USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
ჩინური კონსორციუმი სხვადასხვა დროს WB-ის, ADB-ისა და აფრიკის განვითარების ბანკის შავ სიებში მოხვდა
Date:  314

ანაკლიის ღრმაწყლოვანი პორტის ინვესტორის საერთაშორისო კონკურსში გამარჯვებულად ჩინური კონსორციუმი China Communications Construction Company Limited-ი (CCCC) გამოვლინდება, რომელმაც სახელმწიფოს საბოლოო საინვესტიციო წინადადება წარუდგინა.

CCCC ამ პროექტს კონსორციუმის მეშვეობით განახორციელებს, რომლის შემადგენლობაშიც შედიან მისი შვილობილები China Harbour Investment PTE, ხოლო სამშენებლო თვალსაზრისით ქვეკონტრაქტორი CCCC-ის შვილობილი China Road and Bridge Corporation-ი იქნება.

პორტის პირველი ფაზის საინვესტიციო მოცულობა 600 მილიონ დოლარს შეადგენს. პროექტის პირველი ფაზის მიხედვით უნდა აშენდეს პორტი, რომლის გამტარიანობაც წლიურად 7 მილიონი ტონა ტვირთების და 600,000 კონტეინერის მომსახურება იქნება.

CCCC ერთ-ერთი უმსხვილესი გლობალური საინჟინრო კომპანიაა, რომელიც სხვადასხვა საერთაშორისო საფინანსო ინსტიტუტის მიერ დაფინანსებულ პროექტს ახორციელებს. დონორები საეჭვო, თაღლითური, კორუფციული ან სხვა შესაბამისობის დარღვევების შემთხვევაში კონტრაქტორი კომპანიების დაბლოკვას და გარკვეული პერიოდით მათ შავ სიაში შეყვანას ახორციელებენ. მსოფლიო ბანკის, აზიის განვითარების ბანკისა (ADB) და აფრიკის განვითარების ბანკის შავ სიაში სხვადასხვა დარღვევების გამო CCCC და მისი შვილობილები მოხვდნენ.

თაღლითობა ფილიპინებში და მსოფლიო ბანკის შავი სია - 2011 წელი

მსოფლიო ბანკმა CCCC და მისი შვილობილები ფილიპინების გზების გაუმჯობესების პროექტში თაღლითური პრაქტიკის გამო, 2011 წელს 6 წლით შეიყვანა შავ სიაში რა პერიოდის განმავლობაშიც კომპანიას და მის შვილობილებს მსოფლიო ბანკის მიერ გამოცხადებულ პროექტებსა და ტენდერებში მონაწილეობა შეზღუდული ჰქონდათ.

ამასთან, მსოფლიო ბანკმა ჯერ კიდევ 2009 წელს შეიყვანა CCCC-ის შვილობილი China Road and Bridge Corporation-ი შავ სიაში რვა წლის ვადით.

მსოფლიო ბანკმა აღნიშნა ის პოზიტიური ცვლილება, რაც 2011 წელს ჩინეთის პარლამენტის მიერ კრიმინალურ კოდექსში შეტანილ ცვლილებას უკავშირდებოდა, რაც ჩინური კომპანიების მხრიდან უცხო ქვეყნის მაღალჩინოსნებისთვის ქრთამის შეთავაზების კრიმინალიზებას ახდენდა. 2011 წლამდე აღნიშნული პრაქტიკა სამართალდარღვევას არ წარმოადგენდა.

კორუფცია კონგოში - 2014 წელს CCCC-ის შვილობილი CFHEC აფრიკის განვითარების ბანკმა შავ სიაში შეიყვანა

2014 წლის დეკემბერში აფრიკის განვითარების ბანკმა გამოაქვეყნა გადაწყვეტილება CCCC-ის შვილობილის China First Highway Engineering Co-ს შავ სიაში შეყვანასთან დაკავშირებით. აფრიკის განვითარების ბანკის განცხადების თანახმად, მათ გამოავლინეს კორუფციული დარღვევები კონგოში China First Highway Engineering Co-ს პროექტში, რასაც თავად კომპანიის მხრიდან დარღვევის აღიარებაც მოჰყვა. კომპანიის მხრიდან დანაშაულებების აღიარებას აფრიკის განვითარების ბანკსა და China First Highway Engineering Co-ს შორის მორიგებაც მოჰყვა, რის შედეგადაც კომპანია შავ სიაში სამი წლით მოხვდა, ამასთან შავ სიაში ყოფნის ერთი წლით შემცირება კომპანიას ბანკისთვის $18.86 მილიონი დოლარის კომპენსაციის გადახდით შეეძლო. ამავე გადაწყვეტილებით აფრიკის განვითარების ბანკმა CCCC-ის, ანუ China First Highway Engineering Co-ს მშობელ კომპანიას შიდა კონტროლის მექანიზმების გაძლიერებისკენ მოუწოდა.

თაღლითობა ნეპალში და აზიის განვითარების ბანკის (ADB) შავი სია - 2021 წელი:

2021 წლის 21 დეკემბერს აზიის განვითარების ბანკმა (ADB) ნეპალის აეროპორტის გაფართოების პროექტში თაღლითური ქმედებების გამო სამი ჩინური კონტრაქტორის შავ სიაში შეყვანის გადაწყვეტილება მიიღო. სიაში შეყვანილ კომპანიებს შორის არის China Harbour Engineering Company-ი, რომელიც CCCC-ის შვილობილია. მიღებული გადაწყვეტილება თაღლითობასა და სავარაუდო კორუფციაში მონაწილეობას უკავშირდებოდა.

წყარო:https://bm.ge/

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way