USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Tbilisi
ასტროლოგი - რას გვპირდება 7 აპრილი?
 258

ვერძი (21 მარტი – 19 აპრილი)
დღე გაძლევს იმპულსს, მაგრამ თავშეკავება გმართებს. ოჯახის წევრებთან შეიძლება უცნაური საუბარი დაგჭირდეთ – მოისმინეთ, სანამ უპასუხებთ. ბიზნესში გონივრული კომპრომისი მოგიტანთ მოგებას. ჯანმრთელობა სტაბილურია, თუმცა ზედმეტი ემოციები შაქარსა და წნევაზე იმოქმედებს. სიყვარულში კი პირდაპირობა უნდა, მაგრამ არა უხეშობა – გაიმარჯვე გონივრულობით.


კურო (20 აპრილი – 20 მაისი)
დროა მეტი მიანდო სხვებს – ყველაფერს შენ ვერ აუდგები. ოჯახში მხარდაჭერა იქნება, თუ არ დაგავიწყდება მადლობის თქმა. ბიზნესში იშვიათი შანსი გამოჩნდება – მთავარია, ზედმეტი სიზარმაცე არ გძლიოს. ჯანმრთელობა ჯერჯერობით შენს მხარესაა, თუმცა სხეულიც მოითხოვს ყურადღებას. კარიერაში ნაბიჯ-ნაბიჯ მიდი – ცარცით არავინ ხატავს სტაბილურობას.


ტყუპები (21 მაისი – 20 ივნისი)
დღე მოგთხოვს კონცენტრაციას, რაც შენთვის ზოგჯერ ძნელია. ურთიერთობები, განსაკუთრებით რომანტიკულ სფეროში, გამწვავებას აპირებს – იყავი ღია, მაგრამ არ გააუფასურო საკუთარი თავი. ოჯახში სიმშვიდე შენზეა დამოკიდებული. ბიზნესში ჭკვიანური ნაბიჯი დაგიტოვებს დიდწილად გახსნილ კარს. ჯანმრთელობა – შეამცირე ეკრანებთან ყოფნა. კარიერაში მოულოდნელი შანსი – მაგრამ მოემზადე, თორემ სხვას წაუვა.


კირჩხიბი (21 ივნისი – 22 ივლისი)
შინაგანი ხმა გიბიძგებს რაღაცის შეცვლისკენ – ჯერ ნუ მიენდობი ბოლომდე. ოჯახში დახმარების ხელი სწორედ შენგან ელოდება. ბიზნესში შენი ემპათია გადამწყვეტ როლს ითამაშებს – ურთიერთობებს ნუ გაფუჭებ. ჯანმრთელობა – დროა ტკბილეულზე უარი თქვა (სულ ცოტა, დღეს მაინც). სიყვარულში შეიძლება სიურპრიზი შეგხვდეს, მაგრამ თვალის დახუჭვა ყველაფერზე არ შეიძლება. კარიერაში – თავი არ შეიკავო, მაგრამ უფროსს წინააღმდეგობა ჭკვიანურად გაუწიე.


ლომი (23 ივლისი – 22 აგვისტო)
დღე დაგიჭერს შუაში – სიჯიუტესა და საჭირო მოქნილობას შორის. ოჯახში ნუ იქნები დომინანტი, მეტი ყურადღება – ნაკლები ბრძანება. ბიზნესში ცოტა მოითმინე – ახლა კი არა, აპრილის ბოლოს გაიხსნება შესაძლებლობები. ჯანმრთელობა: არ გააჭარბო ფიზიკურ დატვირთვას, ხერხემალს დაუფიქრდი. სიყვარულში ძველი უთანხმოება შეიძლება ამოტივტივდეს – დაელაპარაკე, მორჩი ჩუმად ყოფნას. კარიერაში – არ აჩვენო ნერვიულობა, იუმორი დაგეხმარება.


ქალწული (23 აგვისტო – 22 სექტემბერი)
ყველაფერი გინდა დაგეგმო, მაგრამ დღეს გეგმები სხვებმა დაგინგრევენ – შეეგუე. ოჯახში ბავშვების თუ უფროსების მიმართ მოთმინებაა საჭირო. ბიზნესში კი ერთ პატარა წინადადებას შეუძლია დიდი გავლენა იქონიოს – დააკვირდი დეტალებს. ჯანმრთელობა: კუჭის რეაქციები გაქვს იმაზე, რაც გულში გაწუხებს. სიყვარულში დაფასება გადამწყვეტია – შენგანაც და მისგანაც. კარიერაში – არ იზარმაცო, თორემ კონკურენტი წინ გაგასწრებს.


სასწორი (23 სექტემბერი – 22 ოქტომბერი)
ძალიან გინდა ყველას გაუგო – მაგრამ დღეს ცოტათი ეგოიზმი არ გაწყენდა. ოჯახში წონასწორობა შენზეა დამოკიდებული. ბიზნესში – კარგი იდეა გაქვს, უბრალოდ დრო და ადგილი ჯერ არაა. ჯანმრთელობა შენს ემოციებზეა მიბმული – მეტად დაისვენე. სიყვარულში – ურთიერთობის განსაზღვრა საჭირო გახდა, ყველაფერი ლამაზად შეფუთული ტყუილია თუ ჭეშმარიტება? კარიერაში კი გელოდება წამიერი შესაძლებლობა – თუ დაიჭერ.


მორიელი (23 ოქტომბერი – 21 ნოემბერი)
შენში დღეს რაღაც იბრძვის – სიმშვიდე თუ მოქმედება? ოჯახში უკეთესია დღეს ნაკლები ილაპარაკო. ბიზნესში პოზიცია არ დათმო, მაგრამ ზედმეტი აგრესია დააფრთხობს პარტნიორებს. ჯანმრთელობა: ხერხემალი და კისერი დაგაწუხებს, კომპიუტერს შეწყვიტე თვალი. სიყვარულში – დღეს შენს სიტყვას დიდი წონა აქვს, ყურადღებით იყავი. კარიერაში – სერიოზული საუბარი გელის, მოემზადე ფაქტებით და არა ემოციებით.


მშვილდოსანი (22 ნოემბერი – 21 დეკემბერი)
ენერგია გაქვს, მაგრამ მიმართულება დაკარგულია – არ იჩქარო. ოჯახში პატარა სიურპრიზი გელოდება – კარგი იქნება, თუ მიიღებ ღიმილით. ბიზნესში ნუ შემოიფარგლები არსებულით – მოიფიქრე ახალის შესაძლებლობა. ჯანმრთელობა – ძილის რეჟიმი აბსოლუტურად გაგიწყდა, დაარეგულირე. სიყვარულში – სპონტანურობა კარგია, მაგრამ არა სულელური. კარიერაში – შენს იდეას შეიძლება ვინმე წაგართვას, ამიტომ თქვი დროულად.


თხის რქა (22 დეკემბერი – 19 იანვარი)
დღე სერიოზულია, როგორც შენ გიყვარს. ოჯახის წევრები შენს მოთმინებას გამოცდიან – შეინარჩუნე წყობა. ბიზნესში ფულთან დაკავშირებით გადამწყვეტი საუბარი გელოდება – წინასწარ მოამზადე არგუმენტები. ჯანმრთელობა – ძველმა ტკივილმა შეიძლება თავი შეგახსენოს, ნუ გადადებ ექიმთან ვიზიტს. სიყვარულში – უბრალო სიტყვა დიდ ცვლილებას მოახდენს, თუ გულწრფელი იქნები. კარიერაში – წინსვლა მოსალოდნელია, თუ გარისკავ, მაგრამ გააზრებულად.


მერწყული (20 იანვარი – 18 თებერვალი)
დღეს იფრენ აზრებში – მაგრამ რეალობაში დაბრუნება საჭირო იქნება. ოჯახში – ერთი ჭკვიანური შენიშვნა კონფლიქტს აგარიდებს. ბიზნესში სხვების რჩევა მეტად ღირებულია, ვიდრე გგონია. ჯანმრთელობა – წყალი მეტი დალიე, თავის ტკივილი გაქრება. სიყვარულში – ურთიერთობა სიღრმეს ითხოვს, ზედაპირული ჟესტები აღარ ყოფნის. კარიერაში – შენი შემოქმედებითი იდეა ჯერ არავის დაუნახავს, აჩვენე სწორ დროს.


თევზები (19 თებერვალი – 20 მარტი)
დაგროვდა ყველაფერი – სულიერიც, ფიზიკურიც. ოჯახში სითბო და დრო სჭირდებათ ყველას – დღეს შენ ხარ მთავარი ბურჯი. ბიზნესში არ მოატყუო საკუთარი თავი – მართლა გაქვს იმაზე მეტი პოტენციალი, ვიდრე გგონია. ჯანმრთელობა – იმუნიტეტს დააკვირდი, ვიტამინები მოგაკლდა. სიყვარულში – რაღაც დასრულდება ან ახალი დაიწყება, მაგრამ ორივე შემთხვევა შენს სასიკეთოდ იმუშავებს. კარიერაში – იქნებ დროა სხვა გზას შეხედო?


თუ წარსულს დააკვირდი – მიხვდები, რომ მომავალი იმავე ბილიკებით მოდის. ასე რომ, 7 აპრილს დაფიქრდი არა იმაზე, რას მოგიტანს ბედი, არამედ როგორ შეხვდები შენ იმას, რაც წინ დაგიდგება.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way