USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Тбилиси
ბავშვობა, დაუვიწყარი ამბები, 83:93
дата:  4238
ერთხელაც გადავუხვიოთ ფეხბურთიდან კალათბურთისკენ. 1987 წელი, სსრკ ჩემპიონატის სუპერფინალი...
 მაშინ ასე იყო, ორ მოგებამდე. და იმ წლებში სისტემატურად ხვდებოდნენ ლიტვური კაუნასის ჟალგირისი და მოსკოვის ცსკა. სენა-პროსტივით, სელტიკ-რეინჯერსივით იყვნენ...
 
ხან ერთი იგებდა, ხან მეორე, მაგრამ აი, 1985 და 1986-ში ზედიზედ ორჯერ მოიგეს ლიტველებმა. დადგა 1987. პირველი თამაში კაუნასში ცსკა-მ მოიგო, მერე მოსკოვში ჟალგირისმა დაატრიალა და სერიაში ანგარიში გათანაბრდა. და ბოლო, გადამწყვეტი თამაში ისევ მოსკოვში...
 
გუშინდელი დღესავით მახსოვს ის მესამე მატჩი. სოფელში ვიყავით, შავ-თეთრი ტელევიზორი თავისი პე-ტე-კით და განწყობა: თითქმის მთელი თამაში არმიელები იგებდნენ. 16 ქულითაც კი იყვნენ წინ. არადა ჟალგირისი მიყვარდა...
 
მაშინ ბავშვი ვიყავი და ისედაც იმ წელს არაფერი დაძაბულობა, ან ეროვნული მოძრაობა არ იგრძნობოდა. უბრალოდ, უფრო ლამაზად თამაშობდნენ და შეიძლება გვარების გამოც... ისით და უსკასით დამთავრებულები.
 
საიდანღაც მეორე სუნთქვა, საოცარი ჩაგდებები და ჟალგირისი დაეწია. ჟალგირისის ხუთეული იყო: რიმას კურტინაიტისი, ვალდემარას ხომიჩუსი, სერგიუს იოვაიშა, გინტარას კრაპიკასი, არვიდას საბონისი... ყველა მაგარი იყო, მაგრამ ცენტრი საბონისი - სხვა მოვლენა. წაუვიდა და წაუვიდა თამაში ლიტველ გიგანტს. ვეღარ გააჩერეს.
 
ცსკა-ს ჰყავდა ვალერი ტიხონენკო, სერგეი ტარაკანოვი, ვიქტორ პანკრაშკინი, საშა ვოლკოვი და უზარმაზარი ვლადიმირ ტკაჩენკო.
აი ის, ნუგზარ ჯუღელის "გინდა ახტი, გინდა დახტი, ტკაჩენკო მაინც ტკაჩენკოა"
 
მოკლედ, ჟალგირისი დაეწია და მახსოვს, პირველად გავიდა წინ წუთნახევრით ადრე! ბოლო შეტევა, ოთხი-ხუთი წამია დარჩენილი და ჟალგირისი 3 ქულით იგებს. და ამ დროს ვოლკოვმა ჩააგდო ურთულესი პოზიციიდან. უფარებდნენ და მაინც ჩააგდო - 83:83. ერთ-ერთი გიჟური სამიანი, რაც დამამახსოვრდა.
 
დაიწყო დამატებითი დრო და როგორ დასრულდა? 10:0 ჟალგირისმა მოიგო. ბურთი არ ჩააგდებინეს მოსკოველებს, გააქრეს ტკაჩენკო... საბონისის ცეკვაც მაგარი იყო. ჟალგირისი ზედიზედ მესამედ გახდა ჩემპიონი.
 
და რადგან ჟალგირისზე ვწერ, ერთსაც დავამატებ. მეორე წელს, 1988-ში, სპორტის სასახლეში იყო სიგიჟე თამაში. თბილისის დინამო ამ სუპერგუნდს პირველი ნახევრის მერე 8 ქულას უგებდა.
მახსოვს, რა დღეში იყვნენ ქომაგები დარბაზში. განახლდა თამაში და... მახსოვს, მინიმუმ ათი ქულით წავაგეთ.
 
(ფოტოზე: 11 ნომრები საბონისი და ტკაჩენკო, ბურთით 13 ნომერი ხომიჩუსი და წინ ტიხონენკო)
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати