♈ ვერძი (21 მარტი – 19 აპრილი)
დღეს შენი მოთმინება გამოცდას ჩაუვლის, მაგრამ თუ გაჭიმავ ნერვებს, საღამოს ყველაფერს მოაგვარებ.
ოჯახი: სახლში მტრულად განწყობილი სიჩუმე შეგიძლია ხუმრობით დაარღვიო.
ბიზნესი: ფინანსური სიურპრიზები მოსალოდნელია – კარგიც და ცუდიც.
სიყვარული: პარტნიორის წუწუნს დააბრალე ამინდი და არ აჰყვე.
კარიერა: შეფი შენგან ინოვაციას მოითხოვს, მაგრამ ფანტაზია სადღაც გაქრა.
სამსახური: პირნათლად შეასრულე, რაც გევალება, ზედმეტი ინიციატივა არ გაგიღირს.
♉ კურო (20 აპრილი – 20 მაისი)
დღე არც ცუდია, არც კარგი – უბრალოდ კიდევ ერთი ოთხშაბათი.
ოჯახი: გაღიზიანების მიზეზი ახლობელი კი არა, შენი დაღლილობაა.
ბიზნესი: კონკურენტი ნაბიჯ-ნაბიჯ მოგეპარა – ფრთხილად იყავი.
სიყვარული: მცირე კამათიც კი დიდ ამბად იქცევა, ეცადე მშვიდად გაანეიტრალო.
კარიერა: შენი ცოდნა საჭირო გახდა – გამოიყენე შანსი.
სამსახური: კოლეგები ნერვებზე მოქმედებენ, მაგრამ სიმშვიდე შენს სასარგებლოდ იმუშავებს.
♊ ტყუპები (21 მაისი – 20 ივნისი)
შენი ენთუზიაზმი ბევრს აღიზიანებს – ცოტა დაამუხრუჭე.
ოჯახი: გამორთე ტელეფონი და დრო მხოლოდ შენებს დაუთმე.
ბიზნესი: მცირე ინვესტიცია მოულოდნელად დიდ სარგებელს მოიტანს.
სიყვარული: ის, რაც შენთვის ხუმრობაა, სხვას გულს ატკენს – დაფიქრდი.
კარიერა: კარგი დღეა შეხვედრებისთვის – შენი იდეები დააინტერესებთ.
სამსახური: თუ შენი საქმე არ გიყვარს, დროა სხვა ვარიანტებზე დაფიქრდე.
♋ კირჩხიბი (21 ივნისი – 22 ივლისი)
არავისი იმედი არ გქონდეს – დღეს ყველაფერს თავად უნდა გაუმკლავდე.
ოჯახი: სჯობს, თხოვნას არ დაელოდო და თავად დაეხმარო ახლობლებს.
ბიზნესი: დღევანდელი დღე დიდ ცვლილებებს არ მოიტანს, მაგრამ სტაბილურობა მაინც კარგია.
სიყვარული: სიყვარულს სიტყვები არ სჭირდება, მაგრამ დროდადრო მაინც თქვი რამე.
კარიერა: რუტინა მოგბეზრდა, მაგრამ ახლა ცვლილებების დრო არ არის.
სამსახური: ზედმეტი ლაპარაკი თავს უშენე – აქცენტი საქმეზე გადაიტანე.
♌ ლომი (23 ივლისი – 22 აგვისტო)
დღეს ვიღაც შენი მოთმინების საზღვრებს გამოცდის.
ოჯახი: ოჯახის წევრები შენგან უფრო მეტ ჩართულობას ელიან.
ბიზნესი: თუ გარისკავ, შეიძლება კარგად გაწყალდეს.
სიყვარული: ვინმე განსაკუთრებული გამოჩნდება, თუკი ღიად მოიქცევი.
კარიერა: შენი სითამამე დაგიფასდება, მაგრამ ზომიერება დაიცავი.
სამსახური: ზედმეტად ნუ დაიღლები – ენერგია სხვა საკითხებისთვისაც დაგჭირდება.
♍ ქალწული (23 აგვისტო – 22 სექტემბერი)
დღეს შენი პერფექციონიზმი ზედმეტი იქნება – მოდუნდი.
ოჯახი: რაღაცების გაკონტროლებას შეეშვი, სხვებსაც მისცე თავისუფლება.
ბიზნესი: არ იჩქარო ახალი პროექტის დაწყება – ჯერ კარგად აწონ-დაწონე ყველაფერი.
სიყვარული: ძველი ურთიერთობები შეიძლება მოულოდნელად გაგახსენდეს.
კარიერა: თუ გაბედავ და წინადადებას გააჟღერებ, შეიძლება კარგი შედეგი მიიღო.
სამსახური: რაღაც გაღიზიანებს, მაგრამ მთავარი მოთმინებაა.
♎ სასწორი (23 სექტემბერი – 22 ოქტომბერი)
ბალანსი უნდა შეინარჩუნო – არ გადააჭარბო რეაქციებში.
ოჯახი: ახლობელი შენი ყურადღების ნაკლებობას გრძნობს.
ბიზნესი: მცირე ზარალი შეიძლება მოგივიდეს, მაგრამ გამოსწორებადია.
სიყვარული: ყველაფერი თავის ადგილზეა – არ გაართულო.
კარიერა: ნელ-ნელა წინ მიდიხარ – არ გაჩერდე.
სამსახური: დღეს შენს თავზე ზედმეტი პასუხისმგებლობა არ აიღო.
♏ მორიელი (23 ოქტომბერი – 21 ნოემბერი)
საინტერესო და აქტიური დღე გელის, მაგრამ ფრთხილად იყავი ნაჩქარევ გადაწყვეტილებებთან.
ოჯახი: გაღიზიანების მიზეზი შესაძლოა ერთ უბრალო ფრაზაში იმალებოდეს.
ბიზნესი: თუ ახალ პარტნიორთან თანამშრომლობას ფიქრობ, დამატებითი შემოწმება არ გაწყენს.
სიყვარული: დღეს ქიმია იგრძნობა – შეიძლება სასიამოვნო სიურპრიზიც მოჰყვეს.
კარიერა: დროა, შენი რეალური შესაძლებლობები აჩვენო.
სამსახური: კრიტიკას თუ იღებ, ეცადე, გააანალიზო და არა – აღელვდე.
♐ მშვილდოსანი (22 ნოემბერი – 21 დეკემბერი)
ახალი ენერგიით დაიმუხტები, მაგრამ გაანაწილე, რომ შუადღემდე არ დაიცალო.
ოჯახი: დღეს საყვარელი ადამიანები უფრო მეტი ყურადღების საჭიროებენ.
ბიზნესი: ფინანსური საკითხების გადახედვა არ გაწყენს.
სიყვარული: შეიძლება ძველი გრძნობა ისევ გაცოცხლდეს.
კარიერა: შენი სითამამე წარმატებას მოგიტანს.
სამსახური: კარგად იმუშავებ, მაგრამ გრძნობ, რომ მეტი შეგიძლია.
♑ თხის რქა (22 დეკემბერი – 19 იანვარი)
დღეს მეტისმეტად სერიოზული ხარ – ცოტა მეტი სიმსუბუქე არ გაწყენდა.
ოჯახი: შეეცადე, უფრო მეტად ჩაერთო ოჯახის საქმეებში.
ბიზნესი: დღეს სიფრთხილე ჯობია ინიციატივას.
სიყვარული: პატარა ყურადღებამ შეიძლება დიდი სითბო მოიტანოს.
კარიერა: შრომა დაგიფასდება, მაგრამ ჯერ არა დღეს.
სამსახური: დამღლელი დღეა, მაგრამ დასვენებაც შენს ხელშია.
♒ მერწყული (20 იანვარი – 18 თებერვალი)
გონება აქტიურია, მაგრამ სხეული – ზარმაცი.
ოჯახი: სასიამოვნო საუბარი მყუდრო საღამოს შეგიქმნის.
ბიზნესი: ინოვაციური იდეები გაჩნდება, მაგრამ ჯერ ნუ იჩქარებ.
სიყვარული: შეიძლება ვიღაც შენს აზრებს კითხულობდეს.
კარიერა: დროა, შენი უნარები წარმოაჩინო.
სამსახური: იდეები გაქვს, მაგრამ სხვებმა ჯერ ვერ გაიგეს – დაელოდე.
♓ თევზები (19 თებერვალი – 20 მარტი)
დღეს ინტუიცია გადაგარჩენს – მოუსმინე.
ოჯახი: შინაგან განცდებს ნუ დაუმალავ ახლობლებს.
ბიზნესი: მოულოდნელი შესაძლებლობა გამოჩნდება.
სიყვარული: ვიღაც შენს მიმართ სერიოზული ინტერესი აქვს.
კარიერა: ახალი პერსპექტივები გაიხსნება, თუ გაბედავ.
სამსახური: თუ კოლეგებს მოუსმენ, ბევრ რამეს გაიგებ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.