერთი წლის წინ დაჯგუფება "ჰამასის" მებრძოლები ისრაელში შეიჭრნენ და 1200-ზე მეტი ადამიანი დახოცეს, 240-ზე მეტი კი მძევლად წაიყვანეს. ისრაელმა ღაზის სექტორში საომარი მოქმედებები დაიწყო და "ჰამასს" ომი გამოუცხადა. ამ მოქმედებების შედეგად, "ჰამასის" მიერ კონტროლირებული ჯანდაცვის უწყების თქმით, სექტორში ათობით ათასი მშვიდობიანი მოქალაქე დაიღუპა. "ჰამასს" მხარს უჭერს ლიბანში მოქმედი დაჯგუფება "ჰეზბოლაც", რომელსაც თავის მხრივ ირანი უჭერს მხარს. "ჰეზბოლა" და ისრაელი ბოლო თვეების განმავლობაში თავს ერთმანეთს არაერთხელ დაესხნენ. თუმცა კონფლიქტში ირანის პირდაპირი ჩარევა დასავლეთში ზრდის შიშს, რომ რეგიონში კონფლიქტი შესაძლოა გაფართოვდეს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.