USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
ელიზაბეტ მეორე გაგარინზე - სასახლის პროტოკოლი მიწიერი ადამიანებისთვის მოქმედებს, გაგარინი კი ზეციური ადამიანია
дата:  1836
კოსმოსში გაფრენის შემდეგ, იური გაგარინი მთელი მსოფლიოს მასშტაბით ზეპოპულარული ადამიანი და სასურველი სტუმარი გახდა, პრაქტიკულად ყველა ქვეყანაში ! 1961 წლის 11 ივლისს იგი დიდ ბრიტანეთშიც მიიწვიეს, თუმცა არა სამეფო კარმა, არამედ მეტალურგთა პროფკავშირებმა.
 
ეს ამბავი მოედო მთელს ბრიტანეთს, გაგარინის დასახვედრად გამოსულმა ადამიანებმა 20 კილომეტრიანი გზა აეროპორტიდან საბჭოთა საელჩომდე, გადაავსეს და მხურვალედ ესალმებოდნენ კოსმოსში პირველ გამსვლელ ადამიანს .
 
გაგარინი შეხვდა მანჩესტერელ მეტალურგებს, შემდეგ სამეცნიერო წრეებს, მასწავლებლებს, მსუბუქ მრეწველობაში დასაქმებულებს, ასევე სხვა არაერთი პროფესიის წარმომადგენლებს და საწარმოებსაც ესტუმრა. ადგილობრივი მედია მოხიბლული იყო საბჭოთა კოსმონავტის უშუალობით და ნიჭით, დაემყარებინა ძალიან თბილი კონტაქტი ნებისმიერ ადამიანთან.
 
სამეფო კარმა სასწრაფოდ გადაწყვიტა გაგარინისთვის აუდიენცია დაენიშნა. შედგა სპეცპროტოკოლი, განრიგი და სადილი დედოფალთან ერთად. გაგარინს რომ ეს შეატყობინეს, მან დაღლილობის მიუხედავად გაიღიმა და თქვა: „რახან საჭიროა, ვესტუმრებით“.
 
საინტერესოა, რომ იქამდე, თითქმის 200 წლის მანძილზე გაწერილი საპატიო სტუმრის მიღების ცერემონია, წვრილმანებამდე იყო გაწერილი და არასოდეს არ დრღვეულა, გაგარინის ვიზიტისას კი ეს ყველაფერი თავდაყირა დადგა.
 
იმდენად დიდი იყო პირველი კოსმონავტისადმი ინტერესი, რომ სასახლის მომსახურე პერსონალს პროტოკოლის დარღვევით, უფლება მისცეს კიბეების აქეთ-იქეთ დამდგარიყვნენ და მისალმებოდნენ სტუმარს.
 
დედოფალთან ასევე პროტოკოლით გათვალისწინებული ოფიციალური საუბარი, სულ რამდენიმე წუთში დასრულდა, რადგან იური ძალიან უბრალოდ, გულღიად და მახვილგონივრულად საუბრობდა, რამაც ყოველგვარი საზღვრები და ეტიკეტები მოშალა. შესაბამისად დედოფალმა სასადილო მაგიდასთან დასხდომისას, თავად დაარღვია განაწესი და საბჭოთა კოსმონავტი გვერდით მოისვა, პრინცი ფილიპი კი საპირისპირო მხარეს დაჯდა. გაგარინისთვის რა თქმა უნდა უცხო იყო სამეფო სუფრის სერვირება, თავისი ნაირნაირი თეფშებით, თუ დანა-ჩანგალ-კოვზებით. ამიტომ სალათის გადაღებისას განაცხადა: „მოდით რუსულად ვჭამოთ ?!“ და უბრალოდ კოვზი დაიხმარა. დედოფალმა ამაზე გაიღიმა და სადილზე დამსწრეთ მიმართა: „ბატონებო, მოდით გაგარინისეულად ვჭამოთ“ !
 
 
მიღების დასრულების შემდეგ დედოფალმა კიდევ ერთხელ დარღვია პროტოკოლი და გაგარინთან ერთად ფოტოც გადაიღო. გაოცებულ დამსწრეთ კი უთხრა, რომ: „სასახლის პროტოკოლი მიწიერი ადამიანებისთვის მოქმედებს, გაგარინი კი ზეციური ადამიანია, ამიტომ აქ არაფერი არ დარღვეულა“.
 
ვიზიტი დიდ ბრიტანეთში მთელი კვირა გაგრძელდა და სადაც არ უნდა ჩასულიყო იური გაგარინი, მას აღფრთოვანებული ხალხის მასები ხვდებოდა. მისი ვოიაჟის ამსახველი მასალები იბეჭდებოდა პრესაში, რომლებსაც მკითხველები მაშინვე იტაცებდნენ.
 
„დეილი მაილი“ - „ძვირფასო იური, გვაპატიე ჩვენი პროტოკოლი ! თუმცა, ჩვენ აქამდე არასოდეს დავხვედრივართ ადამიანს კოსმოსიდან“
 
„დეილი მირორი“ - „რა პროტოკოლი ? რის ეტიკეტი ? დიდი ბრიტანეთის ყველა მოქალაქე უსაზღვროდ ბედნიერი იქნება, თუკი დედოფალი იური გაგარინს რაინდის წოდებას მიანიჭებს“.
 
და ბოლოს გაგარინით მოხიბლულმა ელიზაბეტ მეორემ სსრკ-ს მაშინდელ პირველ პირს ნიკიტა ხრუშჩოვს ასთი შეტყობინება გაუგზავნა: „მისტერ ხრუშჩოვ, ჩვენ კიდევ წარმოვიდგენთ, თუ როგორ შეძელით კოსმოსში გასაფრენი რაკეტის შექმნა, მაგრამ სად იპოვნეთ ასეთი მომხიბვლელი მამაკაცი-კოსმონავტი ?“
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати