რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 9 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ეცადეთ, რომ ამ დღეს მოვლენების შუაგულში იტრიალოთ. დისკუსიებში ჩაერთეთ, საკუთარი მოსაზრებები გამოხატეთ, კორპორატიულ ღონისძიებებს დაესწარით და იმხიარულეთ. გირჩევთ პირად ურთიერთობებში მეტი მოთმინება გამოიჩინოთ და ახლობელი ადამიანი არ გაანაწყენოთ. შესანიშნავი ინტუიციის წყალობით არც კონკურენტების დაგებულ მახეში გაებმებით და არც სერიოზულ შეცდომებს დაუშვებთ, მაგრამ ბასრ საგნებთან განსაკუთრებული სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
გართობისა და დასვენებისთვის ხელსაყრელი დროა. თქვენი იდეის განხორციელებას სამომავლოდ ნუ გადადებთ, თორემ შეიძლება ამის გაკეთება ვეღარ შეძლოთ. ამ დღეს გაცნობილი ადამიანები დიდ თავგადასავალსა და საინტერესო შეგრძნებებს გპირდებიან. შეეცადეთ დაასრულოთ ის, რაც დღეს დაიწყეთ - ამით წარსულის კარმული ვალებს დახურავთ და სიახლის მისაღებად მოემზადებით.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
უმჯობესია სამომავლოდ გადადოთ ის, რისი გაკეთებაც არ გსურთ. თავი შეიკავეთ ახალი ნაცნობობისგან, რომელიც ბევრ პრობლემას მოგიტანთ. გახსოვდეთ საკუთარი ოჯახი - საყვარელ ადამიანებს ახლა თქვენი დახმარება სჭირდებათ. სურვილის შემთხვევაში კომპრომისის მიღწევა ან ყველასთვის მოსაწონი გადაწყვეტილების პოვნა შესაძლებელია.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
მცირე, მაგრამ მნიშვნელოვანი დავალებები თქვენს ყურადღებას მოითხოვს. ეცადეთ არ იზარმაცოთ და რაც შეიძლება მეტი პრობლემა მოაგვაროთ. ყურადღება მიაქციეთ ჯანმრთელობას - შესაძლებელია გაციება. ამ დღეს გექნებათ საშუალება მთელი თქვენი უნარები გამოავლინოთ. კაცებმა ყურადღება მიაქციეთ ქალბატონებთან ურთიერთობას – ამ დღეს უთანხმოების დასრულების და მშვიდობის აღდგენის შანსი გექნებათ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
სასიკეთო ცვლილებების დროა. თუ სახელმწიფო უწყებაში დასაქმებული ხართ და კარიერულ წინსვლაზე ოცნებობთ, ეცადეთ ამ მომენტით ისარგებლოთ. თქვენი მჭევრმეტყველება, პიროვნული ხიბლი და ადამიანების დარწმუნების უნარი მიზნების მიღწევაში დაგეხმარებათ. ნათესავებთან და საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობაში სირთულეები გელით. ყურადღება მიაქციეთ საკუთარ გარეგნობას - მშვენიერი დღეა კოსმეტიკური პროცედურების ჩატარებისთვის.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
გამორიცხული არ არის, რომ ამ დღეს ეჭვიანობის სცენები ნახოთ და ღალატზე ცრუ ბრალდებები მოისმინოთ. ეს დიდხანს არ გაგრძელდება და საბოლოოდ, პარტნიორთან შეთანხმებას და ყველაფრის გარკვევას შეძლებთ. მშვენიერი დღეა ახალი პროფესიის შესწავლისთვის. მზად ხართ იმისთვის, რომ წესები დაარღვიოთ და თამამი ექსპერიმენტები ჩაატაროთ, რაც განსაკუთრებით მიმზიდველს გხდით საპირისპირო სქესის წარმომადგენლებისთვის.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
მოულოდნელობებით სავსე დღეა, რომელიც საგულდაგულოდ შედგენილ გეგმებს დაგირღვევთ. გადაწყვეტილების მიღებისას ეცადეთ მოსალოდნელ შედეგებზე იფიქროთ. გაითვალისწინეთ, რომ გაუმართლებელი რისკებითა და შეცდომებით სავსე, საშიში დღეა. მოერიდეთ მანქანის სწრაფად მართვას და ნებისმიერ რისკს. ამ დღეს არაფერი დაგეგმოთ, რადგან ბევრ თქვენს იდეას ასრულება არ უწერია.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
სტაბილური შემოსავალი დიდი ხნის განმავლობაში უზრუნველყოფილია. შეგიძლიათ მივლინება შვებულებას შეუთავსოთ და ორმაგი სიამოვნება მიიღოთ. თქვენთვის ოჯახი ენერგიისა და თავდაჯერების უსაზღვრო წყაროა. ძველ მეგობრებს შეხვედრის დროს ეცადეთ წარსული წყენა, უთანხმოება და დაპირისპირება არ გაიხსენოთ. მარტოხელა მორიელებს რომანტიკული ნაცნობობა ელით. თუ სერიოზულ ურთიერთობას ეძებთ, მოვლენები არ უნდა დააჩქაროთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს ყურადღების ცენტრში ყოფნას უნდა მოერიდოთ - ძალიან ბევრი შურიანი და ბოროტი ადამიანი გადევნებთ თვალს. იღბალი თქვენს მხარეზეა, არ ინერვიულოთ. ცოტა მეტი ძალისხმევა და მიიღებთ შედეგს, რომელზეც ადრე მხოლოდ ოცნება შეგეძლოთ. გავლენიან ადამიანებთან ურთიერთობა არა მხოლოდ ძლიერ მფარველებს და მოკავშირეებს გაპოვნინებთ, არამედ ახალ მიზნებსაც გაგიჩენთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ხელსაყრელი დღეა პრაქტიკული საკითხების გადასაჭრელად. გირჩევთ, მთელი ყურადღება მიმდინარე საქმეებზე გაამახვილოთ და გრანდიოზული პროექტების დაწყებისგან თავი შეიკავოთ. შესაძლოა, შორეული საქმიანი პარტნიორისგან მნიშვნელოვანი სიახლე შეიტყოთ. ხელსაყრელი დღეა მეგობრული შეკრებებისა და რომანტიკული პაემნებისთვის, თუმცა ზოგჯერ განმარტოება და ფიქრიც გჭირდებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ენერგიით სავსე ხართ და ნებისმიერ დავალებას ადვილად უმკლავდებით. არსებობს შესაძლებლობა, რომ ფინანსური ან კარიერული მდგომარეობა გაიუმჯობესოთ. ინტუიცია გიკარნახებთ, უკეთესი შედეგების მისაღწევად ძალისხმევა საით მიმართოთ. ამ დღეს არა მხოლოდ პროფესიულ სფეროში, პირად ურთიერთობებშიც ლიდერის თვისებებს ავლენთ. თქვენი ძალისხმევა დაფასდება, მაგრამ მატერიალურ სარგებელს ჯერჯერობით არ უნდა ელოდოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
თუ სამსახური დაკარგეთ, არ ინერვიულოთ. თქვენს გარემოცვაში არიან ადამიანები, რომლებსაც თქვენთან სერიოზული და ხანგრძლივი თანამშრომლობა სურთ. ენდეთ საკუთარ ინტუიციას და ზუსტად იქ მიგიყვანთ, სადაც გსურთ. შეიძლება მცირე სირთულეები შეგხვდეთ, მაგრამ არ უნდა დანებდეთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.