USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Тбилиси
დემენცია - რუანდელი ტუტსის ტომის ხალხისთვისაც აქტუალური თემაა
дата:  376
დემენცია - რუანდელი ტუტსის ტომის ხალხისთვისაც აქტუალური თემაა. ათეული წლები ელოდნენ, როდის დაიჭერდნენ ფელისიენ კაბუგას და საკადრისად დასჯიდნენ, მაგრამ ჰააგის სასამართლომ გადაწყვიტა, რომ მას დემენცია ჭირს და ამის გამო განაჩენს არ გამოუტანენ. პატიმრის ადვოკატებმა დაამტკიცეს, რომ კაბუგა გონებაჩლუნგია და მას აღარაფერი ახსოვს..
რა დაავიწყდა კაბუგას?
რუანდაში „ათასი ბორცვის რადიო“ გააკეთა და ეს რადიო ქვეყნის ახალგაზრდებში პოპულარული გახდა. მაშინ, რუანდაში ტელევიზორი იშვიათად ვინმეს თუ ჰქონდა. რადიოს შექმნის მიზნად გამოცხადდა -სამოქალაქო თანხმობის მიღწევა. დაწერა პროექტი და კონრად ადენაუერის ფონდმა გრანტი გამოუყო.
პირველად, რუანდაში ბელგიის ელჩმა ატეხა განგაში. საკუთარი ხელისუფლება და საერტაშორისო ორგანიზაციები გააფრთხილა, თუ ეს რადიო არ ჩაიხშო, რუანდაში გენოციდი გარდაუვალიაო. სახელმწიფო დეპარტამენტმა ბელგიელის შეშფოთება არ გაიზიარა, მაგ რადიოდან ყველაზე ობიექტურ ინფორმაციას ვიღებთო.გაერო-მ ფინანსებზე დაიჩივლა, რადიოს ჩახშობა ძვირი დაგვიჯდებაო. სხვებმა თქვეს, რადიოს გათიშვა თავისუფალი სიტყვის ჩახშობაა და ასე არ ივარგებსო.
„ათასი ბორცვის რადიოში“ სულ ხუტუს ტომის ხალხი მუშაობდა თანამოქალაქე ტუტსის ტომის ხალხის დეჰუმანიზაციის პროპაგანდას ეწეოდნენ. „ტარაკნები, რომლებიც უნდა გავჟლიტოთ,“- აცხადებდნენ რადიოეთერში.
მას შემდეგ, რაც ხუტუს ტომი ტუტსის ტომს ტავს დაესხა, რადიო ზუსტი თავდასხმების კოორდინაციას ეწეოდა. მსმენელებს ზუსტად ეუბნებოდნენ მისამართებს, თუ სად გახიზნულიყვნენ ტუტსის შეშინებული ხალხი.
ას დღეში მილიონამდე ადამიანი დახოცეს. აღმოჩნდა, რომ იმ დასახლებულ პუნქტებში სადაც რადიოს უსმენდნენ, ათი პროცენტით მეტი მკვლელობა მოხდა, ვიდრე სხვაგან. 23 პროცენტით მეტს კლავდნენ იმ ადგილებში, სადაც რადიო არ იჭერდა და აქაურები ამბებს მეზობელი სოფლების რადიო მსმენელებისგან გებულობდნენ.
საერთაშორისო ტრიბუნალმა რადიოს ჟურნალისტები, რედაქტორები და მეპატრონე გაასამართლა ან ახლა ასამართლებს. სამ მათგანს შუღლის გაღვივებისთვის ოცდაათ წელზე მეტი ხნით პატიმრობა მიესაჯა. კაბუგას დაპატიმრებისთანავე ადვოკატებმა დაიწყეს მტკიცება, რომ ბრალდებულის გასამართლება არ შეიძლებოდა, რადგან მას დემენცია ჭირდა. ფელისიენ კაბუგა ვეღარ იხსენებდა რუანდაში როგორ დააფინანსა რადიო, რომელიც ტუტსის ტომის ხალხს გასაწყვეტ ტარაკანებად მოიხსენიებდა და თავისისვე დაფინანსებულ შეიარაღებულ რაზმებს მათი დახოცვისკენ მოუწოდებდა. ტუტსის ხალხი უმეტესად მაჩეტებით დახოცეს. ეს მაჩეტებიც მეზობელ ქვეყნებში კაბუგამ შეიძინა.
რუანდის საერთაშორისო ტრიბუნალის წინაშე კაბუგა 26 წლიანი ძებნის შემდეგ წარსდგა. ის საფრანგეთში დააპატიმრეს,სადაც ყალბი პასპორტით ცხოვრობდა. ათასობით რუანდელი კაბუგას გასამართლებას ელოდა, მაგრამ განაჩენი არ იქნება: სამიდან ორმა მოსამართლემ ჩათვალა, რომ მას დემენცია აქვს.
დემენცია კი დაუდასტურდა, მაგრამ ამის გამო სახლში არ გაუშვიათ, პროცესი გრძელდება. კაბუგა ექიმების მეთვალყურეობის ქვეშ ჰააგის ციხეში იმყოფება. 87 წლის უნდა იყოს, თუმცა ადვოკატები 90-ს ამბობენ, უმატებენ წლებს, რომ უფრო ხანდაზმული გამოჩნდეს.
პ.ს
არის მეორე გნიდაც, სამართლიანობის აღდგენის კომისიას უთხრა, ოცი ათასი ადამიანი, მათ შორის ბავშვები, პირადად დავხოცეო და დღეს მღვდელია, ხალხი ფულს წირავს და აღსარებებს იბარებს.. სხვა დროს დავწერ მაგაზე
მიყევით ბმულს - ბესო კურტანიძე
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати