ვერძი
ამ დღეს მნიშვნელოვანია საკუთარი მოქმედებები აკონტროლოთ და შეცდომები თავიდან აიცილოთ. გაითვალისწინეთ, რომ ერთმა პატარა შეცდომამაც კი შეიძლება გააფუჭოს შთაბეჭდილება, რომლის მოხდენასაც ცდილობთ. მოერიდეთ ადამიანებს, რომლებიც თქვენით მანიპულირებას ცდილობენ – ისინი ამ დღეს უჩვეულოდ აქტიურდებიან. გირჩევთ, ნაკლები ილაპარაკოთ და მეტი მოისმინოთ. გუნდურად მუშაობა ნაყოფიერი და წარმატებული იქნება.
კურო
ეს დღე რომ წარმატებული იყოს, სამოქმედო გეგმა უნდა შეადგინოთ და ნაბიჯ-ნაბიჯ მიჰყვეთ. მცირე უსიამოვნებებმა შეიძლება განწყობა გაგიფუჭოთ და ემოციური სტრესი გაზარდოს. გირჩევთ საკუთარი ქმედებები და შესრულებული სამუშაო საგულდაგულოდ აკონტროლოთ - ამ დღეს შეცდომების დაშვების უფლება არ გაქვთ. გარშემომყოფების ჩარევამ შეიძლება მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილების მიღებაში ხელი შეგიშალოთ.
ტყუპები
მოერიდეთ ახალი საქმის დაწყებას, სანამ ძველი არ დაგისრულებიათ. შესაძლოა, მეგობრების დახმარებით იპოვოთ პასუხი კითხვაზე, რომელიც დიდი ხანია გაწუხებთ. გირჩევთ, საკუთარ პროექტში კოლეგები ან ის ადამიანები ჩართოთ, რომლებსაც ყველაზე მეტად ენდობით – ისინი დავალებას შესანიშნავად გაუმკლავდებიან. სასურველია, რომ ცოტა ხნით განმარტოვდეთ და საკუთარ ინტუიციას უსმინოთ.
კირჩხიბი
თქვენს წამოწყებას თავიდანვე უამრავი სირთულე და დაბრკოლება ელის. თუ სირთულეების მიუხედავად არ დანებდებით, მიზანს აუცილებლად მიაღწევთ. ეცადეთ, ვარსკვლავების კეთილგანწყობა თქვენთვის სასარგებლოდ გამოიყენოთ და თაროზე შემოდებული, გაჭიანურებული საქმეები დაასრულოთ. წარუმატებლობის შემთხვევაში, ეცადეთ, ბრაზი უდანაშაულო ადამიანებზე არ იყაროთ.
ლომი
თუ მოინდომებთ, ამ დღეს შეიძლება ძალიან საჭირო და სასარგებლო ადამიანების კეთილგანწყობა და მხარდაჭერა მოიპოვოთ. სევდიანი მოგონებები და წარსულის შეცდომებზე ფიქრი მუშაობაში ხელს გიშლით. გამონახეთ დრო საყვარელ ადამიანთან გულწრფელი საუბრისთვის - ეს ახლა ორივეს გჭირდებათ. გირჩევთ, წვრილმან უსიამოვნებებს დიდი მნიშვნელობა არ მიანიჭოთ, მით უმეტეს, რომ ხვალ მათ სხვა თვალით შეხედავთ. საკუთარ ჯანმრთელობას მეტი ყურადღება მიაქციეთ – იარეთ ფეხით და სწორად იკვებეთ.
ქალწული
დღის პირველი ნახევარი დაძაბული და ემოციურად რთული იქნება. ნათესავებთან დაპირისპირება და სამსახურში მოულოდნელი უსიამოვნებები გელით. ეცადეთ, რომ მარტივ და ნაცნობ აქტივობებს მეტი დრო დაუთმოთ. ამ დღეს ნებისმიერი ახალი საქმე ჩვეულებრივზე რთული იქნება. მარტოობა არ გემუქრებათ! პირიქით, თქვენ გვერდით ყოფნისთვის ნამდვილი კონკურსია გამოცხადებული. ეცადეთ ეს შესაძლებლობა სწორად გამოიყენოთ.
სასწორი
ამ დღეს საკუთარ პრობლემებზე საუბრისა და გულწრფელობისგან თავის შეკავება ჯობს. სირთულეების მიუხედავად, ეცადეთ, ნებისყოფა გამოიჩინოთ და გარშემო მყოფების მიმართ პოზიტიური დამოკიდებულება შეინარჩუნოთ. ამ დღეს თქვენი ამოცანა ახლობელი ადამიანის დახმარებაა. ეცადეთ, მოთმინებით მოუსმინოთ და პრაქტიკული რჩევებით დაეხმაროთ. დასკვნების გამოტანამდე მეტი ინფორმაცია უნდა მოაგროვოთ. როდესაც მომხდარის ნამდვილ მიზეზებს გაიგებთ, შესაძლოა, აზრი შეიცვალოთ.
მორიელი
ამ დღეს რთული და მოსაწყენი საქმეების კეთება მოგიწევთ. დავალების სწრაფად შესრულებაში კოლეგები ან მეგობრები დაგეხმარებიან. მოულოდნელი სიახლე გეგმების შეცვლას გაიძულებთ. ეცადეთ, გარემოებებს მოერგოთ და ახალი, მოგებიანი შესაძლებლობები იპოვოთ. გირჩევთ, საღამო სასიამოვნო ადამიანების გარემოცვაში გაატაროთ, სტუმრად წახვიდეთ და მხიარულ ადამიანებთან ერთად გაერთოთ.
მშვილდოსანი
ამ დღეს ჩანაფიქრის განხორციელებისთვის პრინციპულობა და შეუპოვრობა უნდა გამოიჩინოთ. კოლეგებთან ურთიერთობა სასიამოვნოა და სავსეა სიურპრიზებით. ხელსაყრელი დღეა მოლაპარაკებების ან ურთიერთობების გარკვევისთვის. საკუთარი აზრების გამოხატვას და თანამოსაუბრის მოხიბვლას ადვილად ახერხებთ. ნებისმიერი საქმე, სადაც ურთიერთობების ცოდნაა საჭირო, თქვენი სრული გამარჯვებით დასრულდება.
თხის რქა
ემოციური თვალსაზრისით რთული დღეა, ამიტომ მნიშვნელოვანია, საკუთარი სიტყვები აკონტროლოთ და საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობა არ გაიფუჭოთ. კარგი განწყობა ნაყოფიერ მუშაობაში დაგეხმარებათ. ეცადეთ, თქვენ გარშემო მიმდინარე მოვლენებს ოპტიმისტურად შეხედოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, ახლობელ ადამიანებთან ურთიერთობაში არსებული პრობლემების გადასაჭრელად დრო გამონახოთ – გულწრფელი საუბარი ნებისმიერ გაუგებრობას გააქრობს.
მერწყული
ამ დღეს განწყობა მარტის ამინდივით სწრაფად გეცვლებათ, რაც მუშაობაში ხელს გიშლით. შესაძლოა, პარტნიორმა იმედები გაგიცრუოთ, მაგრამ ეს სამყაროზე გაბრაზების უფლებას არ გაძლევთ. სერიოზული გადაწყვეტილების მიღებამდე ეცადეთ, მომხდარის მიზეზი გაარკვიოთ. თავი შორს დაიჭირეთ ნეგატიურად განწყობილი ადამიანებისგან.
თევზები
წვილმანებს იმაზე მეტ ყურადღებას აქცევთ, ვიდრე საჭიროა და ამასობაში შეიძლება მნიშვნელოვანი მოვლენები ვერ შენიშნოთ. კარგი დღეა ძველი და უსიამოვნო საკითხის მოსაგვარებლად, რომელიც გამუდმებით თავს გახსენებთ. თქვენი სიტყვა ან საქციელი შეიძლება თქვენს კარიერასა და ფინანსურ შემოსავალზე აისახოს, ამიტომ ეცადეთ, მეტი სიფრთხილე და წინდახედულობა გამოიჩინოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.