რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 9 აგვისტოსათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
მთელ დღეს ცდუნებებთან ბრძოლაში გაატარებთ. მოერიდეთ საკუთარი სიმართლის ნებისმიერი გზით მტკიცებას, რაც შეიძლება დაპირისპირებით დასრულდეს. ენდეთ საკუთარ ინტუიციას და ის სწორ გადაწყვეტილებას გიკარნახებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
სანდო და კეთილსინდისიერი თანამშრომელი ხართ და მენეჯმენტი გაფასებთ. ეცადეთ, ამ ვითარებით კარიერული ზრდისა და ხელფასის მომატებისთვის ისარგებლოთ. თუ ფინანსური ინვესტიციების განხორციელებას გეგმავთ, შეცდომების თავიდან ასაცილებლად რჩევა გამოცდილ ადამიანებს დაეკითხეთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს ფინანსურ რჩევებს არ უნდა ენდოთ და მხოლოდ საკუთარი თავის იმედი უნდა გქონდეთ. გადაწყვეტილების მიღებამდე ეცადეთ, საქმის ყველა დადებითი და უარყოფითი მხარე შეაფასოთ. შესაძლოა, კონკურენტები თქვენი რეაქციის სისწრაფით გააოცოთ. მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილების მიღებისთვის არახელსაყრელი დღეა, ამიტომ გირჩევთ, ცოტა ხანი მოიცადოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
რთული დღეა. საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობაში გარკვეული დაძაბულობა გელით - შეიძლება პარტნიორს დაუმსახურებლად გული ატკინოთ. ამიტომ ეცადეთ, დღეს ჩვეულებრივზე მეტად თავშეკავებული იყოთ და საკუთარი ემოციები აკონტროლოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ყველაზე მეტად კონფლიქტურ სიტუაციებს უნდა მოერიდოთ. ეცადეთ დისციპლინა და თავშეკავება გამოიჩინოთ, რათა სამსახურში დაძაბულობა თავიდან აიცილოთ. ხელსაყრელი დროა, ჯანმრთელობის გაკაჟებაზე იფიქროთ. კარგი იქნება, თუ ოჯახის წევრებსაც აიყოლიებთ..
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ოჯახში ყველაფერი კარგადაა. როგორც ჩანს, ყველა პატარა პრობლემა, რომელიც მოსვენებას გიკარგავდათ, ნელ-ნელა ქრება. ნუ ეცდებით მომხდარის გაანალიზებას, რადგან ამან შეიძლება პასუხზე მეტი კითხვა გააჩინოს. გახსოვდეთ, რომ მეგობარი გასაჭირში არ უნდა მიატოვოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
თუ მარტო ცხოვრება გაგიგრძელდათ, დროა საკუთარ ცხოვრებაში რაღაცები შეცვალოთ. დაოჯახებულ სასწორებსაც მძიმე დრო უდგათ - ერთმანეთის გვერდით ცხოვრობთ, მაგრამ ერთმანეთისთვის ვერ იცლით. დროა ცხოვრებაზე პასუხისმგებლობა აიღოთ, რათა პრობლემები არ შეგექმნათ. ფინანსური მდგომარეობის მხრივ სანერვიულო არაფერი გაქვთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
რამდენიმეწლიანი რომანტიკული ხეტიალის შემდეგ, „ღუზა ჩაუშვით“ და, სავარაუდოდ, ცხოვრების მომავალი მეგზურიც იპოვეთ. კოლეგის გეგმები შეიძლება სახიფათოდ მოგეჩვენოთ. ამ ადამიანს საკუთარი დღის წესრიგი აქვს, რომელიც სხვების საჭიროებებსა არ ითვალისწინებს. გახსოვდეთ, რომ თქვენი ინტუიცია კარგად მუშაობს და თუ ხვდებით, რომ ვინმესგან თავი შორს უნდა დაიჭიროთ, ასეც მოიქეცით.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
შესაძლოა ჯანმრთელობის უმნიშვნელო პრობლემა შეგექმნათ, რომელიც შესვენებას გაიძულებთ. ახალი პროექტების წარმატებით დასრულებისთვის გირჩევთ, კოლეგების რჩევებს ყურადღებით მოუსმინოთ. ახალი ცოდნა, რომელსაც წიგნებიდან, დოკუმენტური ფილმებიდან ან ადამიანებთან საუბრებიდან მიიღებთ, შეიძლება ძალიან გამოგადგეთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
შესაძლებელია რთული ამოცანის წინაშე აღმოჩნდეთ. იმაზე, თუ როგორ მოაგვარებთ მას, ბევრი რამ იქნება დამოკიდებული. ეცადეთ თქვენი გადაწყვეტილება კარგად გააზრებული იყოს, რადგან მისი შედეგები ძალიან დიდხანს გაგყვებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
თუ თქვენი და თქვენი მეგობრების აზრები ერთმანეთს ხშირად არ ემთხვევა, ეცადეთ, საკუთარი პოზიცია სხვების კრიტიკის გარეშე გამოხატოთ და თავაზიანი დიალოგი უზრუნველყოთ. გახსოვდეთ, რომ ცხოვრების სხვადასხვა ეტაპზე მეგობრები ყოველთვის თქვენ გვერდით იყვნენ და ეს უნდა დააფასოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს ნებისმიერ მცირე წყენაზე საკუთარ თავში იკეტებით. ამის ნაცვლად, ოპონენტთან დიალოგი უნდა სცადოთ. წარმატებისკენ მიმავალ გზაზე რამდენიმე დაბრკოლება შეგხვდებათ, მაგრამ სწორად მოქმედების შემთხვევაში მათ გადალახვას შეძლებთ. შეიძლება თქვენთან ვინმე მოვიდეს საინტერესო და სასარგებლო ინფორმაციით, რომელიც ძალიან გამოგადგებათ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.